Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Plan restrukturiranja Uljanika treba doraditi, ne znam ništa o zatvaranju rafinerije Sisak

Odabrali smo savjetnike koji će nam pomoći  da ostvarimo glavni cilj a to je otkup MOL-ovih dionica u Ini ili pronalazak novog strateškog  partnera, rekao je premijer
08. rujna 2018. u 16:34 21 komentara 719 prikaza
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana restrukturiranja Uljanik grupe, a ono što također imamo jest dojam da postoje interesi i nekih drugih aktera koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta, izjavio je u subotu premijer Andrej Plenković prilikom posjeta općini Rugvica.

NE MOŽE ODREDITI ROK Povjerenica Vestager: Nisam ja ta koja osobno može rekonstruirati brodogradlište

 Plenković je kazao kako je iz sastanka s povjerenicom Europske komisije (EK) za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, s kojom se sastao u petak, razvidno da Komisija očekuje dorade plana restrukturiranja za Uljanik grupu jer je prema sadašnjem planu udio države prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini, a doradu očekuje i Vlada.

"Na tom tragu očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana, a ono što također imamo jest dojam da postoje interesi i nekih drugih aktera koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta", izjavio je premijer.

[video: 26625 / Premijer Plenković povodom Dana općine Rugvica sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća]

Kazao je kako još nije vrijeme govoriti o kojim se akterima radi ali da među njima ima i domaćih i inozemnih.

Govoreći o planu restrukturiranja, Plenković je kazao kako je "rađen i vođen od strane uprave uz konzultante koje su oni izabrali i uz odabir strateškog partnera kojeg su također oni izabrali" te da to nije bio Vladin plan.

Uljanik Brodogradilište Uljanik sve bliže stečaju, intervencija države za EK nedopustiva

"Autori tog plana su prije svega kompanija, njezina uprava i stručnjaci i savjetnici koje su oni angažirali, a Vlada, odnosno resorna ministarstva su u tome procesu davala inpute kako bi se dokument poboljšao. On je proslijeđen Europskoj komisiji koja ga još uvijek analizira, a ono što je razvidno iz razgovora u petak jest da Komisija očekuje dorade tog plana budući da je udio, kako je plan predvidio, države prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini", kazao je premijer.

 Podsjetio je kako je plan restrukturiranja Uljanika došao na dnevni red nakon Vladinog jamstva za sanaciju u siječnju ove godine u iznosu od 716 milijuna kuna, koje je omogućilo funkcioniranje grupe prvih pola ove godine. Vlada je, dodao je, prošlog tjedna dala jamstvo HPB-u čime su se oslobodila sredstva osiguranja koja je Uljanik imao zbog nekih drugih kreditnih obveza, te je omogućila isplatu plaća za srpanj a isto će biti i za kolovoz.

Upitan je li moguće da se na kraju ne prihvati plan restrukturiranja nego da Uljanik ode u stečaj, Plenković je odgovorio kako će se još vidjeti.

BORISLAV RISTIĆ Vlada umjesto ulaganja u brodogradnju kupuje Opel

"Komisija će vrlo skoro dostaviti određene preliminarne neformalne komentare. Oni su u punom radnom intenzitetu tek od prošlog ponedjeljka. Cilj je bio da pozovemo povjerenicu, ukažemo na ozbiljnost situacije i na što ranije komentare na dokument koji je poslan u Bruxelles", rekao je Plenković i najavio kako će idućeg tjedna u Puli vidjeti koje je to rješenje za održivost i funkcioniranje brodogradilišta.

Premijer je kazao kako je jedna od tema bila i Petrokemija o kojoj postoj plan dokapitalizacije s ključnim partnerima.

CRO DEMOSKOP 'Nitko' više nije najpopularniji političar, pretekla ga predsjednica

"Vlada je sa svoje strane donijela odgovarajuće odluke, očekujemo jednu vrstu pisma od EK i odgovarajuće odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se mogao zaokružiti taj proces na tijelima Petrokemije i s novom vlasničkom strukturom krenuti u pravo restrukturiranje kompanije", kazao je.

Istaknuo je i kako nema saznanja o mogućem zatvaranju sisačka Rafinerije, o čemu se pojavila informacija prethodnih dana.

"Kao predsjednik Vlade nemam nikakvih novih informacija o tome. Bitan je dijalog između Vlade i Ine o toj temi. Odabrali smo savjetnike koji će nam pomoći  da ostvarimo glavni cilj a to je otkup MOL-ovih dionica u Ini ili pronalazak novog strateškog  partnera", rekao je Plenković dodavši kako kroz to treba gledati cijeli kontekst odnosa INA-MOL- sisačka Rafinerija.

 

>> Pogledajte konferenciju GI Narod odlučuje o provjeri broja potpisa na način kako ga provodi Kuščević

>>  [video: 26621 / ]
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • stefj:

    Interesantno je da se EU u ovom slučaju više brine o tome kako se troše novci građana nego što se brine Hrvatska vlada ili politička elita. Za koju rukicu u saboru i koji glas na izborima spremi su zavuči ruku ... prikaži još! duboko u džepove građana i uz to dodatno zadužiti praunuke...

  • Aedes2017:

    Plenković je ,do sada,najopasniji čovjek koji ,kao,odrađuje premijerov posao.Ne ,on je vrlo školovan I perfidan demagog,u rukavicama čini veleizdaju Hrvatskih interesa,nepopravljivih.Mi,svi ništa ne činimo a mnogo toga vidimo I osjetimo na svojoj koži I sudbinama naše djece .S R A M I M O SE !

  • ing-12345:

    Plenkoviću kako ti ništa ne znaš odmah podnesi ostavku jer si ne sposoban i uz to pokvaren do srži.