Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritičari: dao si je prevelike ovlasti

Plenković ignorira oporbu jer u krizi ne želi dijeliti zasluge

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
22.04.2020.
u 19:12

Relković: Oporba će biti potpuno nemoćna sve dok traje koronakriza

Koronavirus paralizirao je gotovo cijeli politički život u Hrvatskoj. Tamo trenutačno egzistira Nacionalni stožer civilne zaštite koji, kažu kritičari, sve više počinje sličiti na Vladu te premijer Andrej Plenković kojemu, što je razumljivo i logično za krizna vremena, raste izgubljena popularnost. Ipak, mnogi se već tjednima pitaju je li Plenković sebi dao prevelike ovlasti i koristi li situaciju za bildanje vlastitog rejtinga i rejtinga stranke te promociju određenih lica koja bi mu danas-sutra trebala pomoći na dan izbora.

"Igranje sive eminencije"

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin kaže kako je više puta kazao da su Vlada i premijer u dijelu koji se odnosi na epidemiološke mjere solidno reagirali, ali i da gospodarska i politička reakcija na krizu nisu ni blizu odgovarajućoj.

Smatra da je Plenković kasnio i s gospodarskim mjerama i to čak mjesec dana, kao i da mu sada na naplatu dolaze i tradicionalno dubiozne kadrovske odluke poput, primjerice, one da za glavnog državnog inspektora imenuje Andriju Mikulića.

- Zamjeram mu i nedostatak volje za komunikaciju s opozicijom što je rezultiralo time da se dobar dio mjera donosi na pogrešan način - kaže Grbin. To se, dodaje, najbolje vidi iz činjenice da je Sabor prošli tjedan morao donijeti zakon kojim će se ozakoniti sve donesene mjere Stožera, a što je propust na koji je Plenkovića morao upozoriti i predsjednik države Zoran Milanović.

VIDEO Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Istina, Plenković se našao u nezavidnoj situaciji da vodi državu u vrijeme teške krize, i zdravstvene i gospodarske, ali ne treba zaboraviti da su premijeru, upozorava Grbin, ruku pružili apsolutno svi u opoziciji kao i predsjednik što on, tvrdi, nije prihvatio.

- Umjesto toga, on je svoju nesigurnost pokušao prikriti agresijom i drskošću i time samo pokazao koliko nije dorastao situaciji - drži Grbin.

Da se Plenković u aktualnoj situaciji odlučio kockati, smatra politički analitičar Žarko Puhovski. To je, kaže, razlog zbog kojeg nije išao na proglašenje izvanrednog stanja odnosno aktiviranje članka 17. Ustava, što je po njegovom mišljenju trebao, a što bi, kaže, podrazumijevalo da bi se svaka odluka koju je Stožer donio „podebljala" i dvotrećinskom većinom u Saboru.

- No očito je da Plenković nije htio dijeliti zasluge za dobro funkcioniranje u krizi što je trebao i morao učiniti. Odlučio se kockati jer stvari su mogle biti i znatno drukčije. Odlučio se i za igranje sive eminencije. U prvi je plan inteligentno gurnuo Božinovića i doktore iz Stožera, za koji kaže da nije pao s Marsa već da je imenovan od Vlade čime govori da je on tu i da je glavni - kaže Puhovski.

I Puhovski i Grbin slažu se da je politički život u Hrvatskoj zbog datih okolnosti zamro, ali s druge strane oporba je ipak pokazala da se zna snaći i u tim okolnostima. Njezini članovi bili su konstruktivni, a uspjeli su ukazati i na neke velike Vladine propuste. Natjerali su Vladu da odluke Stožera, makar i naknadno, postanu ozakonjene kao što su i spriječili ideje da nam se prate mobiteli.

"Dobro mu je pao grah"

I predsjednik HSS-a Krešo Beljak drži da je oporba bila i više nego konstruktivna što mu je i više nego razumljivo s obzirom na stanje u kojem se nalazimo, a za premijera kaže da mu je trenutačno "grah pao tako da ima sreće".

- Situacija je izvanredna i normalno je da se ljudi solidariziraju s bilo kojom vlasti. Tako je uvijek bilo i bit će, ali to u konačnici ništa ne mora značiti. Vrlo brzo, kad stigne i gospodarska kriza stvari će se drukčije postaviti i zbog toga očekujem da će vladajući napraviti sve da ubrzaju izbore. Sumnjam da sve dobro što su sada napravili može poništiti sve ono loše što je bilo prije - kaže pak Beljak.

Sličnog je stava i politički analitičar Ivica Relković koji sada savjetuje ekipu koja se okuplja oko Stranke s imenom i prezimenom. Kaže kako i Angela Merkel, kao i Plenković, danas opet blista, a to ne mora ništa značiti jer povjerenje u Vladu i premijera će trajati dok traje i kriza.

- Sve do tada oporba je potpuno nemoćna i ne može računati u ovom trenutku da će napraviti išta što će joj se kasnije honorirati. U ovoj se situaciji jednostavno ništa ne da kapitalizirati - zaključuje Relković.

Komentara 12

Avatar Dipsy
Dipsy
20:55 22.04.2020.

Svatko normalan ignorira ovakvu jalovu oporbu kao sto je nasa, Berina oporba.

Avatar Šipo
Šipo
20:57 22.04.2020.

Hrvatska oporba je gubitak vremena, pomrli bi do ljeta da nam drzavu vode Maras, Ostojic i Bernardic

ZI
Zir
19:50 22.04.2020.

Sva sreca da "rezimske" novine prate oporbu i daju im priliku da se iskazu!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije