Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europska komisija

Povjerenik Hill: Zakon o CHF može štetiti izgledima za rast

švicarci
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.09.2015.
u 17:04

Rješenje mora biti u skladu sa specifičnim ekonomskim preporukama i europskim propisima o slobodnom kretanju kapitala, piše Hill

Europski povjerenik za financijske usluge, britanski lord Jonathan Hill poslao je pismo hrvatskoj Vladi u kojem upozorava da bi usvojene promjene zakona o konverziji kredita u švicarskim francima mogle imati štetan utjecaj na gospodarski rast u Hrvatskoj.

– Povjerenik Hill naglasio je da potkopavanje pravne sigurnosti ugovora može negativno utjecati na povjerenje investitora, što može biti štetno za izglede za gospodarski rast – rekla je glasnogovornica Europske komisije Vanessa Mock u izjavi za Večernji list. Prema njezinim riječima, povjerenik Hill želio je u pismu hrvatskoj Vladi jasno staviti do znanja da mjere koje Hrvatska poduzima u rješavanju problema s kreditima u CHF moraju biti "opravdane javnim interesom, uravnotežene i proporcionalne".

– Želio je razjasniti da bilo kakvo rješenje mora biti u skladu sa specifičnim ekonomskim preporukama, kao i u skladu s europskim propisima o slobodnom kretanju kapitala na način na koji su definirani u ugovoru EU – dodala je V. Mock.

Specifične ekonomske preporuke na koje se poziva, a koje je Vijeće EU usvojilo 14. srpnja, govore o tome da je Hrvatskoj "potrebno dugoročno rješenje koje je razmjerno i pravedno te koje počiva na čvrstim pravnim temeljima i usmjereno je prema pomaganju najranjivijim dužnicima".

>> Švicarci mogu pasti i prije izbora

>> Goran Aleksić: Građani ne plaćaju konverziju iz švicaraca niti jedne jedine kune

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije