Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTREBNA EVIDENCIJA

Plenković odgađa datum uvođenja novog poreza. 'Radimo na senzibiliranju javnosti'

Andrej Plenković
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
14.08.2017.
u 16:18

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak ponovno nije otkrio kada će se uvesti porez na nekretnine...

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak ponovno nije otkrio kada će se uvesti porez na nekretnine, potvrdivši samo da to neće biti 1. siječnja iduće godine te da će Vlada dodatno raditi na senzibiliziranju javnosti za uvođenje novog poreza. 

Odgoda uvođenja poreza na nekretnine stvar je političke ocjene, rekao je Plenković u Jelsi dodavši kako "ima dobar osjećaj da treba dodatno senzibilizirati javnost i vidjeti kada će primjena (uvođenje tog poreza) biti najprimjerenija".

Uvođenje tog poreza, smatra Plenković, treba dodatno iskomunicirati i javnosti objasniti njegove ciljeve.

Plenković je izjavio da je o tome "naravno razgovarao s ministrom Zdravkom Marićem te da su odluku zajednički usuglasili".

Upitan za nastavak prikupljanja podataka od građana o vlasništvu nekretnina, Plenković kaže kako je Vladi izrazito važno da ima kvalitetnu evidenciju nekretnina koje su do sada nejednako evidentirane ovisno o gradovima i općinama. 

Novi Zakon o otocima u proceduri već ove jeseni

Andrej Plenković u ponedjeljak je u Jelsi sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse te najavio da će Vlada, nakon 20 godina, donijeti novi Zakon o otocima, a on će u proceduru već ove jeseni.

S ciljem unaprjeđenja kvalitete života na otocima i njihova razvoja, naglasio je da je u okviru Ministarstva regionalnog razvoja osnovana posebna uprava za otoke koja će biti zadužena i za privlačenje sredstava iz EU fondova.

Istaknuo je i da će Vlada pomoći rješavanju prioritetnih projekata za Hvar pa je tako u program za razvoj i gradnju cesta 2017./2018. uvrštena i cesta Jelsa-Sućuraj. Najavio je bolje prometno povezivanje otoka s kopnom, ali i otoka međusobno.

Loš tajming Pravilnika o naknadama za uvoz voća i povrća 

Vezano uz izmjene pravilnika o povećanju naknada za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, zbog kojega su negodovale susjedne zemlje, a o čemu je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odlučio samoinicijativno, Plenković je kazao da  "Tolušić ima podršku u svojim aktivnostima", no i da je taj pravilnik donesen bez konzultacija s Vladom i bilo kakve procedure na razni užeg kabineta.

"Njegova je namjera u načelu bila dobra, ali metodologija i tajming nisu. Pravilnik je izmijenjen i to je sve", zaključio je Plenković.

Komentara 19

DU
Deleted user
16:29 14.08.2017.

saborska zastupnica puh kaze da hrvatski puk ne razumije sto je to porez na nekretnine premijer odgadja zakon bas me zanima koliko ce placati porez na 15 stanova vlasnik milosevic iz hdz ili dalicka za onu viletinu na moru krsticevicic za dvije stancuge u zg i viletinu na moru itd

DU
Deleted user
20:24 14.08.2017.

Tko bi mi pojasnio štp znači "Plenković odlučio" ? Zar ne odlučuju Sabor pa Vlada? Kako se donose i mijenjaju ( propisi? Promjena zakona mora proći zakonsku proceduru te biti objavljena U Narodnim novinama..Ma što je ovo, zar pojedinci odlučuju?

GA
Gastarbeiter2
17:25 14.08.2017.

Mladen Delić bi rekao"Ljudi, pa je li ovo moguće?". Tako i kod nas, samo nekakvi probni baloni. Malo porez na nekretnine, malo pristojbe na uvoz poljoprivrednih proizvoda, malo reforma obrazovanja....itd. Ministri kao hoće a Plenki kao neda. I tako vrte ovaj narod samo u krug. A i mi nismo puno bolji. I nama to odgovora. Inače bi nešto mijenjali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije