Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISEGNULI NOVI MINISTRI

Završeno glasovanje: Sabor potvrdio i Aladrovića

Zagreb: Na plenarnoj sjednici Sabora izglasani su novi ministri
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/48
19.07.2019.
u 18:51

Saborski zastupnici potvrdili su danas nove ministre koje je nedavno predstavio premijer Plenković.

Saborska oporba nije sudjelovala u glasovanju u kojem su se birali novi ministri u Vladi Andreja Plenkovića. Glasovanje o Aladroviću bilo je odgođeno jer u 17 sati, kada je bilo zakazano glasovanje, još nije bila završena rasprava na matičnom Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalni dijalog. Aladrović, koji na dužnost ministra dolazi s mjesta ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dobio je potporu 79 zastupnika, dok jedan bio protiv. 

Novi ministar uprave je Ivan Malenica, nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a ministrica za poljoprivredu Marija Vučković, odlučio je Hrvatski sabor.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vodit će pak Gordan Grlić Radman.

Sabor je potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića, te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića.

Saborska većina povjerenje je iskazala i dvojici novih potpredsjednika Vlade - ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji će preuzeti koordinaciju za ljudska prava, te ministru financija Zdravku Mariću koji će kao potpredsjednik Vlade biti nadležan za gospodarstvo.

Odmah po izglasavanju, novi ministri i potpredsjednici Vlade položili su prisegu.

Za Ivana Malenicu, koji je na dužnost ministra uprave stupio s mjesta dekana Veleučilišta u Šibeniku, glasovalo je 82 zastupnika i 3 protiv.

Saborskoj zastupnici Vesni Bedeković povjerenje za dužnost ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iskazalo je također 82 zastupnika i 2 protiv.

Nova ministrica za poljoprivredu Marija Vučković, dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, dobila je potporu 82 zastupnika, koliko je glasova dobio i Gordan Grlić Radman kao novi ministar vanjskih poslova koji na tu dužnost dolazi s mjesta veleposlanika u Njemačkoj.

Sabor je s 82 glasa za i 3 protiv potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića, koji na tu dužnost stupa s mjesta voditelja Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dobio je povjerenje također 82 zastupnika za preuzimanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Povjerenje ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću te ministru financija Zdravku Mariću kao potpredsjednicima Vlade iskazao je 82 zastupnika.

O Josipu Aladrović Sabor će glasovati nakon završetka rasprave na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koja još uvijek traje.

Od oporbe u sabornici glasovali su samo nezavisni Marko Vučetić, Gordan Aleksić (SNAGA) i Snježana Sabolek (Živi zid) koji su bili protiv.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tijek događaja

18.38 - U Saboru je potvrđen i Josip Aladrović. Za njega je ruku diglo 79 zastupnika. Gordan Jandroković zaključio je nakon toga sjednicu Sabora.

17:49- Novi članovi Vlade prisežu.

Kada završi rasprava Odbora, glasovat će se i o povjerenju predloženom ministru Josipu Aladroviću.

Prvo je izglasavanje povjerenja potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću gdje je 82 bilo za, a dva protiv. Izglasano je povjerenje i potpredsjedniku Vlade Zdravku Mariću s 82 za i dva protiv. Ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu iskazano je povjerenje s 82 glasa za i dva glasa protiv. Ministru uprave Ivanu Malenici iskazano je povjerenje s 82 za i tri glasa protiv. Ministrici poljoprivrede Mariji Vučković iskazano je provjerenje s 82 za i tri glasa protiv. Ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marku Paviću iskazano je povjerenje 82 za i tri glasa protiv. Ministar državne imovine Mariju Banožiću je iskazano povjerenje s 82 glasa za i tri protiv. Ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesni Bedeković iskazano je povjerenje s 82 za i dva glasa protiv.

17:23- Bačić zatražio stanku u ime HDZ-a.

17:20- Prestanite mrcvariti sebe, nas i građane. Jedino pristojno bi bilo raspisati izbore- rekla je Anka Mrak Taritaš.

- Premijer Plenković ne spašava vladu nego sebe i HDZ. Ministri koji su smijenjeni mogu krasti, ali ne smije to biti praćeno lošom percepcijom građana. Ovaj HDZ nije po ničem drugačiji od Sanaderovog HDZ-a- rekao je Mirando Mrsić.

17:17- SDP-ov Davor Bernardić traži stanku zbog skrivanja kriminala, pa je počeo podsjećati na sve afere koje se vežu uz članove Vlade

- Ministri su otišli zbog korupcije i za interes građana najpravednije bi bilo da se raspišu novi izbori. Tko štiti kriminal, po zakonima sudjeluje u kriminalnim radnjama. Pozivam sve koji nisu korumpirani da napuste sabornicu i ne sudjeluju u kriminalu - rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

- Današnji dan u Saboru pokušava se predstaviti kao epilog priče o aferama koje mjesecima tresu vladu, ali to neće ići, nije korektno ni prema građanima ni prema nama. Mi ćemo vam prepustiti svjetla pozornice, odigrajte svoju predstavu do kraja i neka ostane upamćeno tko je sudjelovao u srozavanju Sabora – rekao je Petrov zatraživši ostavku cijele Vlade. Nakon toga Mostovci su napustili sabornicu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Božo Petrov je u ime MOST-a zatražio stanku.

Iako Odbor na kojem se saslušava novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović još nije gotov i ministru je tek postavljeno jedno pitanje, vladajući su otišli u sabornicu i započelo je glasovanje pa nije potpuno jasno kako misle glasovati o Aladroviću ako odbor nije saslušao tog ministra do kraja. Prvo je bivši ministar Lovro Kuščević položio zastupničku prisegu, a onda je Mostov Božo Petrov zatražio stanku.

17:00- Oporba je ostala, a vladajući su se povukli u sabornicu. Uskoro slijedi glasanje.

HSS-ov Krešo Beljak budućeg ministra pitao je pet kratkih pitanja
- S koliko godina ste završili fakultet? Koliko dugo ste bili prijavljeni na Zavod za zapošljavanje nakon toga? Na koliko ste radnih mjesta radili, a da vam nije trebala stranačka, tj uhljebnička iskaznica? Jeste li služili vojsku? Je li istina da ste vi tvorac mirovinske reforme - nabrojao je pitanja.
- U mom životopisu stoji što sam sve radio u životu. Sve što sam radio, radio sam pošteno. Kao ravnatelj HZMO-a sam sudjelovao oko reforme. Ako pitate korisnike, mogu biti jako zadovoljni - rekao je Aladrović.
Beljak mu je ironično zahvalio što mu nije odgovorio ni na jedno pitanje.
- Završili ste fakultet u roku, naravno, bili odličan student pretpostavljam. Niste bili na Zavodu jer vam je otac bi župan i niste ništa radili što nema veze sa stranačkim uhljebljivanjem. A niste služili ni vojsku - rekao je Beljak.

Potpredsjednik Odbora Željko Lacković rekao je Marasu da bi trebali prekinuti sjednicu i ići na glasovanje u sabornicu, što je Maras odbio poručivši da ne mogu glasovati kad nisu ni završili s raspravom. Nakon ovoga dvoranu je napustio Plenković, a za njim i svi vladajući zastupnici. 

- Htio sam pitati premijera može li bilo tko iz HDZ-a obnašati funkcija ministra u ovakvo kompleksnom sustavu- upitao je Hrelja nakon što je premijer otišao.

16:39- Kao 'stalker' i ucviljeni plačljivko ste s nekulturnim ponašanjem orkestrirali da ovaj odbor počne samo sat vremena prije plenarne sjednice. Kao što ste bili neuspješni ministar neuspješne SDP-ove Vlade, doveli ste državu u dug i građane u zabludu. Predstavljati se kao da zastupate interesa naroda je laganje. Ovu predstavu na moj račun neće uspjeti odigrati do kraja- rekao je Plenković Marasu.

- Nemojte biti bahati. Nema potrebe za tim. Kome građani vjeruju, vidi se po anketama gdje je SDP jači od HDZ-a. Raspišite izbore pa ćemo sve vidjeti. Nema potrebe za osobnim uvredama- rekao je Maras.

16:35- Bivši ministar Pavić je doveo do toga da u povijesti imamo najviše skupljenih potpisa protiv mirovinske reforme. Hrvatska Vlada nosi etiketu korupcije, najveću od 90-ih godina. Mi cijeli dan nismo čuli od predsjednika Vlade što misli o grijesima koji su otišli iz Vlade. Što misli o aferi ministrice Žalac. Nismo čuli ni što misli o imovini Tolušića i aferama ostalih ministara. Hrvatski građani zaslužuju te odgovore. Građani Hrvatske trenutno vide ovu Vladu kao najkorumpiraniju i za to je krivi hrvatski premijer koji je govorio da su to tehnički problemi- rekao je Maras.

-Držite se teme i nije točno da imamo vremena koliko hoćemo. Ograničite duljinu postavljanja pitanja jer ćete na kraju ostati ovdje sami- odgovorio je Lacković.

16:29 Želim se zahvaliti premijeru na ukazanom povjerenju i odgovornosti. Bio sam ravnatelj i dobro sam upoznat s problematikom mirovinskog osiguranja, to će mi biti prednost u radu. U sljedećem radu ćemo obnoviti socijalni dijalog, pozivamo sve sindikate na to, definitivno ćemo obnoviti rad gospodarsko-socijalnog vijeća, a izazovi će biti prevladani isključivo dijalogom- rekao je Aladrović.

- Naći ćemo način kako uključiti ljude u tržište rada i da stopa nezaposlenosti još pada. Hrvatski zavod za zapošljavanje ćemo revidirati tako da ćemo jedan dio fokusa ostaviti na zaposlenima i povećavat ćemo kompetencije, vještine i načine rada u Hrvatskoj. Podići ćemo konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Ono što je bitno naglasiti da je sama provedba mirovinske reforme prošla bez tehničkih poteškoća i da smo povećali mirovine u prošlom razdoblju. Očekujemo da će mirovine i dalje rasti. Glavni cilj je održivost sustava i mirovina te smo to ostvarili i pripremili podlogu za budući rad te ćemo i dalje ćemo biti u dijalogu s Udrugama umirovljenika. Želim naglasiti da su se značajno povećala sredstva Europskog socijalnog fonda na 73 posto. Obvezujem se da ćemo takvim trendovima nastaviti raditi i dalje- zaključio je predloženi ministar.

16:05- Premijer Plenković na posljednjem Odboru danas predstavlja budućeg najmlađeg ministra u ovoj Vladi, ministra rada i mirovinskom sustavu Josipa Aladrovića koji na tu poziciju dolazi umjesto Marka Pavića, a koji odlazi na čelo Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.
- Od njega očekujem da bude akter koji će obnoviti socijalni dijalog, siguran sam da će svojim iskustvom, kao mlad i dobar menadžer, dati doprinos u radu naše Vlade i mirovinskog sustava - rekao je Plenković. Aladrović je objasnio da dolazi iz sustava mirovinskog sustava.

15:00 - Na zajedničkoj sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport te Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Plenković je predstavio novu ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnu Bedeković.

- Zahvalio bi dosadašnjoj ministrici Nadi Murganić na svemu što je dana, bila je predana i angažirana i mislim da je dala izvrstan doprinos noseći se svakodnevno uvijek s teškim i zahtjevnim temama i tragedijama koje su se događale proteklih mjeseci – pohvalio je prethodnicu Bedeković za koju je ustvrdio da je objavila niz znanstvenih i stručnih radova, bila je članica Poglavarstva i lokalna vijećnica pa ima zavidno političko i stručno iskustvo.

- Ovo je zahtjevan resor u kojem smo ostvarili zavidne pomake do sada, želja nam je osnažiti sustav socijalne skrbi i sam položaj socijalnih radnika u Hrvatskoj. Bitna nam je i demografija, već smo poduzeli više nego bila koja druga vlada po tom pitanju, također i aktivnosti prema jačanju politike mladih, odlazak iz obrazovanog sustava na tržište rada – nabrajao je Plenković dodavši kako treba voditi računa o obitelji koju treba osnažiti u svakom pogledu.

Vesna Bedeković objasnila je svoje planove za svoj mandat, te podsjetila kako se najviše bavila pitanjem obrazovanja jer je to i njena struka.

- S ovim resorom se upoznala kroz rad i sudjelovanje u radu Odbora za obitelj, mlade i sport, tako da sam svjesna kompleksne problematike resora i odgovornosti koju preuzimam. Sustav obrazovanja u kojem sam provela najveći dio karijere je itekako povezan s problematikom obitelji, mladih i demografije, ali dijelom i socijalne politike. Imam potrebu istaknuti moje radno iskustvo na upravljačkim mjestima, osim kao pročelnica ureda za društvene djelatnosti, desetak sam godina bila na poziciji dekana visokoškolske institucije što mi daje za pravo reći da imam razvijene organizacijske sposobnosti koje su preduvjet za ostvarivanje bilo kakvih zadataka – predstavila se Bedeković naglasivši kako ima dobru radnu energiju i izraženu snažnu motivaciju. Svugdje gdje je upravljala vladali su red, rad, disciplina i odgovornost, naglašava.

- Mislim se baviti realizacijom zacrtanog programa Vlade, aktivnostima resornog ministarstva svjesna sve težine i kompleksnosti. Što se tiče socijalne politike, upravo na tragu nemilih događaja u sustavu socijalne skrbi, u Đakovu i na Pagu recimo, smatram da u sustavu treba staviti fokus i težište na ljude, povećati broj socijalnih radnika, nedostaje nekoliko stotina ako ne i više njih, ali treba povećati broj i stručnih radnika koji rade u centrima socijalne skrbi. Jako je bitno ne samo raditi na ljudskim potencijalima, nego treba poboljšati sustav tehničke i fizičke zaštite socijalnih radnika – kazala je pojasnivši kako misli na detektore metala i zaštitarske službe.

Jako bitnim smatra dijalog sa svim udrugama koje se bave problematikom iz njenog resora i spremna je, tvrdi, kad god je moguće prihvaćati inicijative i prijedloge iz nevladinog sektora jer smatra da je upravo socijalna skrb prije svega rad s ljudima i rad za ljude.

- Što se tiče obiteljske skrbi kanim nastaviti na tragu onoga što je započela moja prethodnica čiji rad posebno cijenim. Želim jačati i osnaživati obitelj kao temeljnu instituciju svakog društva, ona je nucleus društva. Temelj za ovo djelovanje je Obiteljski zakon, na snazi je stari zakon iz 2014.-2015. koji je na ocjeni ustavnosti, pa se zato radi novi zakon. Tu bih stavila naglasak na osamostavljivanje obiteljskih centara kako bi se omogućili različiti programi, kako za edukaciju, tako za prevenciju – pojašnjavala je. Prevencija svake vrste joj je bitna, dodaje, među mladima, nad mladima...

- Što se demografije tiče, jasno je koliko je to bitno pitanje za Hrvatsku, u izradi je strategija demografske revitalizacije, a tu je i čitav niz mjera koje Vlada radi na tom području. Svjesna sam da demografija nije samo nacionalno pitanje, nego pitanje brojnih zemalja EU – zaključila je Bedeković. Upitana da definira obitelj, rekla je da je za nju to zajednica muškarca i žene.

14:19 – Podržava li Vlada Penavu oko odluke Ustavnog suda glede prava nacionalnih manjina u Vukovaru – pitao je Klisović premijera Plenkovića.

– Stvari su vrlo jasne – i Vlada i gospodin Penava poštuju odluke Ustavnog suda. Tu nema dileme. Nas dvojica razgovarali smo –jučer. Prema našem čitanju, a jako je važno da to javnost zna, zaključujemo da ne proizlazi pravna obveza. Ono što će se događati jest to da Gradsko vijeće Grada Vukovara održi raspravu o stanju u gradu Vukovaru između Hrvata i nacionalnih manjina i da onda razmatra. To je stav gradonačelnika – kazao je. – Ne želim da imamo raspravu koja ide izvan odluke Ustavnoga suda – rekao je.

– Ja vam neću dopustiti da etiketu korupciju vežete za mene ili Vladu. To ne dolazi u obzir – ponovio je Plenković i na ovom Odboru.

14:10 – Pred Odboru za europske poslove te Odboru za vanjsku politiku, koji su sazvali zajedničku sjednicu, Plenković je predstavio novog ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana, bivšeg veleposlanika u Njemačkoj.

– Dugogodišnji diplomat, desetljeća proveo u sustavu vanjskih poslova, radio je brojne važne dužnosti, izuzetno profesionalan u svom radu, jako dobro poznaje sustav – navodio je Plenković podsjetivši kako njegova prethodnica Marija Pejčinović Burić ide za glavnu tajnicu Vijeća Europe, što je jako veliki uspjeh jer je riječ o uspjehu koji je prošao filtar i država članica i Europskog parlamenta. Pozivom Goranu Grliću Radmanu želi, dodaje, osnažiti sustav vanjskih poslova, posebice s obzirom na to da Hrvatska treba voditi predsjedanje Vijećem Europe.

– Uz svoju pripadnost HDZ-u, razvijao je i znanstvenu karijeru te, poznavajući sustav 30 godina, mislim da mu neće biti problem pohvatati sve konce u Ministarstvu – rekao je Plenković.

Sam Grlić Radman zahvalio je na ukazanom povjerenju. Prisjetio se kad se krajem 1991. godine prijavio na posao u Ministarstvu vanjskih poslova, odnosno inozemnih poslova, kako se tada zvalo.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– U službu vanjskih poslova krenuo sam bez iskustva, ali s entuzijazmom, bio sam prvi hrvatski diplomat koji je bio poslan u Švicarsku. Želio bih vam zapravo reći koliko sam vezan uz Ministarstvo vanjskih poslova – govorio je Grlić Radman. Iznenadilo ga je kad ga je premijer nazvao.

– Nakon što sam dobio vaš poziv, vratio sam se, došao u svoju staru bazu, jako sam ponosan na cijelo razdoblje našega rada, smjenjivale su se vlade, ali mi smo nastavili posao. Cilj je svakako pojačati strukturu u Ministarstvu te pripremiti se za predsjedavanje Europskom unijom. Čini mi se da javnost to baš ne razumije potpuno i mislim da nije dobro da ljudi to ne znaju. Predsjedavati Europskom unijom – prije 25 godina nismo mogli ni zamisliti da je to moguće – jedna mala država, iako nas ne volim nazivati malima, da vodi tako nešto... – kazao je Grlić Radman, dodavši kako već sada razmišlja o prvim posjetima koje će obaviti. 

13:52 – Plenković na Odboru za europske poslove i vanjsku politiku predstavlja Gordana Grlića Radmana, kandidata za obavljanje dužnosti ministra vanjskih i europskih poslova.

13:40 – Za pobjedu HDZ-a na idućim izborima potrebna je rekonstrukcija stranke, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač. Vrlo brzo stigao je odgovor premijera Plenkovića. Više pročitajte OVDJE

12:58 – Nakon okršaja s premijerom Plenkovićem, Maras se oglasio na Facebooku. "Jedva čekam da bahatlija dođe na Odbor kojim ja predsjedam u 16.00, neka pripremi odgovore na jednostavno pitanje. Zašto je smijenio ministre optužene za korupciju koje je do jučer podržavao?" napisao je. 

"Bahatlija vrijeđa i ne odgovara na pitanja o korupciji. Katastrofa je kakvog premijera ima Republika Hrvatska!" napisao je Maras.

12:22 – Zaiskrilo je između SDP-ova Gordana Marasa i premijera Andreja Plenkovića. 

Plenković je odgovorio kako je već jasno precizirao razloge za rekonstrukciju, ali nije detaljnije govorio o Žalac, pa je SDP-ov Branko Grčić inzistirao na tome da doznaju razlog za odlazak baš Gabrijele Žalac.

– Mi ne možemo ostati slijepi i gluhi na napise istraživačkih novinara, mi ne tvrdimo ništa, ali želimo da ovo bude prekretnica, čisti početak za Vladu i zato vas podržavam u ovoj rekonstrukciji. Posebno sam osjetljiv na svoje bivše ministarstvo, treba im lider koji će imati jasne kriterije upravljanja tom institucijom – rekao je Grčić.

SDP-ov Gordan Maras osvrnuo se na premijerovu izjavu kako neće dopustiti da se njegovu Vladu etiketira kao korumpiranu.

– Ovo je najkorumpiranija Vlada od početka '90-ih, nije opozicija parkirala Mercedes u dvorište Žalac ni nakrcala imovinom Kuščevića i Marića ili ušla u deal s franjevcima. Kako onda imate obraza ovo reći, a vi i vaši ministri ste prvu vladu napravili najkorumpiranijom. Na temelju čega tražite čisti početak – zanimalo je Marasa koji obilazi sve odbore, a posebno se naljutio kad mu nisu dali da se javi na Odboru za poljoprivredu. Podsjetio je i na 750 tisuća prikupljenih potpisa za referendum protiv mirovinske reforme, odnosno, kako tvrdi, protiv Pavića koji je sad nagrađen.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Maras kao ''stalker'' koji me slijedi po odborima, čestitam mu na brzini trčanja za mnom po odborima – rekao je Plenković dok je Maras vikao kako je sramotno vrijeđanje zastupnika.

– Bez argumenata napada mene i vladu, a kad mu se odgovori, plače. Vi očito ne trpite kritiku, malo ste mi netolerantni. Ne da ste me uvrijedili, nego ste me smrtno uvrijedili kad kažete da sam korumpiran, a ovo što ste vi stocker, to je drugo. Ako želite plakati, isplačite se pa se vratite. Ne samo da ste bezobrazni i upadate u riječ, nego ne znate ništa – govorio mu je Plenković komentirajući Marasu da je izgubio na izborima. Bez ozbiljnih optužbi za korupciju, dodaje, njemu neće predstavljati prepreku nikakav medijski kontekst da radi u korist građana.

– Za razliku od vaše vlade i demagogije koju provodite, doveli ste u zabludu javnost i birače da je HDZ pomaknuo dob za umirovljenje na 67 godina, iako ste vi to napravili. Mi smo odlučili da mirovinski sustav bude fiskalno održiv i zato smo malo pomaknuli rok koji ste vi uveli – objasnio je Plenković. – Plačljivko je sad napustio Odbor – rekao je Plenković na kraju.

12:00 –  Na Odboru za regionalni razvoj i fondove EU premijer predstavlja novog resornog ministra Marka Pavića, bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava.

– Ima značajno iskustvo u povlačenju fondova EU, kako kao ministar, tako i kao angažirani mladi stručnjak koji je vodio procese vezane uz EU fondove. Osobno ga poznajem, znam njegove ljudske i profesionalne kvalitete, uvjeren sam da će znati pronalaziti rješenja za ova resor – kazao je dodavši da je plan da do kraja godine dođemo do 80 posto konzumiranja europske financijske omotnice za Hrvatsku, a iduće godine do punog konzumiranja europskog novca. Jedna od bitnih tema, kaže, jest novi okvir statističke podjele Hrvatske koja uvažava sve krajeve zemlje na najprimjereniji način. Posebno je naglasio kako očekuje daljnje aktivnosti u vezi s projektom "Slavonija".

Marko Pavić rekao je da će se sav uspješan posao koji se radio u Ministarstvu koje preuzima nastaviti. Pohvalio se svojim dosadašnjim radom u vezi s povlačenjem EU sredstava, ali i najavio kako će osigurati kontinuitet ugovaranja i korištenja EU sredstava, zatim novo financijsko razdoblje i završetak Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine.

SDP-ov Damir Mateljan pitao je koji su kriteriji i zašto je Pavićeva prethodnica Gabrijela Žalac morala otići, zbog afera ili nesposobnosti.

– Gospodinu Paviću, smatrate li da se posao od 13 milijuna kuna može implementirati za 30 dana – zanimalo ga je, referirajući se na posljednju priču koja je pratila Žalac i davanje posla vrijednog 13 milijuna kuna firmi s jednim zaposlenim. Plenković je odgovorio kako je već jasno precizirao razloge za rekonstrukciju.

11:57 – SDP-ov Gordan Maras htio je postaviti pitanje na Odboru za poljoprivredu Plenkoviću, no premijer je morao otići na idući Odbor. Panenić ga je odbio pa je Maras napustio dvoranu, javljaju 24sata.

11:52 – Trudila sam se govoriti istinu. Bilo je kritika. Takav način razgovora znači da smo napravili značajan iskorak –  kazala je Vučković nakon završetka Odbora za poljoprivredu

Na pitanje hoće li imati probleme s 'agrarnom bandom' i je li je ministar Tolušić upozorio, nije željela konkretno odgovoriti.

– Uvijek može biti sukoba, nastojat ćemo raditi jasno, zakonito, učinkovito –  kazala je. – Ja sam od svoga ministra Tomislava Tolušića dobila sve ono što mi je potrebno za obavljanje posla. Davao mi je savjete – kazala je.

11:36 – Premijer Plenković na Odboru za regionalni razvoj i EU fondove predstavlja Marka Pavića, kandidata za dužnost ministra EU fondova.

11:07 – Na sjednici Odbora za Ustav SDSS-ov Milorad Pupovac rekao je da će kao član vladajuće većine podržati predložene kandidate za nove ministre i potpredsjednike Vlade, no morao je prokomentirati odluku Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru. Više pročitajte OVDJE.

Što se tiče migranata, Pupovac je poručio kako treba naći balans između kontrole granica i postupanja policije.

Video: Plenković predstavio ministre na Odboru za Ustav

SDP-ov Ranko Ostojić upitao je Božinovića hoće li pravobraniteljici osigurati dokumente oko istraga u vezi s nehumanim postupanjem policije na granicama, a koja već dulje upozorava da joj policija i Ministarstvo ne ustupaju te dokumente. Božinović mu je odgovorio da joj dostavljaju sve dokumente te da nema pitanja na koje joj nije odgovoreno.

– Ali nema ni pravne osnove da bilo tko traži ulaz u informacijski sustav bilo koje institucije – zaključio je.

10:51 – Marija Vučković predstavila je svoje planove u Ministarstvu poljoprivrede

Video: Marija Vučković – kandidatkinja za ministricu poljoprivrede

10:30 – Premijer Plenković otišao je na Odbor za poljoprivredu, gdje će predstaviti kandidatkinju za obavljanje dužnosti ministrice poljoprivrede Mariju Vučković

10:27 – Premijer mora otići s Odbora za Ustav – rekao je Reiner dodajući da premijer mora ići dalje na Odbore gdje će predstaviti ministre. Robert Podolnjak rekao je da premijer ne može otići. Nastala je prepirka između Reinera i Podolnjaka. – Ne može predsjednik Vlade napustiti sjednicu. Niste otvorili raspravu o Mariću i Malenici – rekao je Podolnjak. – Vi morate dopustiti da svaki član Odbora postavi pitanje premijeru – rekao je. Reiner mu je odgovorio: – Zašto niste postavili pitanje?

Premijer se ispričao i otišao na druge Odbore. Podolnjak je još malo negodovao, a sjednica je nastavljena. – Mi smo uviđavni i nismo vas htjeli ovdje držati nekoliko dana – rekao je premijer na odlasku.

10:23 – Dovodite me u situaciju da interpretiram izjavu predsjednice koja je poslije pojasnila da policajci imaju pravo na samoobranu. Kad vidite teren gdje se sve to događa, noćni sati, naravno da je to situacija gdje policijski službenik mora zaštiti prije svega sebe, pa i granicu – pojasnio je Božinović. Što se tiče poštivanja presuda Ustavnog suda, posebno oko Vukovara i ćirilice, odgovorio je kako iz odluke Ustavnog suda nije vidio obvezu uvođenja dvojezičnih ploča nego sugestiju u smislu poticanja dijaloga i smanjivanja tenzija. Zna da je vukovarski gradonačelnik jučer bio kod predsjednice države.

– Ovo je svakako pitanje kojem ćemo se posvetiti, ali ne tako da doprinosimo tenzijama – odgovorio je te poručio kako pitanje oko Kopala nije u njegovoj nadležnosti.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

10:19 – HRAST-ov Hrvoje Zekanović kazao je Plenkoviću i HDZ-u da su izigrali Sabor jer mijenjaju pola Vlade, a nije održana saborska rasprava o tome. Novi potpredsjednik Vlade Božinović odgovorio je Grbinu kako Hrvatska policija provodi zaštitu hrvatske granice u skladu s nacionalnim zakonima i schengenskim zakonodavstvom.

– O postupanju ste se mogli informirati iz službenih izvora Vlade i policije, i od nas niste mogli čuti termin “push back”, odbijam da postoji takva praksa iako se bavimo ilegalnim migracijama – kaže i dodaje da je sve veći pritisak na granice od migranata koji više ne dolaze iz ratnih područja. Ako bude pritužbi na postupanje koje, tvrdi, uglavnom dolaze od ilegalnih migranata koji su po 20-ak puta pokušavali ući u Hrvatsku, nadležne službe ih istraže. Tek u nekoliko slučajeva, dodaje, optužbe su se potvrdile i ti policajci bili su sankcionirani. 

10:05 – S vama korupcija uvijek dolazi u prvi plan – rekao je Grbin Plenkoviću. – Ja vam neću dopustiti da meni i ovoj Vladi zalijepite tu etiketu. Što se tiče pojedinih slučajeva, to nećete utvrditi ni vi ni ja – uzvratio mu je Plenković. – Angažiran sam da radim dobro za Hrvatsku – dodao je.

10: 00 – Plenković je prvo rekao kako je u rekonstrukciju išao zato da Vlada nastavi s radom neopterećena negativnim konotacijama, ali da sam ne želi govoriti je li netko od ministara kriv za afere koje im se pripisuju.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Neću dopustiti da meni i mojoj Vladi, a ni HDZ-u, lijepite etiketu korupcije – rekao je, dodavši da mu je jasno da neki mrze Vladu i pogledao prema oporbi, pa je Mostov Miro Bulj poručio “samo ljubav, ništa mržnja”.

SDP-ov Peđa Grbin zamjerio je Plenkoviću da tijekom predstavljanja kandidata nije objasnio razloge zbog kojih je uopće došlo do smjene.

– Ni riječi o smijenjenom Kuščeviću koji je godinama mešetario s nekretninama, izvlačio novac iz svoje firme i zloupotrebljavao poziciju da si priskrbi korist – kaže Grbin. Ne bi se, dodaje, raspravljalo ni o Mariću da iz Vlade nije otišao Tomislav Tolušić koji je “pokazao afinitet prema prikupljanju imovine ispod tržišne cijene, te u imovinskim karticama nema točne kvadrature ni cijene”.

Ministra Božinovića koji će biti zadužen za ljudska prava pitao je misli li da je u redu “push back” i primjena nasilja na granici, je li u redu nepoštivanje odluke Ustavnog suda, posebno oko Vukovara te je li u redu da premijerov savjetnik Robert Kopal ima pristup povlaštenim podacima.

9:57 – Grbin je pitao Božinovića je li "push back" na granici u redu. Osim toga postavio je i niz drugih pitanja.

9:53 – Pozorno sam slušao predsjednika Vlade i čekao sam da čujem hoće li reći zašto smo danas uopće ovdje. Hoće li reći zbog čega su gospoda koja si dosad obnašala dužnost otišla iz Vlade – rekao je Peđa Grbin.

– Raspravu o Malenici i Mariću ne bi provodili da se nisu dogodile afere, da Kuščević nije izvlačio novac i da nije sustavno kršio zakon. To je činjenica koja za Plenkovića ne postoji. Malenica će svoju dužnost obnašati pod teretom – rekao je. 

9:49 – Plenković je predstavio Božinovića, Marića i Malenicu.

9:42 – Znam da molim uzalud. Molim da vodimo računa o tome da su Božinović i Marić ministri i da mi sada na ovom Odboru nećemo procijeniti kakvi će oni biti ministri. Mi procjenjujemo kakvi će oni biti predsjednici Vlade. Nemam iluzije da kolege iz oporbe neće ići u druge vode – rekao je Željko Reiner na početku Odbora za Ustav. 

9:36 – Nakon što je završio Klub zastupnika HDZ-a, Plenković se uputio na Odbor za Ustav. Tu će predstaviti Zdravka Marića i Davora Božinovića, dva nova potpredsjednika Vlade, te Ivana Malenicu za obavljanje dužnosti ministra uprave

8:54 – Na Klubu zastupnika HDZ-a premijer predstavlja nove ministre.

8:41 – Premijer Andrej Plenković stigao je u Sabor. Na pitanje o prikupljenim potpisima Mosta za smjenu ministra Kujundžića premijer je rekao:  – Čuli ste jučer da to nije po Poslovniku.

– Nadam se da će podržati i nove ministre i ministrice i mene kao premijera – rekao je Plenković.

– Većina je stabilna i čvrsta – rekao je Plenković novinarima na pitanje je li većina stabilna za izglasavanje povjerenja novim ministrima.

Na pitanje kako misli pomiriti one u stranci koji su nezadovoljni odlaskom ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića (Josip Đakić), odgovorio je kako je Đakić jučer rekao da je nesretan što Tolušić odlazi, ali i da će podržati nove ministre i ministricu Vesnu Bedeković te da podržava njega kao predsjednika.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tijekom prijepodneva održat će se sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima će premijer Andrej Plenković predstaviti kandidate za nove članove svoga kabineta, pa će se na odborima raspravljati o budućim ministrima, dok će se na plenarnoj sjednici, koja je zakazana za 17 sati, o njima samo glasovati. 

 Već u 8.30 sati na sastanku će se okupiti klubovi parlamentarne većine kako bi im premijer Plenković predstavio buduće članove svoje Vlade. Saborski Poslovnik predviđa, ako usred mandata dolazi do izmjena članova Vlade, da se rasprava ne održava na plenarnoj sjednici nego samo na resornim odborima.

Video: Plenković predstavio nove ministre

Komentara 192

DU
Deleted user
12:21 19.07.2019.

ovog marasa treba pošteno namlatiti jednom za sva vremena

MA
Mare321
13:25 19.07.2019.

Ne volim Plenkija al mi je gušt gledat kako je Plenki Marasa istriska

DU
Deleted user
12:41 19.07.2019.

Maras je tužilac,sudac i egzekutor. Rodio se kasno. Radi veliku štetu sdp takvim pristušom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije