Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Macronu pada podrška

Posljednjeg liberala Europe ugrozile socijalne reforme

Prosvjedi protiv Macrona
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.10.2018.
u 11:45

Predsjednik Francuske za 2019. najavljuje smanjenje poreza i otpuštanja u javnom sektoru 'kako bi se smanjila nezaposlenost'

Ono što je već dugo njemačka kancelarka Angela Merkel, postao je i francuski predsjednik Emmanuel Macron – lakmus-papir uspjeha europskog centra. U vremenu poplave populizma u Europskoj uniji, Macron se nalazi pred mnogim izazovima, a umjerenjaci diljem Europe uprli su oči u aktivnog francuskog predsjednika sa željama da uspije.

Odlaze mu ministri

Stalni prosvjedi protiv njega vrlo lako mobiliziraju francusku ljevicu. U utorak su ga tako studenti i sindikati na stotinjak različitih prosvjeda diljem Francuske, koji su okupili 300-tinjak tisuća ljudi, optužili da pogoduje bogatima nasuprot socijalno ugroženima.

Prosvjedi udaraju na njegovu popularnost istodobno kada ona pada zbog upitne uspješnosti gospodarskih mjera te arogantnog nastupa. Jedan od njegovih bliskih suradnika, ministar unutarnjih poslova Gérard Collomb, najavio je da će otići 2019.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

– Gotovo nitko više s Macronom ne može razgovarati. Mogu samo oni koji su s njim od početka – rekao je Collomb. Ostavku je nedavno dao i ministar okoliša Nicolas Hulot zbog neučinkovitosti u borbi s klimatskim problemima. Krajem kolovoza Macron je posebno došao na udar francuske javnosti kada je u Kopenhagenu rekao da njegovi Gali u Francuskoj nisu spremni na promjene kao luteranski Danci.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

– Pokušava promijeniti našu naciju – bio je zaključak kritičke javnosti koja predsjedniku zamjera arogantan stil vladanja i komunikacije. Samo ga je 29 posto Francuza podržavalo u rujnu, pokazuje istraživanje tvrtke IFOP, nasuprot 34 u kolovozu i 39 u srpnju.

No, ti potresi u vlasti predsjednika ne ometaju u provođenju onoga što mu je i glavna misao vodilja – ekonomskih reformi.

Trenutačno je nezaposlenost u Francuskoj na visokih devet posto pa je za sljedeću godinu vlada najavila smanjenje poreza od čega bi poslodavci, radnici i kućanstva trebali dobiti dodatnih 26 milijardi eura za potrošnju. Poduzećima će se porezi smanjiti za 20, a kućanstvima za šest milijardi. Smanjeni prihodi Macronu su signalizirali da u javnom sektoru valja otpustiti radnike. Njih 4500 sljedeće godine i još deset tisuća 2020. morat će pronaći novi posao.

“Izlazni porez”

Macron je sredinom ove godine najavio i ukidanje tzv. izlaznog poreza koji moraju plaćati oni koji napuštaju Francusku kako bi svoj porez plaćali u zemljama s manjim poreznim stopama.

– Ljudi su slobodni investirati gdje žele. Ako se želite vjenčati, ne bi trebao morati objašnjavati svom partneru “ako se vjenčamo, ne možemo se rastati” – bio je slikovit Macron u izjavi Forbesu. No, porez je zasad samo razvodnjen, ne i ukinut.

Macron stalno pokazuje svoju protržišnu stranu, od reforme javne uprave, državnih željeznica do smanjenja poreza i suprotstavljanja nacionalistima.

Iako je došao iz Socijalističke partije i brzo postao predsjednik zemlje, protivnici na ljevici označili su ga kao sljedbenika Margaret Thatcher.

Oni koji ga podržavaju, iako ih je sve manje, podržavaju ga upravo zbog toga, a njegove mjere tumače kao one koje će povećati zaposlenost i ojačati francusku konkurentnost. Zato ne čudi što je liberalna agencija Bloomberg napisala komentar da Francuska treba Macronov uspjeh. “Optužba da pogoduje bogatima netočna je”, pišu i zaključuju da Macron treba promijeniti svoj stil kako bi se približio problemima birača.

Što zamjeraju Macronu na ljevici i desnici?

1. Populisti izvan Francuske, kao i domaća stranka na desnici Nacionalno okupljanje, smatraju da je previše popustljiv prema migrantima 

2. “Pokušava promijeniti našu naciju”, govore i ljevica i desnica. Prvi smatraju da mijenja socijalni model, a drugi da predstavlja prijetnju nacionalnom identitetu

3. “Pogoduje bogatima i ukida socijalna davanja, stalan je opis koji sindikati i grupacije na krajnjoj ljevici lijepe Macronu. Svoj liberalni program on uopće ne skriva

4. “Kad bih prešao ulicu, pronašao bih vam posao”, rekao je jednom nezaposlenom vrtlaru. Iako je izvučeno iz konteksta, dobro pokazuje njegovu aroganciju

 

Macron je  na udaru zbog ovih fotografija

Prosvjedi protiv Macrona
1/3

Komentara 2

ZA
Zapadnjak
11:49 11.10.2018.

macron dosta stvari radi lose, posebno kad je u pitanju masovna migracija pa je ironicno da mu pada podrska zbog onog sto radi dobro...

Avatar nekakav
nekakav
08:09 12.10.2018.

čudo jedno kako val ljevičarskog i liberalnog populizma, kojim smo napadani zadnjih 25 godina, nije nikad bio proglašavan štetnim i opasnim... ali sad je ovaj populizam koji cilja na tradicionalne konzervativne ideje, ideju naroda, nacije, zaštite prava većinskog naroda, a koja su značajno umanjile ove liberalne ekipe, e to je sad opasno... ako smo došli do toga da nam je začin (manjine i različitosti) važniji u pečenju od kvalitete i količine mesa, e onda nema druge nego da se odmah pobacamo u rijeku. da malo parafraziram, macron to jako voli! :) a on je ionak projekt bankara i industrijalaca, medija, a ne iskrena volja naroda. narod, birači, su vrlo brzo shvatili da su zavedeni i prevareni. a francuzi, koji su kroz povijest rušili i najveće kraljeve i totalno obespravili crkvu, uzeli joj sve nekretnine, oni će, ako opet ne podlegnu medijima, i ovog klauna srušiti i poslati ga u rodno mjesto, a na vlast dovesti nekog novog, očito populista, jer drugih nema. merkelica je populist. al je tako ne zovete. kad proučite značenje riječi populist, shvatiti ćete da nema političara koji nije populist, on daje obećanja i onda ih nešto mora i ispuniti ako se domogne vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije