Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković se oglasio o Komšiću: Ovo nije dobar scenarij za hrvatski narod, ali ni za BiH

"Mislim da to nije dobro i da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro i da su privrženi svojoj domovini Bosni i Hercegovini", dodao je Plenković
08. listopada 2018. u 13:29 169 komentara 12585 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

 Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine scenarij koji nije dobar za hrvatski narod, ali ni općenito za tu državu.

Željko Komšić velik broj nevažećih listića Otkriveno koliko je glasova Željko Komšić osvojio više od Dragana Čovića

"Ponovno smo se zahvaljujući pozitivnom pravnom okviru koji postoji u BiH doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Federacije biraju predstavnika u Predsjedništvu drugom narodu", ustvrdio je premijer. 

"Mislim da to nije dobro i da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro i da su privrženi svojoj domovini Bosni i Hercegovini", dodao je Plenković.

Izrazio je žaljenje što na tu funkciju nije izabran predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jer je on u mandatu od protekle četiri godine "napravio ključni iskorak, uz hrvatsku podršku, na putu BiH prema Europskoj uniji", naglasivši kako je "ta činjenica mogla i trebala biti honorirana". 

"U svakom slučaju nije dobro da se takav scenarij ponavlja", zaključio je premijer. 

Usprkos tome Plenković je pozdravio održavanje općih izbora u toj zemlji i čestitao svima koji su izabrani na različitim razinama vlasti, te je naglasio kako će Zagreb nastaviti dobru suradnju s bosansko-hercegovačkim institucijama i "gajiti dobre, kvalitetne odnose", te se u isto vrijeme zalagati za poštivanje principa jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda. 

Željko Komšić Izbori u BiH Komšić poručio Hrvatima da nemaju razloga za brigu, na izbore izašlo 53 posto birača

"Nas puno toga veže za BiH, svi naši potezi, osobito u vrijeme ove vlade, bili su vrlo prijateljski i otvoreni prema cijeloj zemlji i prema svim njezinim institucijama", kazao je Plenković, podsjetivši na zajedničku inicijativu njega i predsjedatelja tamošnjeg Vijeća ministara za zajedničku sjednicu vlade u srpnju prošle godine u Sarajevu. 

Dodao je kako dvije zemlje imaju više od 2 milijarde eura trgovinske razmjene, kako je Hrvatska u BiH investirala milijardu i 200 milijuna eura, te kako je proteklih godina tamo otvorila dva konzulata (Vitez i Livno), dva dopisništva Hrvatske radio-televizije (Sarajevo i Mostar), te dva ureda Hrvatske gospodarske komore (Sarajevo i Mostar). 

Kao primjer jačanja odnosa Plenković je naveo i ponovno uvođenje linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, suradnju po pitanju sprječavanja nezakonitih migracija te hrvatsku podršku BiH na putu prema EU-u.

Dragan Čović Izbori u BiH Komšić, Dodik i Džaferović članovi Predsjedništva! Čović: Ne možete Hrvatima birati predstavnike

"Mislim da stoga svi politički akteri i stranke u BiH moraju biti svjesni da većeg i iskrenijeg saveznika od Hrvatske među članicama EU-a sigurno nemaju". 

"Zato smo i unutar EU-a često govorili kako pitanje duha Daytonskog sporazuma, a to je legitimna zastupljenost tri konstitutivna naroda, treba biti poštovano. To je bitno za koheziju i kvalitetno funkcioniranje BiH", zaključio je Plenković. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je kako su "i Hrvati i Bošnjaci i Srbi konstitutivni narodi" te da se "samo na toj konstitutivnosti i jednakopravnosti može graditi budućnost" te države. 

"Ovo što se dogodilo svakako nije dobro i sad treba tražiti načine i mehanizme kako osigurati prava hrvatskog naroda", dodao je Jandroković.

Dragan Čović IZBORI U BIH Ključevi vlasti u rukama SDA i Dodika, HDZ od Izetbegovića dobio ponudu za koaliranje

Iako je Čović pretrpio poraz od Komšića u utrci za novi mandat, Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), najjače političke stranke u Federaciji, pozvao ga je na koaliranje radi uspostave vlasti. 

"Preporučio bih Čoviću da bude dio vlasti i predstavlja hrvatski narod proporcionalno osvojenim glasovima", izjavio je Izetbegović iako je dodao kako bi u SDA najradije koalirali s "probosanskim strankama koje neće kočiti procese i reforme".

HDZ BiH, kako je u izbornoj noći najavio Čović, tek treba definirati dalje korake i odlučiti što poduzeti.

Naznačio je kako će pri tom u ovoj stranci posebice voditi računa o tome kako zaštititi interese hrvatskog naroda iz čega je moguće zaključiti kako bez obzira na Čovićev poraz u HDZ-u razmišljaju o tome da nastave biti dio izvršne i zakonodavne vlasti u zemlji.

POGLEDAJTE I VIDEO Grmoja Plenkoviću u Saboru: 'Ti ćeš mi reći da sjednem?!'

[video: 26825 / Nikola Grmoja i Andrej Plenković u Saboru]
VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Ovo što su Bošnjaci napravili Hrvatima glasujući za Komšića je čisti neprijateljski čin, ali se nemaju čemu veseliti kada je Komšić u pitanju. Njegova uloga u predsjedništvu BiH se svodi na ulogu klauna, parazita i fikusa koji zabavlja Bošnjake izjavama ... prikaži još!ma o "građanskoj državi". Predsjedništvo BiH nema neku bitnu ulogu, a i ono malo ovlasti koje ima i odluke koje donosi, moraju se izglasati konsenzusom sva tri člana predsjedništva, a u tom istom predsjedništvu je Dodik koji lako sve minira i što je najbolje, on podržava treći entitet u BiH. Onaj tko ima izvršnu vlast i zakonodavnu vlast, on upravlja državom, a to je HDZ koji je jači nego ikada u BiH zahvaljujući Komšiću koji je potaknuo Hrvate da izađu na BiH izbore i tako su Hrvati za koje su bošnjački mediji pisali da su nikad malobrojniji i slabiji, Bošnjacima opalili šamar jer je polučen najbolji izborni rezultat hrvatskih opcija u BiH zadnjih 15 god. Bez HDZ-a nema vlasti u BiH jer je HDZ druga najjača stranka u BiH i islamisti predvođeni strankom SDA kao i jugo-nacionalisti predvođeni SDP-om moraju na koljenima moliti HDZ i Čovića da idu s njima u koaliciju i bez sumnje Čović i HDZ će te koalicije skupo naplatiti, ali opet se može dogoditi da bošnjački političari neće htjeti ispuniti zahtjeve HDZ-a i eto nam krize u BiH i raspada te umjetne tvorevine.

 • Marko1337:

  Najgora kombinacija bitange sa srpskim i muslimanskim vezama a komunarskom ideologijom,. Može li gore ? Tom bitangi treba javno oduzeti i zabraniti korištenje imena Hrvat.

 • Avatar mamazel
  mamazel:

  Bosna je odavno izgubljena, Hercegovina uskoro. Hrvati trebaju zbiti redove u Hrvatskoj i cekati povoljan trenutak. U medjuvrmeni sprijeciti turcima i pravoslavnim turcima ulazak i zaposljavanje u nasoj zemlji.