Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godina dana od razornog potresa

Plenković: Nema nitko čarobni štapić da se preko noći izgradi ne znam koliko novih stambenih jedinica

Petrinja: Sjednica Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/32
29.12.2021.
u 10:58

Ministar Darko Horvat naglasio je kako su potpisani sporazumi o izgradnji novih srednjih strukovnih škola u Sisku i u Petrinji

Premijer Andrej Plenković u posjeti je Petrinji i Sisku u povodu godinu dana od razornog potresa koji je pogodio to područje Sisačko-moslavačke županije.

U Petrinji je od 8.30 sati sudjelovao na sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom. Tom su se prigodom potpisali ugovori i sporazumi za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji, za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku i za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku. Nakon sjednice, premijer Plenković obratio se medijima. 

29.12.2021., Petrinja - U vojarni puk. Predrag Matanovic odrzana je sjednica Stozera civilne zastite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

- U ovih godinu dana aktivnosti koje smo poduzimali, prije svega radom Stožera, nastojali smo učiniti maksimalne napore da svim ljudima na Banovini olakšamo život. Ove velike štete rezultirale su načelnom solidarnosti građana, volontera, svih koji su pomogli dolaskom ovdje i slanjem pomoći. Želim im još jednom zahvaliti - rekao je uvodno Plenković. 

- Nažalost, potres je bio razoran u svom ključnom danu, međutim ovdje se dogodilo 5000 naknadnih potresa koji su uzrokovali dodatne štete - kaže. 

- Mi ćemo još jednom podsjetiti da smo ponudili svima alternativni smještaj. Dio je odabrao biti u blizini svoje imovine i na taj način ostati ovdje. Vlada je donijela jako puno odluka koje su ovdje olakšale život. Kada se skupe svi financijski iznosi, oni su preko milijardu kuna - kazao je.

- Uz fizičku obnovu, koja je prioritet u 2022. godini, Vlada gleda i korak dalje - naveo je te pojasnio kako je riječ o ekonomskom razvoju, ulaganjima i demografskoj revitalizaciji. - Nema niti jedne županije gdje imamo takvu sintezu problema. Sve što se ovdje moglo dogoditi, se dogodilo - tvrdi govoreći o Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Vlada će sutra usvojiti program mjera težak 15 milijardi kuna. Uključili smo u proces i sve čelnike jedinica lokalne i područne samouprave, saborske zastupnike, znanstvenike. Nastojimo ulagati u ovaj kraj koji je malo više od pola sata od Zagreba udaljen i sa konkretnim potezima podići ekonomsku snagu i kvalitetu života - rekao je te naveo kako će ključni projekt biti dovršetak autoceste između Zagreba i Siska. - Mi smo u razgovorima s EK osigurali da u okviru svega što smo podigli za ovu županiju, podignemo još regionalne potpore. To je aktivan pogled na budućnost - rekao je te istaknuo kako se županija pozicionira i na karti gaming industrije.

- Nema praktički dana da se ne konzultiramo o nekoj aktivnosti na Banovini. Ostajemo privrženi maksimalnoj potpori ljudima - naveo je te ustvrdio kako je cilj što brže vratiti ljude u normalne okvire života. 

Tomo Medved zahvalio je svima koji su pomogli u proteklih godinu dana te ustvrdio kako vjeruje da su građani prepoznali njihove napore. 

- Cilj nam je još snažnije i s još većim intenzitetom u vremenu koje je pred nama ubrzati sami proces obnove nakon svih radnji koje smo proveli od trenutka nastanka potresa - kazao je. 

- Ja vjerujem da su naši građani prepoznali napore koje smo učinili kao Vlada, poglavito mi koji smo ovdje dobili mandat za rad u Stožeru, da smo implementirali mobilne urede kako bismo omogućili građanima sa što manje napora podnošenje zahtjeva, vjerujem da prepoznaju raspoloživost svih sastavnicama koje djeluju, sve napore koji su usmjereni prema uspostavi oblika potpore. Cilj nam je potpuno jasan - intenzivirati obnovu, angažirati što je moguće veći broj građevinskih tvrtki, na današnji dan angažirane su 44 građevinske firme - kazao je te pozvao firme da se javljaju na pozive kako bi proces obnove bio brži. 

- 215 milijuna kuna je ukupno ugovoreno ugovornih obveza. Imamo 6 tisuća stambenih jedinica pod izradom projekte dokumentacije. Danas imamo praktički, u ovoj godini, pokrenute postupke javne nabave pola milijarde kuna - nadovezao se Gordan Hanžek.

- Nekonstrukcijsku obnovu planiramo dovršiti do početka sljedeće sezone grijanja. To je veliki posao koji je pred nama, koji ćemo provesti - ustvrdio je. 

Ministar Darko Horvat naglasio je kako su potpisani sporazumi o izgradnji novih srednjih strukovnih škola u Sisku i u Petrinji. 

- Potpisali smo sporazum sa županom Celjakom. U sljedećih nešto malo više od godinu dana i Sisak i Petrinja dobit će nove prostore za srednje strukovno obrazovanje - rekao je. 

Boris Milošević naveo je kako nije dovoljno obnoviti samo ono što je porušeno. 

- Istaknuo bih veliki trud i rad svim članovima Stožera, želim im zahvaliti kao i svim građanima Hrvatske koji su pokazali veliko srce i solidarnost. Humanitarnim organizacijama koje i danas pomažu. U Stožeru i Vladi dijelimo istu viziju, da nije dovoljno obnoviti samo porušeno, moramo izgraditi bolji stambeni fond, bolje prometnice, bolju povezanost i pokrivenost mobilnim signalnom. Sve ono što život čini ugodnijim i boljim, kako bi ljude motivirali da ostanu i one koji su otišli, da se vrate - kaže.

Andrej Plenković ustvrdio je da su njihovi motivi i želje da pomognu jednaki kao i prije godinu dana.  

- Napomenuo sam uvodno, strategija obnove je išla logičnim putem, iskustvom drugih. Da se idu obnavljati oni s lakšim oštećenjima, da se osigura alternativni smještan i da se sada ide u sustavne natječaje. Mora se organizirati javni natječaj, proći procedura, izabrati izvođač... Nema niti jednog primjera gdje su potresi počinili velike štete, da se preko noći izgrade tisuće objekata. Mi smo ovdje u području gdje su se sintetizirali sve negativne posljedice s kojima smo bili suočeni. Naš motiv i želja da pomognemo jednaki su kao što su bili prije godinu dana i takvi će biti i u budućnosti. Ja isto kažem da treba biti brže i bolje. Ova je tema najkompleksnija, nema nitko od nas čarobni štapić da se preko noći izgradi ne znam koliko novih stambenih jedinica. Poruka je da smo tu, da ćemo učiniti sve što obećali - ustvrdio je. 

Na pitanje čime je nezadovoljan, navodi kao bi volio vidjeti više zgrada te kako se nada da će one biti vidljivije za dvogodišnjicu potresa. 

- Mislim da svi uvijek možemo učiti više i bolje, no realna okolnost je da imamo više paralelnih kriza s kojima smo suočeni. To je pun jelovnik tema za bilo koga, pa i za nas. Trudimo se da svi u Hrvatskoj imaju krov nad glavom i topli obrok. Da ljudi imaju plaće i mirovine, da zdravstveni sustav nije kolabirao. Borimo se svaki dan, to nam je od prvog dana mandata tako - navodi Plenković. 

Andrej Plenković i suradnici, nakon konferencije za medije, obilaze Petrinju. 

Nakon što su ih ispred petrinjske crkve dočekali burno, s transparentnima i zvižducima, Plenković i suradnici obišli su kontejnersko naselje i razgovarali s građanima.

Na poruke da češće treba doći, premijer je odgovorio: "Dogovoreno!". Ušao je u jedan od kontejnera te razgovarao sa gospođom koja u njemu živi. Također, razgovarao je i s članicama građanske inicijative "Petrinjsko proljeće" kojima je zahvalio na njihovom trudu. 

VIDEO Na današnji dan prije godinu dana Baniju je pogodio razoran potres

Ključne riječi

Komentara 76

DU
Deleted user
11:13 29.12.2021.

Na njihovom mjestu ne bi od srama dolazila tamo .

Avatar Zavratnica
Zavratnica
11:11 29.12.2021.

Dobro da Plenković nije optužio korona virus za sav jad koji je HDZ pokazao prilikom neobnove Petrinje.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
11:24 29.12.2021.

Zna se tko je najveća elementarna nepogoda, koja nas trese već desetljećima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije