Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USVAJANJE VJEŠTINA

PITANJE DANA Koliko bi trebao trajati vojni rok u Hrvatskoj?

Gašinci: Ministar Banožić uručio prve ugovore o djelatnoj vojnoj službi novim pripadnicima HV-a
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/6
13.02.2024.
u 09:42

"Trebat će prvo jasno postaviti ciljeve što se želi postići vojnim rokom, a i duljina vojnog roka ovisit će o tome", rekao je vojni analitičar Marinko Ogorec

Ministar Ivan Anušić istaknuo je proteklog tjedna kako Hrvatska ozbiljno planira uvesti obvezni vojni rok te da se razvijaju prijedlozi. Kako je naveo, utvrdit će se tri prijedloga koji će razrađivati tri scenarija, odnosno moguća trajanja vojnog roka. Nije htio "licitirati" s mjesecima, no iz njegove perspektive i iskustva tri mjeseca su dovoljna da se usvoje vojne vještine.

"Za tri mjeseca možete postati od nekoga tko ne može pretrčati 50 metara vojnik koji može odraditi jedan ozbiljan marš od 30 kilometara s opremom, možete odraditi jedno trčanje od 3200 metara, što je nekakva razina koju bi svi trebali moći napraviti", kazao je ministar. 

Ministar Tomo Medved jučer je podsjetio kako vojni rok u Hrvatskoj nije ukinut nego zamrznut te naglasio: "Bitno je osmisliti koncept s ishodom kvalitetno obučenih ljudi." Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako će se o vojnom roku organizirati rasprava. 

VEZANI ČLANCI:

"Mi u Hrvatskoj imamo suspendirani vojni rok već više od 15 godina. Imate generacije mladih ljudi koji ne znaju ništa o vojnim vještinama u ovakvom okruženju. Nije ovo pokušaj uvođenja vojnog obaveznog roka kao što je to bilo nekada. U ovakvim sigurnosnim okolnostima, u svijetu i Europi, odlučili smo tražiti od ministra Anušića da sve analizira sa stručnjacima i vidi što nam je činiti", kazao je jučer Plenković. 

Vojni analitičar Marinko Ogorec istaknuo je za Večernji list kako će sadašnje ponovno pokretanje vojne obuke sigurno dugo trajati i puno koštati. 

"Trebat će prvo jasno postaviti ciljeve što se želi postići vojnim rokom, a i duljina vojnog roka ovisit će o tome. Najvažnije je ocijeniti što nam je najpotrebnije u ovim okolnostima. Nije svejedno hoće li trajati tri, jedan ili šest mjeseci. Sve to mijenja i potrebnu kadrovsku i organizacijsku strukturu i potrebnu infrastrukturu", rekao je.

Komentara 26

DU
Deleted user
10:50 13.02.2024.

Ako pukne, ja idem u vojnu policiju. Pobrinut ću se da prve redove idu djeca privilegiranih, političara, biznismena i onih koji su najglasniji kako bi svojim primjerom digli moral ostalima. U propagandnoj mašineriji smiju sudljelovati samo oni sa šest mjeseci prve linije i teško ranjeni.

DU
Deleted user
13:58 13.02.2024.

Onoliko koliko su ga dugo recimo služili Plenković,Jandroković, Banožić, Penava, Habijan, Pavić eto 0 dana. Svi bi oni vašu djecu pred granate slali i uvjeravali vas iz tople fotelje kako se slabo borite za domovinu i dok vi budete ginuli oni će sa rukom na srcu pljačkati domovinu. To smo već vidjeli i još gledamo! Rat se dobiva za stolom a ne na terenu!

TU
tuzibaba
10:38 13.02.2024.

Generali i političari bi se igrali rata.Neka idu na neku livadu pa neka se šaketaju do mile volje a narod neka ostave namiru. Dosta sunam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije