Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOŠLI NA SVEUČILIŠNE IGRE

Zamijenili studente za migrante: Rekli su nam 'Idete u Bosnu', ja nikad nisam bio tamo

Nigerijski studenti
Foto: Youtube/Screenshot
1/5
03.12.2019.
u 21:08

Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, no onda mi je policajac rekao ako se ne pokrenem da će me upucati, izjavio je Eboh Kenneth Chinedu.

Dvojica Nigerijca koji su sredinom studenog sudjelovala na sveučilišnim igrama u Puli završili su u Velikoj Kladuši u kampu za migrante i to, kako tvrde, zahvaljujući hrvatskoj policiji. 

Kako piše portal Žurnjal, 18-godišnji Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije doputovao je 12. studenog u Pulu da bi sudjelovao na petom Svjetskom međusveučilišnom sportskom prvenstvu. Nakon natjecanja u Puli, Alexandro se sjestio s drugim kolegama u hotelu u Zagrebu odakle je trebao krenuti kući za Nigeriju. Zajedno s kolegom Ebohom Kennethom Chineduom odlučio je prošetati Zagrebom. 

- Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti ostali u hostelu. Ali nisu obraćali pažnju na ono što im govorimo. Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak... Izveli su nas iz policijske postaje i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekla: "Idete u Bosnu". Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam: "Ne, vi idete u Bosnu". Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, no onda mi je policajac rekao ako se ne pokrenem da će me upucati, izjavio je za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.

Dvojica studenta tvrde kako su bili prestrašeni i nisu znali što da rade, a u policijskom kombiju nisu bili sami već je bio pun migranata koje je hrvatska policija natjerala da kroz šumu prijeđu na teritorij BiH, te su ih odveli u izbjeglički kamp u Velikoj Kladuši. 

- Naše putovnice i sve privatne stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno s nama bio na natjecanju da nam pošalje putovnice. Ne znamo što da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe, rekao je Kenneth Chinedu.

Abia Uchenna Alexandro potvrdio je za hrvatske medije događaje koji su zaprepastili javnosti. 

- Bespomoćan sam, stigao sam prije dva tjedna, uzeli su mi novac i mobitel. Telefon koji sada koristim sam kupio kako bih mogao zvati ambasadu - ispričao je Alexandro za 24sata i dodao: - Policija nas je odvela do nekakvog žbunja, samo su rekli da idemo u Bosnu. Tražio sam odvjetnika ili da pozovu UN, što god sam pitao samo su rkeli ne, to je jedino što su znali od engleskog, objašnjava. Rekli su mi da će pucati ako ne ušutim. Praktički su nas bacili u žbunje, plakao sam. Sa mnom je bio i jedan Pakistanac koji mi je objasnio da nas voze u Bosnu. Misle da smo mi migranti, ali ja sam im rekao da sam ja crnac, ja sam Afrikanac, to nije isto. Išli smo kroz šumu, to je bilo jako rizično, naravno da nisam htio.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

-Ja imam isprave i vizu koja je bila valjana, ali sada je istekla. Ovdje su uvjeti grozni, hladno je, danima ne mogu jesti, ovo je pakao. Uspio sam kontaktirati rodbinu tako da znaju gdje sam. Ovo nije pravedno, ja sam student, jako sam umoran. O Hrvatskoj sam čuo samo najbolje, ali sada sam jako razočaran. Ne mogu vjerovati da su policajci tako postupili, nisu ni htjeli čuti za isprave. Nisu htjeli provjeriti, moju su dokumenti valjani - ispričao je Abia i dodao: -Zvao sam hrvatsku ambasadu u Bosni. Bili su jako neljubazni prema meni i rekli su mi da dođem u njihov ured. Nisu me saslušali kada sam pokušao objasniti da nemam kako doći, da je kamp udaljen, a ja nemam novac jer su mi ga oduzeli. 

Međunarodna organizacija za migracije IOM upravlja kampom Miralom, te su oni kazali bosanskim medijima kako su oni provjerili je li riječ o nigerijskim studentima. Nakon što su dobili potvrdu kako je riječ o studentima, obavijestili su organizaciju "Vaša prava" iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj i pokušati im pomoći čim prije.

Organizatori svjetskog međusveučilišnog prvenstva u Puli, studentska sportska organizacije A.S.D. Eurosportevents i Sveučilište Bocconi iz Milana, tvrde da su i oni obaviješteni o slučaju. 

- Ta dva studenta su bila na natjecanju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na natjecanje i povratne karte i sve im je bilo tempirano. Na natjecanju ih je čak snimala hrvatska televizija. U nedjelju 17. studenog putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za Istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to desilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu, kaže Thanghetti koji je obećao kontaktirati MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.

Ključne riječi

Komentara 74

DU
Deleted user
17:16 03.12.2019.

Gdje su dokumenti.

MA
MarkoMaras
17:14 03.12.2019.

Dokle god je jedini izvor informacija bosanski Žurnal (koji se požurio prevesti članak i na engleski), ovo je krajnje sumnjivo. Treba pričekati neku drugu provjeru.

Avatar nisam..robot
nisam..robot
17:40 03.12.2019.

Stranci se secu bez papira????? Show. Igrokaz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije