Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Podolnjak: Zahtijevamo od Vlade da prestane s financiranjem protureferendumske kampanje

"Upotreba javnih sredstava od strane vlasti u svrhe promidžbe mora biti zabranjena.“
02. svibnja 2019. u 09:54 9 komentara 848 prikaza
Mostovci o protureferendumskoj kampanji Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Zahtijevamo od Vlade RH da prekine protureferendumsku kampanje i zaplašivanje građana o pogubnim financijskim posljedicama u slučaju da sindikalna inicijativa "67 je previše" prikupi dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, poručio je danas Mostov Robert Podolnjak s konferencije za medije u Hrvatskom saboru.

Prosvjed protiv mirovinske reforme NUŽNO POVEĆANJE RADNOG STAŽA U mirovinu sa 65 ili 67 godina? Prosječno radimo 30, a više od 20 godina smo u mirovini

Također, od Ustavnog suda traži da Vladi RH, ako nastavi s agresivnom medijskom kampanjom, uputi upozorenje da je takva praksa nedopustiva i prema Kodeksu dobre prakse u području referenduma Venecijanske komisije Vijeća Europe, ali i prema našem Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, jer Vladu stavlja u privilegirani položaj u odnosu na sindikalnu inicijativu koja nema pristup javnim sredstvima.

- U vrijeme kada sindikati prikupljaju potpise svjedočimo pojavi različitih spotova i promidžbenih materijala u tiskovinama kojima se građane želi zastrašiti mogućim pogubnim financijskim posljedicama u slučaju da se na referendumu odlučuje o mirovinskoj reformi. Sindikati imaju ograničenja u prikupljanju donacija, kao i sve građanske inicijative koje ne mogu dobivati sredstva od državnih tijela, javnih poduzeća, lokalnih samouprava... Ako se one ne mogu financirati iz sredstava proračuna, javnih sredstava, kako državna tijela mogu financirati protureferendumsku kampanju iz sredstava proračuna? - zanima Podolnjaka.

Umirovljenici Konferencija Što je donijela mirovinska reforma sadašnjim i budućim umirovljenicima?

Takvo proračunsko financiranje protu-referendumske kampanje apsolutno je nedopustivo i protivno je Kodeksu dobre prakse u područjureferenduma Venecijanske komisije Vijeća Europe u kojem se navodi da "upotreba javnih sredstava od strane vlasti u svrhe promidžbe mora biti zabranjena“, tvrdi. I u nedavnoj rezoluciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe predlažu se dopune Kodeksa u smislu zabrane da vlasti koriste javna sredstva za promidžbu u čitavom razdoblju referendumske promidžbe, odnosno u slučaju javnog financiranja referendumskih aktivnosti načelo jednakosti između obje strane mora imati prednost u odnosu na razmjernu raspodjelu sredstava, navodi Podolnjak.

- Slovenski Ustavni sud je prije manje od dvije godine svojom odlukom ocijenio neprihvatljivim da slovenska Vlada koristi proračunska sredstva u kampanji protiv jedne referendumske inicijative i da je to moglo utjecati na rezultat referenduma pa su rezultati referenduma poništeni i glasanje je ponovljeno. Zato zahtijevam od Vlade RH da prestane sa svakom protu-referendumskom kampanjom i njenim financiranjem kako bi odgovorila građane od potpisivanja sindikalne građanske inicijative.

ŠEF SDP-A Bernardić o mirovinskoj reformi: Pogriješio sam, Vlada je mislila da radi nešto dobro

Od Ustavnog suda tražim da Vladi uputi upozorenje da je nedopustiva njena protu-referendumska kampanja, korištenje proračunskih sredstava za tu svrhu, jer su to sredstva koja uplaćuju svi građani – zaključio je Podolnjak.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Gospodin Jovanović ionako može u povlaštenu mirovinu kad god hoće tako da je "velika briga " za one koje je možda uopće neće niti imati zaista hvale vrijedna !!

 • ronyday:

  Zgubidani, stvarno imaju pravih ideja. Vlada ne bi smjela opravdavati svoje stavove i upozoravati stanovništvo da su mirovine u budućnosti upitne ako se nešto ne poduzme, a može se poduzeti samo sa ljudima koji ostali tu, koji rade i koji ... prikaži još!i će dobivati mirovine iz hrvatskog mirovinskog fonda.

 • juma:

  Kampanja protiv referendumske inicijative je legitimna i poznata u svim zemljama koje imaju mogućnost odrzavanja referenduma. Ono što je sramotno je broj potpisa i vrijeme u kojima je potrebno prikupiti iste. Tako smo došli do apsurda da vlada više uvazava ... prikaži još! Jelenu Veljaču i njezinih 5 tisuca pratitelja na facebook-u nego 375 tisuća potpisa gradjana, koje bez uvida i kontrole gradjana jednostavno proglasi nevazećim.