Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogođeni potresom

Pomoć sa svih strana: Lidl i Kaufland zajednički donirali 15 milijuna kuna

Petrinja: Jutro nakon razornog potresa
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
30.12.2020.
u 17:57

Šibensko-kninska županija donijela je odluku o uplati 100 tisuća kuna pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji.

Razorni potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije ujedinio je cijelu Hrvatsku u želji da pomogne pogođenom području i stanovništvu kako bi što lakše prebrodili posljedice ove teške elementarne nepogode.

Trgovački lanci Lidl Hrvatska i Kaufland Hrvatska zajednički su donirali ukupno 15 milijuna kuna za stradale u potresu na području Petrinje, Siska i Gline. Sredstva su uplaćena na račun Državnog proračuna RH za donacije u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“-HR1210010051863000160, Državni proračun Republike Hrvatske, s pozivom na broj odobrenja HR68 5444 -OIB uplatitelja. Donacija je ovo za koju se nadaju da će olakšati zbrinjavanje ljudi pogođenih potresom, ali i saniranje razrušenih građevina.

Za pomoć sisačkoj bolnici OTP banka donirala je 1,5 milijun kuna, a dodatnih milijun kuna uplatit će Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji. U okviru svog programa Zeleno svjetlo za poduzetništvo banka će uplatiti i 500.000 kuna za pomoć stradalim poduzetnicima iz tog područja. Za svoje zaposlenike čiji su domovi stradali u potresu OTP je osigurao pola milijuna kuna za obnovu te hitnu financijsku pomoć od 15 tisuća kuna svakom pogođenom zaposleniku.

- Svi mi u OTP banci suosjećamo sa stanovnicima pogođenih područja, a obiteljima smrtno stradalih izražavamo našu sućut. U posebno teškoj su situaciji liječnici, medicinsko osoblje i njihovi pacijenti koji su u ovim i onako teškim vremenima doživjeli dodatni strah i stres. Iznimno cijenimo velike napore koje zdravstveni djelatnici u svim krajevima Hrvatske ulažu u liječenje pacijenata u ovim izazovnim okolnostima. Nadamo se da ćemo donacijom pomoći sisačkoj bolnici, stanovnicima ovog područja i barem malo olakšati situaciju. Stradalim gradovima smo osigurali pomoć kako bi mogli skrbiti za najteže nastradale. Posebno ćemo se pobrinuti da svi naši zaposlenici koji su izgubili domove u potresu dobiju pomoć i skrb koja im je potrebna - izjavio je Balázs Békeffy, predsjednik uprave OTP banke.

Video - Šteta na kulturnim dobrima je velika, oštećen i Stari most

Vukovarska tvrtka Borovo odlučila je u skladu sa svojim mogućnostima pomoći područjima stradalim u potresima. Prema riječima predsjednice Uprave Borova Gordane Odor Borovo će Gradskom društvu Crvenoga križa Vukovar donirati 200 filcanih gumenih čizama i 200 kućnih papuča.

- Borovo je uvijek u svojoj prošlosti pomagalo koliko je moglo. Tako je i ovom prilikom. Svjesni smo problema i potreba na terenu. Mislimo kako će ove naše čizme i papuče dobro doći građanima u ovoj nevolji. Isto tako spremni smo pomoći i dalje ako bude potrebe sukladno našim mogućnostima, rekla je Odor.

Od jutros su na terenu u Petrinji i pripadnici navijačke skupine Ultras koji su u suradnji s HNK Cibalijom prikupili i uputili na stradala područja pun kamion hrane. vode i  najophodnijih stvari najugroženijima. Rano jutros među prvima je stiglo i 40-ak Ultrasa koji su se aktivno priključili u pomoći Petrinji i okolici.

Šibensko-kninska županija donijela je odluku o uplati 100 tisuća kuna pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji za pokrivanje troškova saniranja posljedica katastrofalnog potresa koji je jučer pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

- Pomoć stanovnicima Banovine će trebati još dugo iza 29. prosinca i zato je župan Goran Pauk uputio apel jedinicama lokalne samouprave s područja naše županije da u okviru svojih proračunskih mogućnosti pomognu razrušenim gradovima i općinama Banovine. Također, kao predsjednik Hrvatske zajednice županija, apel za pomoć uputio je i svim članicama Zajednice. Tijekom današnjeg dana neke županije su donijele ili će tek donijeti slične odluke.

Petrinja: Jutro nakon razornog potresa
1/64

Inače, građani Šibensko-kninske županije pokazali su iznimnu solidarnost jer je odaziv na akciju masovan. Mnoge fizičke i pravne osobe prikupljaju pomoć. Naša ustanova Gradska ljekarna Šibenik uplatila je Sisačko-moslavačkoj županiji 30 tisuća kuna pomoći, vlasnik hotela Park u Drnišu i vlasnik hotela Life u Rogoznici ponudili su smještajne jedinice hotela obiteljima koje su ostale bez krova nad glavom.

- Jučer je 14 pripadnika vatrogasnih postrojbi iz naše županije s opremom za spašavanje iz ruševina i vozilima upućeno u Glinu, a jutros je iz  šibenskog Crvenog križa krenuo kamion pomoći u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama za Petrinju. Iz Crvenog križa Šibenik zahvaljuju građanima i apeliraju da u naredna 2-3 dana ne donose pakete u prostorije Crvenog križa, jer su prebukirani i prostorno nisu u mogućnosti prihvatiti robu - istakli su iz šibensko kninske županije.

I Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku se pridružuje akciji pomoći pogođenim mjestima donacijom cjelokupnog prihoda od večerašnjeg Novogodišnjeg koncerta kako bi olakšali najpotrebitijima s toga područja ovu iznimno tešku situaciju u kojoj su se našli.

- Hrvatska je opet pokazala svoje veliko srce organizirajući se u najkraćem mogućem vremenu. I djelatnici našega kazališta, priključivši se ovoj akciji solidarnosti, žele pokazati stanovništvu pogođenog područja da nisu sami i da su i kulturni djelatnici osječkog kazališta uz njih. Suosjećajući sa žiteljima Sisačko-moslavačke županije zbog prirodne katastrofe potresa koja ih je pogodila, HNK u Osijeku odgađa koncert zakazan za Silvestrovo, do daljnjega - priopćila je Ivana Jerbić, stručni suradnik propagande i prodaje u HNK-u Osijek.

VIDEO Sigurnost potražili u dvorani: Bilo je strašno, sve je curilo, žbuka nam je napukla na prvom katu 

S ciljem pomoći građanima čiji su domovi uništeni u razorom potresu koji se u utorak dogodio u Sisačko – moslavačkoj županiji uključio se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Prema navodima državnog tajnika Nikole Mažara iz raspoloživog stambenog fonda kojim upravlja stavit će na raspolaganje 230 stambenih jedinica za privremeni smještaj obitelji u potrebi, čije kuće su oštećene ili uništene na području Sisačko-moslavačke županije.

- Od navedenog broja, 44 stambene jedinice opremljene su namještajem i kućanskim aparatima. Također, tijekom siječnja osigurat ćemo još oko 100 stambenih jedinica za iste potrebe, navodi Mažar.

A1 Hrvatska je, uz podršku A1 Telekom Austria grupe, donijela odluku o pomoći potresom pogođenim područjima s 2 milijuna kuna koja će biti uplaćena na račun "Pomoć za obnovu nakon potresa“, za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.

"A1 Hrvatska i svi naši zaposlenici duboko suosjećaju sa stanovnicima Sisačko-moslavačke županije“, izjavio je Jiři Dvorjančansky, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Osim donacije 2 milijuna kuna, zaposlenici A1 prema uputama Crvenog križa prikupljaju osnovne higijenske potrepštine, hranu i vodu, deke, jastuke, lampe, baterije i ostale nužno potrebne stvari koje će biti dostavljene na pogođeno područje.

"Angažmanom svih tehničkih kapaciteta i stručnjaka A1 Hrvatske omogućili smo kontinuitet telekomunikacijskih usluga i potrebne kapacitete na pogođenom području kako bi građanima bile dostupne hitne službe i kako bi se svi mogli javiti svojim bližnjima. Također, kompanija priprema paket pomoći i pogodnosti privatnim i poslovnim korisnicima, o čemu ćemo ih pravovremeno obavijestiti", poručili su iz A1. 

Komentara 13

ZA
zagabria5
18:58 30.12.2020.

Lidl i Kaufland, svaka čast

Avatar prahrvat
prahrvat
22:20 30.12.2020.

bogme, lijepa svota. stalno kupujem u Kauflandu i čestitam na ovome!

LL
lijepa_li si
18:36 30.12.2020.

rijetko kupujem u navedenom lancu, no svaka im čast na donaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije