Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okoli

Počeli radovi na modernizaciji rada podzemnog skladišta plina vrijedni gotovo 200 mil. kuna

kresimir melec
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
15.06.2016.
u 18:25

Posao od gotovo 200 milijuna kuna na javnom natječaju dobili su hrvatske tvrtke, konzorcij tvrtki STSI i Turbomehanika, a investiciju prati HBOR

Ukupno 195 milijuna kuna vrijedni su radovi na dogradnji i modernizaciji tehnološkog procesa rada podzemnog skladišta plina u Okolima koji su započeti ovih dana. Riječ je o modernizaciji sustava utiksivanja plina koji će vrijeme potrebno za punjenje skaldišta smanjiti sa sadašnjih 180 na 120 dana, čime će se osloboditi kapaciteti skladišta.

„Postrojenje motokompresorinice staro je 29 godina, tehnički zastarjelo sa  smanjenom efikasnošću i velikom potrošnjom energenata. Ovime ćemo smanjiti ir azinu štetnih plinova, ali ćemo kvalitetniji proizvod i fleksibilnost, kao i rezervne kapacitete jer nismo imali niti jednog kubika rezervnog za utiskivanje. U slučaju bilo kojeg ispada bilo kojeg od četiri kompresora bili smo u problemu s našim obvezama.“ – ističe važnost ove investicije Krešimir Malec, direktor Podzemnog skladišta plina d.o.o.

Uz godišnju uštedu na operativnim skladištima od 15 milijuna kuna novi pogon podiže i konkurentnost tvrtke PSP.  „Tržište je liberalizirano 2014. Godine do kad smo imali samo ejdnog korinsika – INA-u. Danas imamo pet korisnika, a nalazimo se u okruženju susjednih skladišta plina u Austriji i Mađarskoj s kojima se moramo boriti.. Moramo biti konkurentni, a bez modernizacije kapaciteta nećemo biti konkurenti u regiji.“ – rekao je Malec.

Posao od gotovo 200 milijuna kuna na javnom natječaju dobili su hrvatske tvrtke, konzorcij tvrtki STSI i Turbomehanika, a investiciju prati HBOR. Ukupni kapacitet skladišta u Okolima je 530 milijuna kubika plina.

>>Stara plinska polja u Grubišnom polju postaju skladišta plina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije