Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Plenković šalje javnu poruku o vladi u kojoj postoje nedodirljivi i zamjenjivi'

Oglasio se čelnik stranke Desno, Anto Đapić.
19. srpnja 2019. u 14:48 5 komentara 751 prikaza
Anto Đapić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Rekonstrukcija Vlade, status svakoga ministra u državama s demokratskim poretkom i slobodnim izborima, temeljno je pravo mandatara, u ovom slučaju predsjednika vlade. Nama u DESNO to nikada ne bi bio problem, čak i ako je naš politički stav o nekom ministru vrlo negativan, o drugom pozitivan. Demokratski je kanon i stečevina razvoja demokracije, ali i individualne odgovornosti prema principu hijerarhije, da je za rad svakoga ministra, kao i vlade u cjelini apsolutno najodgovorniji predsjednik vlade, onaj koji ima mandat za sastav kabineta. Zato oporbene politike, iako je to također njihovo demokratsko pravo, načelno griješe pokušavajući kadrovirati u vladi javnim i političkim pritiscima, zanemarujući da je uvijek jedino ispravna adresa mandatar i vladajuća većina – poručio je Anto Đapić, čelnik stranke Desno.

Zagreb: Na plenarnoj sjednici Sabora izglasani su novi ministri PRISEGNULI NOVI MINISTRI Završeno glasovanje: Sabor potvrdio i Aladrovića

Dodao je kako je "zabrinjavajuće, jako uznemirujuće i razarajuće za političku kulturu hrvatskog društva kad se promjene u vladi događaju na način kojemu smo svjedoci".

- Manjinski partneri vladajuće većinske stranke se već mjesecima, pa i godinama, uz suglasnost predsjednika vlade i predsjednika HDZ-a, ponašaju kao radikalna oporba, javno postavljaju ultimativne zahtjeve, koji u nekim situacijama, u kojima prednjači agresivni SDSS s Miloradom Pupovcom, djeluju ponižavajuće na hrvatski narod. Tako Plenković šalje sliku satelitske i posve ovisne politike same države, a onda nije više problem HDZ-a, nego hrvatskog naroda – stava je Đapić.

- Posve je neprihvatljiv nesrazmjer između državničke reakcije Plenkovića, koji je s punim pravom sasjekao tzv.opozicijsku politiku MOST-a s pozicija vlasti, i katastrofalnog i opasnog toleriranja višestrukih prijetnji i ultimatuma i Milorada Pupovca i HNS-a, te poslušnog ispunjavanja njihovih zahtjeva. Plenković na takav način, iako stalno ističe stabilnost vlasti, šalje javnu poruku o nekakvoj konfederalnoj vladi u kojoj postoje nedodirljive političke pozicije i one koje su zamjenjive. - nastavio je on.

Miro Kovač i Andrej Plenković Trzavice u stranci Kovač: Potrebna je rekonstrukcija HDZ-a. Plenković mu odgovorio: Vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri

Oštro, stoga, osuđuju praksu "dramatičnog popuštanja takvim pritiscima, koji hrvatsku državnost javno predstavljaju igračkom na kojoj se prelamaju izrazito opasni interesi".

- Takva stabilnost vlasti je smrtonosna za nacionalnu stabilnost, krajnje je vrijeme prestati trgovati teško stečenom nacionalnom baštinom i zauvijek spriječiti takvu mogućnost u budućnosti. Pozivamo stoga sve nacionalne snage, sve Hrvatice i Hrvate, da zajednički pružimo otpor takvoj praksi, da prisilimo državni poredak na potpunu promjenu izbornog sustava i vratimo u ustavno-pravni poredak političku jednakost svakoga hrvatskog državljanina. Bez toga nećemo se moći efikasno suprotstaviti ovakvim katastrofalnim praksama, niti optimalno ovladati svojom državnošću – zaključio je Đapić.

 

Bejrut
PRELIMINARNI REZULTATI ISTRAGE
Ekskluzivno otkrivamo što je uzrok eksplozije u Libanonu: Riječ je o ljudskoj greški
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu
  • boris:

    ne bez razloga su neki nedodirljivi, a neki zamjenjivi, skretanje sasvim ulijevo

  • generacija57:

    Đapić,ti si svoje potrošio,sad si nula.

  • kamilo.bozic:

    Ovome komentaru koji je Djapic opisao nemase sto dodati zato stoje tresto posto upravu desnise trebaju svi skupa opmatiti jedino takoje uspjeh stati na lijevom oontiranom Plenkoviu Pupavucu Vrdoljaku i takvim.