Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske poručnice

Vukovar smo napuštale pognute glave, a danas smo pune ponosa

Foto: Branimir Bradarić
1/10
24.06.2017.
u 14:05

Promovirano je 18 polaznika Visoke dočasničke izobrazbe, 27 polaznika Intergranske zapovjedno stožerne škole, 107 polaznika Temeljne časničke izobrazbe i pilota te 15 polaznika Ratne škole.

Poslije pet godina Svečana promocija polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman ponovno je vraćena u Vukovar. U krugu vukovarske vojarne danas je održana promocija 167 polaznika svih razina vojnih škola HVU među kojima je bilo i 13 polaznika iz drugih država (BiH, Crna Gora. Makedonija, Kosovo i Slovenija).

 

Promovirano je 18 polaznika Visoke dočasničke izobrazbe, 27 polaznika Intergranske zapovjedno stožerne škole, 107 polaznika Temeljne časničke izobrazbe i pilota te 15 polaznika Ratne škole.

- Hrvatsko vojno učilište, koje je prošlo zahtjevan razvoji put, s ponosom nosi ime dr. Franje Tuđmana. U što skorijem vremenu očekuje i donošenje prijedloga plana prema kojem bi se dva posto BDP-a izdvajalo za potrebe obrane. To ne radimo samo radi preuzetih obveza nego i radi ukupnog jačanja sustava sigurnosti, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je nazočila svečanoj promociji.

Ministar obrane Damir Krstičević istakao je da je ponosan što je svečanost vraćena u Vukovar te je poručio kako je ovoj manifestaciji mjesto upravo u Vukovaru. Kazao je i kako je to dokaz poštovanja prema ovome gradu i simbolu otpora koji je za slobodu Hrvatske podnio veliku žrtvu. Najavio je i da će se do kraja godine u vukovarsku vojarnu vratiti jedna postrojba Hrvatske vojske.

- Ona će tu biti u funkciji sigurnosti, pomoći lokalnoj zajednici i boljoj kvaliteti života i rada. Isto tako izravno će poticati i gospodarski razvoj Vukovara, rekao je Krstičević ističući kako Hrvatska vojska ima sjajnu budućnost.

Po prvi put Grad Vukovar je, sukladno odluci Gradskoga vijeća, nagradio najboljeg polaznika Zapovjedno–stožerne škole Blago Zadro. Novčanu nagradu, koju je potom proslijedio u humanitarne svrhe, dobio je satnik Marijan Žukina (45).

- Mislim da je to normalno i ljudski. Tako nas je učio Blago Zadro i ja se tako osjećam, rekao je Žukina, rodom iz Daruvara.

Istakao je kako je od danas Vukovar njegov drugi grad. Dodao je i kako se osjeća neizmjerno ponosnim te da je sada odgovoran da nastavi raditi kao i do sada jer je to dobar put. Podsjetio je i kako je bio u jednoj od zadnjih generaciji ročnika JNA odakle se nekako izvukao i odmah priključio HV-u gdje je ostao do danas.

Među 167 promoviranih polaznika HVU je i 30 žena od kojih su i dvije Vukovarke, poručnice Silvija Palac i Mirela Sentivanac.

- U jesen 1991. Vukovar sam napuštala pognute glave. Danas nije tako, puna sam ponosa i ovdje sam uzdignute glave. Čast mi je da se promocija održava baš u Vukovaru, rekla je Palac.

Poručnica Sentivanac je kazala kako je 1991. zadnja izlazila iz Vukovara, a da se poslije rata prva vratila.

- Ponosna sam što sam primila prvi časnički čin upravo u Vukovaru. Za vojni poziv sam se odlučila radi oca koji je bio hrvatski branitelj koji je Vukovar branio na prvoj crti. Proveo je i devet mjeseci u logoru. Zbog njega sam navukla vojnu odoru na sebe, rekla je Sentivanac.

 

Komentara 48

Avatar Bruno
Bruno
14:46 24.06.2017.

Hrvatska vojska je hrvatski ponos.

AR
anica.rendulic
15:19 24.06.2017.

Neka tako to i treba, nek se vidi, nek se zna, da smo Vojska Hrvatska!

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
14:49 24.06.2017.

Najbolji na svijetu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije