Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE MJERE ZA UGROŽENE SVINJOGOJCE

Država će dijeliti 600 eura za svinjske polovice: 'Da se kupi meso kako bi se održala tradicija'

Zagreb: 265. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
30.11.2023.
u 12:16

Prema prvoj procjeni zavoda za statistiku BDP je porastao za 2,8 posto u odnosu na kvartal u protekloj godini. Hrvatska bilježi najveću stopu rasta u Europskoj uniji - kazao je premijer

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica Vlade. Na dnevnom redu je nekoliko konačnih prijedloga zakona, među njima i zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama kojim se prvi puta jedinstveno i sustavno uređuje sustav plaća u javnom sektoru. Vlada će donijeti i dvije odluke kojima pogođenima pomaže mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge. Usvojit će Program državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge te donijeti jednokratnu mjeru pomoći za nabavu svinjskih polovica subjektima pogođenim provedbom mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge.

 

- Hrvatski Sabor je jutros usvojio državni proračun, usvojili smo ga u roku u kojem je bio predviđen - kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice. 

- Prema prvoj procjeni zavoda za statistiku BDP je porastao za 2,8 posto u odnosu na kvartal u protekloj godini. Hrvatska bilježi najveću stopu rasta u Europskoj uniji - kazao je premijer. 

VEZANI ČLANCI: 

- Cijene dobara i usluga su usporile u studenome na 4,7 posto, riječ je o inflaciji na mjesečnoj razini. To je jasan trend usporavanja rasta inflacije proteklih mjeseci. To je najniža stopa inflacije u zadnje dvije godine, a na to je zacijelo utjecala i provedba petog paketa Vlade - dodao je Plenković. 

Govorio je i o afričkoj svinjskoj kugi te novim mjerama za svinjogojce. 

- Jučer smo održali sastanak s predstavnicima nadležnih institucija, a u vezi mjera koje poduzimamo u vezi afričke svinjske kuge. Situacija je sada pod kontrolom, zaraza se smiruje, osobito zahvaljujući mjerama koje poduzimamo, a koje su temeljene na struci i znanosti i najboljoj praksi koje poduzimaju i druge zemlje Europske unije. Danas će u Ministarstvu poljoprivrede održati sastanak sa svim predstavnicima svinjogojaca te saslušati dodatni prijedlozi sektora. Bez mjera koje smo poduzeli bila bi ugrožena velika većina svinjogojskog fonda u Hrvatskoj. Na današnjoj sjednici Vlade ćemo donijeti dvije nove mjere. Prva je prijedlog odluke o jednokratnoj mjeri pomoći nabave svinjskih polovica kojom će se osigurati jednokratna isplata pomoći do 600 eura po subjektu za nabavu svinjskih polovica. S ovom mjerom koja je vrijedna 900 tisuća eura omogućiti svima koji su navikli na običaje i tradicijski način prerade svinjskog mesa i pripreme polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda, kompenzirat ćemo im da kupe dovoljno mesa kako bi održali svoju tradiciju u vremenu kada se to radi. Meso će doći van zona ograničenja. Donijet ćemo i Program državne potpore proizvođačima svinja većih težina kako bi se nadoknadili gubici. Odnosi se na one proizvođače čiji su objekti u zoni ograničenja. Iznos potpore je 2,15 eura po kilogramu - kazao je Plenković. 

Premijer je najavio i uvođenje femicida u zakon. 

- Obiteljskim zakonom ćemo dodatno zaštititi djecu te proširiti prava žrtava nasilja i pojačati kazne za počinitelje, ali i poslati poruku da je ubojstvo žene zato što je žena neprihvatljivo i zato uvodimo posebno kazneno djelo Teško ubojstvo ženske osobe, odnosno femicid - kazao je premijer. 

Komentara 22

SS
simpatican.simpa
13:28 30.11.2023.

A čije su to svinjske polovice , od kuda je uvoz !??! Sramota, kako se ponižava seljak, uništava proizvodnja.

IC
ICCO
13:10 30.11.2023.

Šta je, nepuše ti seljaci bajke o kreditnom rejtingu i naj rastu BDP u EU?

FO
FOX
14:06 30.11.2023.

Dijeli da zamaže oči prosvjednicima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije