Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećane naknade

Plenković: Vlada će nastaviti raditi na dobrobiti osoba s invaliditetom

Zagreb: Sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
30.11.2023.
u 16:24

Članica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ljubica Lukačić ocijenila je kako je Vlada zajedno s partnerskim udrugama i Saborom ispunila očekivanja osoba s invaliditetom uz posebnu zahvalu premijeru

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak, na sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom, kako je Vlada povećala naknade i obuhvat osoba s invaliditetom koje ostvaruju pravo na njih, obećavši da će kontinuirano nastaviti raditi na njihovoj dobrobiti. Sjednica je organizirana povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a premijer je, zahvalivši udrugama na suradnji, naglasio kako mogu biti ponosni na zajednička ostvarenja.

Podsjetio je da se Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava od 1992. u svrhu promicanja njihove jednakosti u društvu te da je Hrvatska 2007. postala treća zemlja potpisnica UN-ove Konvencije za osobe s invaliditetom, a četvrta koja ju je ratificirala i obvezala se na zajedničke iskorake. 

"Želimo promicati i dalje jednakost osoba s invaliditetom u ostvarivanju ljudskih prava i inkluziju, potpuno sudjelovanje u društvu u svim mogućim aspektima", istaknuo je Plenković. Podsjetio je, među ostalim, na donošenje Zakona o osobnoj asistenciji 1. srpnja ove godine kao i da je Prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku raspravljen jučer u prvom čitanju u Saboru, a Vlada će ga poslati u drugo čitanje kako bi stupio na snagu 1. siječnja 2024. Njime će se objediniti socijalne naknade i stvoriti transparentni, učinkovitiji i pravedniji sustav socijalne skrbi, ustvrdio je premijer.

VEZANI ČLANCI:

Dodao je da inkluzivni dodatak ne bi predstavljao prihod u smislu zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi i da će ga primati više od 150.000 osoba s invaliditetom te da će se za to godišnje izdvojiti više od pola milijarde eura, a to je povećanja za 241 milijun eura, odnosno 89 posto. 

Jednoj od najranjivijih skupina u društvu dati jednake šanse

Prava osoba s invaliditetom se kontinuirano unaprjeđuju, jer želimo jednoj od najranjivijih skupina u društvu dati jednake šanse, istaknuo je premijer navevši povećanje osobne invalidnine i proširenje kruga korisnika, ublažavanje kriterija za priznavanje prava na nju, povećanje doplatka za pomoć i njegu i iznosa naknade roditeljima njegovateljima i proširenje kruga osoba kojima se može priznati taj status.

Povećana je i osnovica za zajamčenu minimalnu naknadu i postotke za izračun, povećana je i naknada za roditelje djeteta s težim smetnjama u razvoju, a povećan je i broj asistenata u nastavi kao i njihova naknada, dodao je. 

Predsjednica Povjerenstva, državna tajnica Marija Pletikosa istaknula je kako im je cilj bolje razumijevanja potreba osoba s invaliditetom, a zamjenica Marica Mirić pozdravila je zapošljavanje osoba s invaliditetom u državnim institucijama te dodala kako to treba nastaviti. Članica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ljubica Lukačić ocijenila je kako je Vlada zajedno s partnerskim udrugama i Saborom ispunila očekivanja osoba s invaliditetom uz posebnu zahvalu premijeru.

VIDEO Seljaci prosvjednici stigli na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije