Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAČELO JEDNAKOSTI

Podolnjak: Zahtijevamo od Vlade da prestane s financiranjem protureferendumske kampanje

Mostovci o protureferendumskoj kampanji Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
02.05.2019.
u 09:54

"Upotreba javnih sredstava od strane vlasti u svrhe promidžbe mora biti zabranjena.“

Zahtijevamo od Vlade RH da prekine protureferendumsku kampanje i zaplašivanje građana o pogubnim financijskim posljedicama u slučaju da sindikalna inicijativa "67 je previše" prikupi dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, poručio je danas Mostov Robert Podolnjak s konferencije za medije u Hrvatskom saboru.

Također, od Ustavnog suda traži da Vladi RH, ako nastavi s agresivnom medijskom kampanjom, uputi upozorenje da je takva praksa nedopustiva i prema Kodeksu dobre prakse u području referenduma Venecijanske komisije Vijeća Europe, ali i prema našem Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, jer Vladu stavlja u privilegirani položaj u odnosu na sindikalnu inicijativu koja nema pristup javnim sredstvima.

- U vrijeme kada sindikati prikupljaju potpise svjedočimo pojavi različitih spotova i promidžbenih materijala u tiskovinama kojima se građane želi zastrašiti mogućim pogubnim financijskim posljedicama u slučaju da se na referendumu odlučuje o mirovinskoj reformi. Sindikati imaju ograničenja u prikupljanju donacija, kao i sve građanske inicijative koje ne mogu dobivati sredstva od državnih tijela, javnih poduzeća, lokalnih samouprava... Ako se one ne mogu financirati iz sredstava proračuna, javnih sredstava, kako državna tijela mogu financirati protureferendumsku kampanju iz sredstava proračuna? - zanima Podolnjaka.

Takvo proračunsko financiranje protu-referendumske kampanje apsolutno je nedopustivo i protivno je Kodeksu dobre prakse u područjureferenduma Venecijanske komisije Vijeća Europe u kojem se navodi da "upotreba javnih sredstava od strane vlasti u svrhe promidžbe mora biti zabranjena“, tvrdi. I u nedavnoj rezoluciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe predlažu se dopune Kodeksa u smislu zabrane da vlasti koriste javna sredstva za promidžbu u čitavom razdoblju referendumske promidžbe, odnosno u slučaju javnog financiranja referendumskih aktivnosti načelo jednakosti između obje strane mora imati prednost u odnosu na razmjernu raspodjelu sredstava, navodi Podolnjak.

- Slovenski Ustavni sud je prije manje od dvije godine svojom odlukom ocijenio neprihvatljivim da slovenska Vlada koristi proračunska sredstva u kampanji protiv jedne referendumske inicijative i da je to moglo utjecati na rezultat referenduma pa su rezultati referenduma poništeni i glasanje je ponovljeno. Zato zahtijevam od Vlade RH da prestane sa svakom protu-referendumskom kampanjom i njenim financiranjem kako bi odgovorila građane od potpisivanja sindikalne građanske inicijative.

Od Ustavnog suda tražim da Vladi uputi upozorenje da je nedopustiva njena protu-referendumska kampanja, korištenje proračunskih sredstava za tu svrhu, jer su to sredstva koja uplaćuju svi građani – zaključio je Podolnjak.

Komentara 9

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
10:50 02.05.2019.

Gospodin Jovanović ionako može u povlaštenu mirovinu kad god hoće tako da je "velika briga " za one koje je možda uopće neće niti imati zaista hvale vrijedna !!

RO
ronyday
10:24 02.05.2019.

Zgubidani, stvarno imaju pravih ideja. Vlada ne bi smjela opravdavati svoje stavove i upozoravati stanovništvo da su mirovine u budućnosti upitne ako se nešto ne poduzme, a može se poduzeti samo sa ljudima koji ostali tu, koji rade i kojii će dobivati mirovine iz hrvatskog mirovinskog fonda.

JU
juma
14:17 02.05.2019.

Kampanja protiv referendumske inicijative je legitimna i poznata u svim zemljama koje imaju mogućnost odrzavanja referenduma. Ono što je sramotno je broj potpisa i vrijeme u kojima je potrebno prikupiti iste. Tako smo došli do apsurda da vlada više uvazava Jelenu Veljaču i njezinih 5 tisuca pratitelja na facebook-u nego 375 tisuća potpisa gradjana, koje bez uvida i kontrole gradjana jednostavno proglasi nevazećim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije