Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na ovim lokacijama bit će nove policijske kamere na području Zagreba

MUP nabavlja 15 radara s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica
02. veljače 2015. u 19:00 41 komentara 49943 prikaza
kamere
Foto: Vecernji.hr

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za nabavku fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Ovi će uređaji u funkciji biti 24 sata dnevno, a bit će postavljeni duž prometnica u Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Oprez, snima se

Oprema za koju će policija iz Nacionalnog programa za sigurnosti prometa na cestama izdvojiti 5,280.000 kuna (bez PDV-a) mora imati i digitalnu kameru ili fotoaparat za snimanje i danju i noću. Natječajem je propisano da fotografije i podaci s uređaja moraju biti zaštićeni od neovlaštenog kopiranja, pregledavanja i brisanja, bilo na terenu, bilo kod naknadne obrade u postaji.

Oprema za nadzor brizne i čitanje registarskih oznaka bit će postavljena uglavnom na stupovima javne rasvjete i to u ormarićima otpornima na metke, vodu, prašinu i temperaturu od -20 do 60 stupnjeva. Vrata ormarića moraju imati protuprovalnu bravu. Iako se u natječaju navodi 30 lokacija (u svakoj regiji po deset) na kojima će se nalaziti uređaji za nadzor, MUP će nabaviti 15 kamera koje će, ovisno o potrebi, seliti s lokacije na lokaciju. Tako vozači neće znati koji je od postavljenih ormarića pokraj kojeg se voze zapravo prazan pa za počinjeni prijestup neće morati platiti kaznu jer prekršaj nije pohranjen na memoriju računala radarskog uređaja.

Opremom koju nabavlja policija bit će nadzirana brzina vozila u najmanje dva vozna traka i u oba smjera, a minimalni raspon mjerenja brzine je od 30 do 250 kilometara na sat. U svakom ormariću bit će ugrađena oprema za bežičnu komunikaciju s računalnom mrežom Ministarstva unutarnjih poslova.

Kod odabira lokacija koje će se nadzirati, a o čemu će vozači biti obaviješteni prometnim znakom, MUP je uzeo u obzir statističke pokazatelje o učestalosti prometnih nesreća na tim dionicama cesta. U MUP-u se nadaju da će uvođenjem sustava nadzora brzine smanjiti i broj nesreća i prometnih prekršaja, kao što se to dogodilo na prometnicama u Splitu kada je ondje prije nekoliko godina postavljen ovakav nadzor.

Rok 90 dana

Osim što će im sustav za automatsko prepoznavanje registarskih pločica biti koristan alat u povezivanju prekršaja i krivca, ANPR će detektirati ostale "nedostatke" vozila, bilo da je za njima raspisana potraga jer su ukradena ili su sudjelovala u prometnoj nesreći, bilo da je riječ o neregistriranim vozilima. Jedan od uvjeta koji moraju ispunjavati ponuđači opreme jest i taj da se na fotografiji jasno može iščitati registarska oznaka vozila snimljenog u prekršaju.

Ponude za natječaj raspisan lanjskog prosinca primaju se do 25. veljače, od kada će u roku od 45 dana MUP odlučiti tko će dobiti ovaj posao. Ponuđač s kojim MUP sklopi ugovor ima rok od 90 dana isporučiti i ugraditi opremu. Na zagrebačkim i cestama u Rijeci i okolici te u Osijeku i mjestima koja su od njega udaljena sedamdesetak kilometara vozači će, ako nisu i prije bili oprezni, tada zacijelo biti oprezniji za volanom.

>> Radar za mobitele: Otkrivaju vozačeve razgovore i SMS poruke

STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
 • qwas33333:

  tatin sinčić će sredit da kamera zaboravi njegovo divljanje, a ja ću platit svojih 12 km/h viška.

 • rbedenik:

  Poštovani, zašto ne montirate radare na relaciji velika mlaka-velika gorica. Tako bi snimili svoje djelatnike koji jure sa audijima a6 kada idu na aerodrom. Naravno oni su nedodirljivi a jadnim građanima ćete samo slati kazne. Sram vas bilo.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Vozači nebuju znali koji je ormarić prazan pa nebuju morali platit kaznu jer prekršaj ni pohranjen.....more li mi tko ovo pojasnit ???