Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povjerenik Rima Francesco Tronca

U borbu protiv korupcije ići s rotacijom zaposlenika

 Francesco Tronca
17.06.2016.
u 22:50

Prvo smo otkrili da su mnoge tvrtke koje su se javljale na natječaje bile u rukama iste osobe - tako je uvijek ista tvrtka dobivala poslove

Francesco Paolo Tronca (64) izvanredni je povjerenik grada Rima, imenovan 1. studenoga 2015., nakon ostavke gradonačelnika Ignazija Marina (izabran na listama lijevog centra) prisiljenog na taj potez jer u dvije godine upravljanja talijanskim glavnim gradom ne samo što nije ispravio pogreške prijašnjih gradonačelnika nego je grad uveo u još veći kaos.

Iako je pokrenuo Rim pravnik Tronci ostaje „bez posla“ 19. lipnja kada se održava drugi izborni krug za rimskog gradonačelnika. Za Večernji list Tronca priča kako je u sedam mjeseci uspio pokrenuti Rim.

Rimljani se pribojavaju da će se povratkom političara na čelo grada sve vratiti na staro, da će poslove gradnje nekih objekata dobivati ponovno gradonačelnikovi prijatelji, da će cijena radova rasti...

Mi smo dali signale, pojednostavnili smo administraciju i uveli transparentnost. Više se neće moći vratiti na staro. Najbolji lijek za borbu protiv korupcije je pojednostavljenje, a ne kompliciranje u administraciji.

Mnogi drže da je Rimom nemoguće upravljati?

To nije točno. Stvari se mogu promijeniti. Rim je, u suradnji s Protukorupcijskom nacionalnom upravom postao laboratorij za najbolju praksu u lokalnoj upravi. Legalitet pojednostavljuje, ne komplicira. Legalitet ne usporava, već ubrzava stvari na nevjerojatan način. U suzbijanju korupcije (Rim je postao sinonimom za korupciju, nap. a.) potrebna je suradnja, dijalog i brzina među svim ustanovama i institucijama. Potrebna su tehnološka ažuriranja kako bi se olakšala razmjena informacija i nadzor nad procesima. Zatim je potrebna rotacija gradskih zaposlenika i to smo uveli. Ne smije jedna osoba biti uvijek na istom položaju, na istom mjestu. Rim je postao i laboratorij, primjer kako bi se trebali povjeravati radovi, od popravaka cesta i krpanja rupa na ulicama do gradnje nove linije metroa.

Nastajale su pobune, na primjer sindikata u gradskoj službi, kada se htjelo jednog dužnosnika prebaciti s jednog mjesta u upravi na drugo.

Uveli smo rotaciju zaposlenika, što je osnovni instrument za prevenciju mogućih koruptivnih djela i za sprečavanje da pojedinci zadobiju moć u donošenju osjetljivih odluka kao što je davanje dozvola, koncesija, ugovaranja...

Pojava rupa na cestama, sporost i skupoća gradnje podzemne željeznice itd. To se događalo jer su tvrtke koje su dobile poslove radile površno i kasnije pumpale troškove. Kako se to može spriječiti?

Prvo smo otkrili da su mnoge tvrtke koje su se javljale na natječaje bile u rukama iste osobe. Tako je uvijek zapravo ista tvrtka dobivala poslove bez konkurencije. Transparentnosti razmjena informacija o tvrtkama sada tako nešto sprečava. Drugo, ne može se na natječaj javiti netko s najnižom cijenom kako bi dobio posao, a onda povećavao troškove tijekom radova.

Mnogi ocjenjuju da je periferija Rima zapuštena i nesigurna?

Osvjetljenje ulica važno je za sigurnost. Pokrenuli smo zamjenu osvjetljenja i uveli led žarulje najprije na periferiji, da bismo došli do centra. Ulice na periferiji bit će bolje osvijetljene, što povećava i sigurnost građana, a postavljanjem led žarulja u cijelom gradu uštedjet ćemo 60 posto od sadašnje potrošnje električne energije.

Gradski promet je još jedna boljka Rima. Smijenili ste glavnog direktora gradskog prijevoznog poduzeća ATAC. Kada će Rimljani moći vidjeti promjene u učinkovitosti gradskog prometa?

Pa već su uvedene neke promjene. Na primjer, autobusna linija 64, jedna od najkritiziranijih i s najviše putnika, koja povezuje Vatikan i željezničku postaju Termini, ima nova vozila s ugrađenim videokamerama i svim potrebnim sigurnosnim stvarima. Htjelo se početi upravo od te linije kako bi se dao vidljiv znak promjene. Uslijedit će promjene u organizaciji ATAC-a (najavljeno je ukidanje devet direkcija kako bi se centraliziralo upravljanje, a tako i odgovornost, nap. a.) i vjerujem da je Marco Rettighieri osoba na pravom mjestu.

Spomenuli ste željezničku postaju Termini koja je bila leglo narkomana i delinkvencije.

Uspjeli smo uvesti velike promjene na Terminiju. Htjeli smo početi sa željezničke postaje jer je ona mjesto na kojem se putnici i turisti prvi put susreću s gradom. To mjesto mora biti uredno, čisto, sigurno i ponosim se promjenama koje smo napravili.

Hoće li se Rim izvući iz krize nezakonitosti?

Ne postoji čarobni štapić, no uvjeren sam da će se Rim izvući iz krize, da smo na tom putu i da nema povratka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije