Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska tranzicija

Porazni rezultati: Imamo 2600 sunčanih sati, a samo 4 posto Hrvata proizvodi energiju

24.11.2022.
u 19:00

Unatoč potencijalu obnovljivih izvora energije, ponajprije solarnom, uz čak 2600 sunčanih sati godišnje, 94 posto građana Hrvatske ne proizvodi električnu energiju u svojim kućanstvima, prvi je zaključak ovog istraživanja javnog mnijenja provedenog na 600 ispitanika

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar R2D2
R2D2
19:13 24.11.2022.

Jeste li provjerili s HEP-om kako ide kad hoćete proizvoditi struju i višak prodavati njima? Naslov sugerira da su krivi građani, što naravno nije istina.

ST
stefj
22:06 24.11.2022.

Ma mislim, priče za malu djecu su 2400 sati sunca i isplativost za 5 godina... Solarne elektrane kod nas u prosjeku rade 1200 sati, što znači da možete toliko računati ako imate idealno okrenut krov, pod idealnim kutem, bez nekakvih stabala, antena ili dimnjaka... Druga stvar je da obično morate dokupiti snagu, ako želite iskoristiti cijeli krov, s time da morate paziti da dokupom snage ne uđete pod industrijsku sturju, jer ste onda nagrabusili... Mene je samo taj dokup snage koštao 20.000 Kn, još promjena sata na dvosmjerno 2100 Kn. Uz to vam neće odobriti spajanje na mrežu bez projekta, što ćete platiti još par tisuća Kn. To su papiri... Nakon toga dođu radovi, gdje je cijena otišla u nebo radi velike potražnje, a niti paneli ne koštaju baš malo... Tako da je to skup sport, čak i s poticajima, a morate imati i živaca i vremena kada se sudarite s birokracijom... Naravno, nije to ništa što jedna koverta ne može riješiti, ali onda i tu kovertu treba računati u trošak... Ako želite investiciju koja će vam se vratiti relativno brzo, onda kupite 2-3 panela s mikroinverterima, stavite ih na crno na krov i smanjit će vam se potrošnja struje naročito ljeti kada palite klime. Ako izbacite projekt, birokraciju i HEP iz računice, brzo će vam se vratiti investicija i bez prodaje viška HEP-u...

HA
hacker
19:46 24.11.2022.

Već više od godiinu dana čekam da dobijem pare (poticaj) od države za solarnu elektranu (imam gotov projekt koji sam platio iz vlastita đepa). Bez poticaja od države neću ništa raditi i to zato ako drugi mogu dobiti pare od države onda nek daju i meni! Bogati dobiju 70000 kuna za električnu Teslu a ja kao potencijalni proizvođać el.energije dobijem figu od države i to doslovno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?