Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vukovar smo napuštale pognute glave, a danas smo pune ponosa

Promovirano je 18 polaznika Visoke dočasničke izobrazbe, 27 polaznika Intergranske zapovjedno stožerne škole, 107 polaznika Temeljne časničke izobrazbe i pilota te 15 polaznika Ratne škole.
24. lipnja 2017. u 14:05 48 komentara 14438 prikaza
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/10

Poslije pet godina Svečana promocija polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman ponovno je vraćena u Vukovar. U krugu vukovarske vojarne danas je održana promocija 167 polaznika svih razina vojnih škola HVU među kojima je bilo i 13 polaznika iz drugih država (BiH, Crna Gora. Makedonija, Kosovo i Slovenija).

Kolinda Grabar-Kitarović Donald Trump Dan državnosti Svjetski čelnici uputili predsjednici brojne čestitke : Trump, Putin, Xi Jinping...

 

Promovirano je 18 polaznika Visoke dočasničke izobrazbe, 27 polaznika Intergranske zapovjedno stožerne škole, 107 polaznika Temeljne časničke izobrazbe i pilota te 15 polaznika Ratne škole.

- Hrvatsko vojno učilište, koje je prošlo zahtjevan razvoji put, s ponosom nosi ime dr. Franje Tuđmana. U što skorijem vremenu očekuje i donošenje prijedloga plana prema kojem bi se dva posto BDP-a izdvajalo za potrebe obrane. To ne radimo samo radi preuzetih obveza nego i radi ukupnog jačanja sustava sigurnosti, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je nazočila svečanoj promociji.

Ministar obrane Damir Krstičević istakao je da je ponosan što je svečanost vraćena u Vukovar te je poručio kako je ovoj manifestaciji mjesto upravo u Vukovaru. Kazao je i kako je to dokaz poštovanja prema ovome gradu i simbolu otpora koji je za slobodu Hrvatske podnio veliku žrtvu. Najavio je i da će se do kraja godine u vukovarsku vojarnu vratiti jedna postrojba Hrvatske vojske.

- Ona će tu biti u funkciji sigurnosti, pomoći lokalnoj zajednici i boljoj kvaliteti života i rada. Isto tako izravno će poticati i gospodarski razvoj Vukovara, rekao je Krstičević ističući kako Hrvatska vojska ima sjajnu budućnost.

Po prvi put Grad Vukovar je, sukladno odluci Gradskoga vijeća, nagradio najboljeg polaznika Zapovjedno–stožerne škole Blago Zadro. Novčanu nagradu, koju je potom proslijedio u humanitarne svrhe, dobio je satnik Marijan Žukina (45).

- Mislim da je to normalno i ljudski. Tako nas je učio Blago Zadro i ja se tako osjećam, rekao je Žukina, rodom iz Daruvara.

Istakao je kako je od danas Vukovar njegov drugi grad. Dodao je i kako se osjeća neizmjerno ponosnim te da je sada odgovoran da nastavi raditi kao i do sada jer je to dobar put. Podsjetio je i kako je bio u jednoj od zadnjih generaciji ročnika JNA odakle se nekako izvukao i odmah priključio HV-u gdje je ostao do danas.

Među 167 promoviranih polaznika HVU je i 30 žena od kojih su i dvije Vukovarke, poručnice Silvija Palac i Mirela Sentivanac.

- U jesen 1991. Vukovar sam napuštala pognute glave. Danas nije tako, puna sam ponosa i ovdje sam uzdignute glave. Čast mi je da se promocija održava baš u Vukovaru, rekla je Palac.

Poručnica Sentivanac je kazala kako je 1991. zadnja izlazila iz Vukovara, a da se poslije rata prva vratila.

- Ponosna sam što sam primila prvi časnički čin upravo u Vukovaru. Za vojni poziv sam se odlučila radi oca koji je bio hrvatski branitelj koji je Vukovar branio na prvoj crti. Proveo je i devet mjeseci u logoru. Zbog njega sam navukla vojnu odoru na sebe, rekla je Sentivanac.

 

Susret u Beogradu Grabar-Kitarović Vučiću poklonila hrvatske čokolade: 'Prihvatio sam ih s oduševljenjem' ODUSTALI SU Krstičević: Više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka Petrinja: Primopredaja simulacijskog sustava SAAT Pucao i Krstičević Pogledajte kako izgleda simulacijski sustav koji je Hrvatska vojska dobila od Amerikanaca!
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje