Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šuica i Plenković

'Podržavamo jednostrano priznavanje schengenskih isprava'

suica
Ivo Cagalj/PIXSELL
17.10.2013.
u 15:04

Hrvatska se uskladila s viznom politikom EU, ali je imala i određene negativne učinke koji su se reflektirali kroz smanjenje broja turista, primjerice iz Rusije i Turske, kaže Šuica

HDZ-ovi zastupnici Dubravka Šuica i Andrej Plenković danas su na Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta raspravljali o prijedlogu odluke Europskog parlamenta i Vijeća kojom se pojednostavljuje režim kontrole osoba na vanjskim granicama i Hrvatskoj omogućuje jednostrano priznavanje schengenskih dozvola boravka i viza.

– Hrvatska se uskladila s viznom politikom EU, ali je slijedom toga, kao turistička zemlja, imala i određene negativne učinke koji su se reflektirali kroz smanjenje broja turista, primjerice, iz Rusije i Turske tijekom ove turističke sezone. Nadam se da će Vlada podržati ovaj prijedlog za pojednostavljenje procedure priznavanja viza jer će uz pozitivne učinke na turizam ova odluka smanjiti i nepotrebne administrativne troškove – istaknula je Šuica.

Plenković je naglasio da je sljedeći prioritetni cilj Hrvatske ispuniti kriterije za pristupanje schengenskom prostoru. U tom pogledu ključno je da hrvatska Vlada kvalitetno iskoristi 120 milijuna eura koje ima na raspolaganju tijekom 2013. i 2014. godine za učinkovitu pripremu i prilagodbu za ulazak u schengenski sustav.

U tom kontekstu pozdravio je odluku kojom se pojednostavljuje postupak na temelju kojeg će Hrvatska biti u mogućnosti jednostrano priznati schengenske dozvole boravka i viza.

>> Šuica Komisiji: Osigurajte Hrvatima u BiH TV kanal na hrvatskom jeziku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije