Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret u Beogradu

Grabar-Kitarović Vučiću poklonila hrvatske čokolade: 'Prihvatio sam ih s oduševljenjem'

Autori: Vecernji.hr, Hina
23.06.2017.
u 16:51

Hrvatska predsjednica susrela se s Aleksandrom Vučićem s kojim će održati bilateralni sastanak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je , nakon sastanka s hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar-Kitarović, kako vjeruje da se odnosi između dviju država i dva naroda mogu "kako-tako" popraviti do kraja godine.

Aleksandar Vučić je nakon sastanka otkrio i da mu je hrvatska predsjednica poklonila "hrvatske bombonijere i čokolade". - S oduševljenjem sam ih prihvatio - rekao je Vučić.

Vučić je u izjavi za novinare rekao da je s Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao o konkretnim problemima i da je jako zadovoljan sastankom. Dodao je da će razgovore s hrvatskom predsjednicom nastaviti uskoro u Dubrovniku, gdje se 1. srpnja održava tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum.

"Popravljanje odnosa između Srba i Hrvata"

"I da ne bismo žurili, nije to jednostavno, imamo mnogo toga što opterećuje naše odnose, ali vjerujem da u idućih šest mjeseci, odnosno do kraja godine, možemo postići značajnije rezultate, koji bi značili i Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, koji bi značili kakvo-takvo popravljanje bilateralnih odnosa između Srbije i Hrvatske, ali i u cjelini, između Srba i Hrvata", rekao je, kako prenosi Tanjug.

Kolinda Grabar-Kitarović kazala je ranije kako je došlo vrijeme da Srbija i Hrvatska naprave pozitivan iskorak u svojim međusobnim odnosima kako bi rješavale brojna otvorena bilateralna pitanja, ali i mnoge druge probleme među kojima su i zajednički izazovi sigurnosne ili bilo koje druge prirode.

Grabar-Kitarović je uoči bilateralnog sastanka u vili Mir s Vučićem rekla kako je iznimno bitno da dvije zemlje u svojim odnosima budu pragmatične i najavila da će tu poruku prenijeti svom domaćinu, srbijanskom šefu države čijoj će inauguraciji večeras nazočiti.

"Srbija i Hrvatska ne moraju biti prijatelji"

"Srbija i Hrvatska ne moraju biti prijatelji, ali imaju niz pitanja u kojima moraju biti suradnici. Kad je riječ o našim odnosima, ponovit ću ono što sam već rekla u Vukovaru -  ne trebamo jedni drugima glumiti prijateljstvo jer još će puno vode proći i Savom i Dunavom prije nego što budemo prijateljske države. Međutim, moramo biti pragmatični", rekla je hrvatska predsjednica, ocjenivši da je današnji susret s Vučićem prilika da se napravi korak naprijed.

"Ovo je prilika da napravimo taj iskorak - ne samo za poboljšanje odnosa na jugoistoku Europe. Mi moramo podvući crtu pod povijest i riješiti sve ono što je bolno - od humanitarnih pitanja nestalih, pitanja arhiva, tzv. univerzalne jurisdikcije, ali prije svega još jednom pragmatično gledati u sadašnjost i budućnost", rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske je ranije u petak novinarima u hrvatskom veleposlanstvu, gdje se sastala s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, rekla i da će s Vučićem razmotriti dokle se stiglo u primjeni Subotičke deklaracije. "Došlo je vrijeme da napravimo pozitivan iskorak. Ima pozitivnih pomaka kad je u pitanju infrastruktura, ali treba izgraditi neke projekte funkcionalne prirode", rekla je Grabar-Kitarović, istaknuvši da će posebno biti riječi o položaju Hrvata u Srbiji. "Kad je riječ o položaju hrvatske manjine i ispunjavanju sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2004. godine, tu još nije poštivano temeljno pravo hrvatske manjine da ima jednog zajamčenog zastupnika u Skupštini Srbije i zajamčene zastupnike na nižim razinama", rekla je hrvatska predsjednica.

 Hrvatska će i dalje pružati pomoć i podršku Srbiji 

Ona je ukazala da srpska zajednica u Hrvatskoj ima tri zajamčena zastupnička mjesta u Saboru - bez obzira na broj osvojenih glasova, dok je u Srbiji predstavnik Hrvata u parlamentu kao član stranke, a ne kao predstavnik hrvatske zajednice. Ona je najavila da će Hrvatska i dalje pružati pomoć i podršku i Srbiji i svim zemljama regije koje želi vidjeti kao članice EU-a, ali će također "ustrajati i na ispunjavanju onih kriterija koje je i Hrvatska morala ispuniti" prije nego je postala članicom EU-a. "Držim i da taj proces euroatlantskog pristupanja može pridonijeti rješavnju otvorenih pitanja (između Hrvatske i Srbije) kako bi se na ovom prostoru razvijali dobrosusjedski odnosi", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je ocijenila kako "ima previše ugroza s kojima se suočavamo i jedni i drugi da bismo ih ignorirali i mislim da zajednički moramo raditi, posebno naše službe, pa čak i oružane snage, kako bismo osigurali siguran i prosperitetan život u našim državama". Istaknula je da nije riječ samo o obavještajnoj suradnji, posebno ukazavši da, kad je riječ o terorizmu, "nikada ne znate tko, kada i gdje će biti žrtva terorističkog napada". "Tu moramo puno surađivati, ali tu je i pitanje organiziranog kriminala između dviju država, krijumčarenje ljudi, droga i oružja i slično, kako nitko ne bi predstavljao prijetnju državnom poretku bilo kojoj od naših država", rekla je Grabar-Kitarović.

Svečani prijem u povodu stupanja na dužnost predsjednika Vučića bit će održan večeras u Palači "Srbija" od 18 sati, a očekuje se više od 60 svjetskih dužnosnika među kojima dvadesetak šefova država i vlada, te oko 5000 uzvanika kojima će predsjednik Srbije biti domaćin u šest za ovu prigodu posebno uređenih salona koji svjedoče o najbitnijim povjesnim trenucima Srbije.

Komentara 171

Avatar MK
MK
14:59 23.06.2017.

Da je Ivo Yusipovic predsjednik, ponudio bi Aleksandru Vucicu da se zajedno bore protiv ustaske zmije i spomen obiljezja Hrvatskim Oruzanim Snagama koje su branile Hrvatsku od komunisticke i cetnicke agresije!

Avatar Bruno
Bruno
15:06 23.06.2017.

Bravo predsjednice, ima se o cemu razgovarati radilo se i o najvecim neprijateljima. Razgovaraju i pregovaraju zaracene strane i u tijeku najveceg rata, kako i zasto ne bi u miru. Nismo zatucani bedaci koji se neznaju pomaknuti s mjesta.

Avatar MK
MK
14:55 23.06.2017.

Da je Ivo Yusipovic predsjednik, on bi izjednacavao Agresiju na Hrvatsku i Ovcaru sa Paulin Dvorom... Zapravo ne "bi" nego "je"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije