Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA BIH

Skupina BiH državljana zarobljena u Siriji bit će deportirana u BiH

Sarajevo: U tijeku je izvanredna sjednica Predsjedništva za izbor mandatara za Vijeće ministara BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
02.12.2019.
u 17:08

Djeca bez roditeljske skrbi koja će biti prebačena u BiH pravo na državljanstvo te zemlje imaju temeljem podrijetla njihovih roditelja ubijenih ili nestalih u sukobima u Siriji ili Iraku.

Skupina od 24 državljana Bosne i Hercegovine do kraja ovog tjedna bit će deportirana iz Sirije u matičnu zemlju, a riječ je o ženama i djeci koji su ranije boravili na teritoriju što ga je kontrolirala teroristička organizacija Islamska država, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Takvu odluku 29. studenog donijelo je Predsjedništvo BiH, a ona se odnosi na žene, njihovu malodobnu djecu, kao i na djecu bez roditeljske skrbi koji su zarobljeni nakon vojnog poraza ekstremističkih skupina u Siriji i Iraku.

Svi oni sada borave u zarobljeničkim kampovima u uvjetima koji su u odluci Predsjedništva BiH opisano kao "vrlo teški".

Djeca bez roditeljske skrbi koja će biti prebačena u BiH pravo na državljanstvo te zemlje imaju temeljem podrijetla njihovih roditelja ubijenih ili nestalih u sukobima u Siriji ili Iraku.

Predsjedništvo BiH svojim je zaključcima od 29. studenog, čiju je presliku objavio portal Faktor, pozvalo odgovarajuća ministarstva i druga tijela državne vlasti da poduzmu sve nužne korake kako bi se zaštitila prava ostalih bosanskohercegovačkih državljana koji su u zarobljeničkim kampovima u Siriji ili Iraku.

Prema podacima koje je ranije iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, identificirano je oko 260 državljana BiH koji tamo još borave, a od toga je oko stotinu muškaraca koji su se borili u redovima terorističkih skupina, dok su ostalo žene i djeca.

Portal Avaz navodi kako bi ubrzo nakon žena i djece u BiH trebala stići i prva skupina od devet muškaraca iz Sirije. Sve njih u BiH čekaju sudski procesi zbog sumnje da su počinili kaznena djela terorizma.

Oni su prvotno trebali biti prebačeni u BiH još početkom listopada, no već dogovorena deportacija je odgođena zbog početka turske ofenzive na područja pod nadzorom kurdskih snaga na kojima se nalaze i zarobljenički kampovi za islamističke ekstremiste.

Portal Žurnal, blizak sigurnosnim službama, tada je objavio kako su u skupini Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko. 

Komentara 10

DU
Deleted user
18:35 02.12.2019.

Red je da ih njihov predsjednik Sejdo Komšić dočeka kako dolikuje tj. sa svim počastima ,vojnim i sl. ......

MP
miroslav.petkovic.7564
17:35 02.12.2019.

Hahaha tosu dobri nasi bosnjani.

PR
predator57
18:27 02.12.2019.

Bravo isilovci pred vratima. Sad će se bih-u spremat za neometane napade po europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije