Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNA BOLEST

Planinari, oprez! U zagrebačkim bolnicama zabilježeno 30-ak slučajeva mišje groznice

miševi
Marijan Susenj/PIXSELL
06.04.2017.
u 22:34

Postoji nekoliko načina da se zarazite virusom.

Od početka godine u Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu stilo je 20-ak bolesnika s dijagnozom Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom, odnosno tzv. mišja groznica, javljaju 24 sata.

U drugim bolnicama dijagnosticirano je još 10-ak bolesnika, a prema dostupnim podacima, većina bolesnika se zarazila na Medvednici ili širem okruženju Medvednice. Moguće je da se nekoliko slučajeva zarazilo u okolici Siska i Ivanić Grada.

Mišja groznica opasna je virusna infektivna bolest. Javlja se ciklički u obliku epidemija, ali sporadičnih slučajeva svake godine.

- Virus se prenosi udisanjem aerosola inficiranog izlučevinama glodavaca. Na njih se u prirodi ne može bitno utjecati, njih uništavaju njihovi predatori. Mogućnost kontrole glodavaca u prirodi ne postoji - rekla je dr. Alemka Markotić.

Postoji nekoliko načina da se zarazite virusom. Jedan od njih je direktni kontakt sa zaraženim glodavcem, a moguće je zaraziti se i udisanjem zraka od izlučevina glodavaca ili jedenjem hrane koja je bila u dodiru s glodavcem.

>> Mišja groznica u Zagrebu – kako se zaštititi

>> Sve više oboljelih od 'mišje groznice', evo kako se zaštititi!

Komentara 7

DU
Deleted user
07:52 07.04.2017.

Nikad u životu na pamet mi nije palo da velim ,, na PuntijarCi,, ili na ,,TrešnjevCi,, Nikada i nikad nebum tak govoril!

DU
Deleted user
00:54 07.04.2017.

Što bi to točno bio "zrak od izlučevina glodavaca"?

DU
Deleted user
02:55 07.04.2017.

dali ste sigurni da se nemoze boriti protiv glodavaca u prirodi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije