Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
90. rođendan Elizabete II.

Posjetila je Irsku, letjela s Bondom, poklonila se Diani

Queen's 90th birthday celebrationsQueen Elizabeth II waves to well wishers from a open top Range Rover in Windsor, Berkshire, as she celebrates her 90th birthday.Anthony Devlin Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell
1/2
22.04.2016.
u 14:30

Najdugovječnija vladarica nije željela postati kraljica, ali nije to mogla izbjeći nakon što je abdicirao njezin stric Edvard VIII.

Jučer su objavljene fotografije Elizabete II. s obitelji prigodom kraljičina 90. rođendana. Djelo znamenite američke fotografkinje Annie Leibovitz. I nije to prvi put da je Leibovitz slikala britansku kraljicu, prvi put to se dogodilo 2007. Kakva čast!

Danas je Elizabeta II. vladarica s najduljim stažem u povijesti Velike Britanije, ali i u svijetu, premašivši prošle godine svoju praprabaku, kraljicu Viktoriju. A činjenica je da Elizabeta nije željela biti kraljica.

Lekcija iz Aberfana

Kako brojne službene biografije navode, zanimao ju je život na ladanju gdje bi se mogla posvetiti konjima. Prvi se put Lilibeth, kako su je zvali, na konja popela s četiri godine. No javnost nije prihvaćala američku raspuštenicu Wallis Simpson kao svoju kraljicu pa njezin stric Edvard VIII. abdicira. Odjednom Lilibeth postaje druga u nizu za prijestolje, a spasiti je može samo ako njezin otac George VI. dobije sina. Kako u njezinoj biografiji navodi The Guardian, Elizabeta se molila da dobije brata. No to se nije dogodilo. Njezin boležljivi otac umire za njezina posjeta Keniji 1952. Elizabeta II. nova je vladarica V. Britanije i Commonwealtha. Tada je već bila udana za Philipa Mountbattena, vojvodu od Edinburgha.

Na vjenčanje 1947. nisu pozvane Philipove sestre ni stric Edvard VIII. sa suprugom Wallis Simpson. Kraljicu Elizabetu II. mnogi slave zbog smanjenja jaza između dvora i naroda. Da je javna podrška bitna, shvatila je nakon velike nesreće 1966. Tada su u velškom Aberfanu pod brdom ugljena poginule 144 osobe, od čega 116 djece. Osam je dana trebalo da se odluči na obilazak. Dočekala ju je djevojčica s porukom “od preostale djece Aberfana”. Jasno, vladavina nije bez šokova. Pokazalo se da je Anthony Blunt, nadglednik kraljevskih fotografija, i to službene arhive, sovjetski špijun. Nije bila najsretnija ni s Margaret Thatcher. Najviše zbog premijerkina odbijanja da uvede sankcije Južnoj Africi zbog aparthejda.

Izazvala sablazan

Jasno, tekst o britanskoj kraljici ne može se napisati, a da se ne spomenu princ Charles i princeza Diana. Njihov se brak pretvorio u tabloidiziranu noćnu moru. Diana pogiba u prometnoj nesreći, a Elizabeta II. izaziva sablazan ostajući u svojoj rezidenciji Balmoral. Sve ispravlja spuštanjem zastava Buckinghamske palače na pola koplja i televizijskim obraćanjem naciji bez presedana. No, pravu je državničku osobnost pokazala posjetom Republici Irskoj 2011. čime je postala prvi britanski monarh koji je susjednu državu posjetio u stotinu godina. Godinu dana kasnije pruža ruku Martinu McGuinnessu, nekadašnjem IRA-inu zapovjedniku, tada zamjeniku premijera Sjeverne Irske. Da je narodna kraljica, pokazala je i na otvaranju londonskih Olimpijskih igara 2012. kada je svoj lik posudila skačući padobranom iz helikoptera s najpoznatijim tajnim agentom obraćajući mu se s “Dobra večer, gospodine Bond”.

>>Princu Charlesu i Camilli vina s krunidbe kraljice Elizabete II.

>>Kraljica Elizabeta slavi 60 godina na britanskom tronu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije