Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće za vanjske poslove EU

Pismo bivših visokih predstavnika u BiH bilo je bez učinka u Vijeću EU

Marija Pejčinović Burić
Patrik Macek/PIXSELL
11.12.2018.
u 10:55

Naglasili smo nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti. Kako pitanjima vezanim uz raspad bivše države, tako i pitanjima koja proistječu iz rata i agresije na Hrvatsku, rekla je ministrica

Pismo trojice bivših visokih međunarodnih predstavnika u BiH, u kojemu kritiziraju Hrvatsku tvrdnjom da se upleće u političke procese u BiH, nije imalo učinak koji je željelo imati na Vijeće za vanjske poslove EU, ustvrdila je jučer ministrica Marija Pejčinović-Burić na sastanku tog Vijeća u Bruxellesu.

Ministri vanjskih poslova 28 država članica raspravljali su, među ostalim, i o jugoistočnoj Europi, a u sklopu te teme hrvatska je ministrica govorila o BiH, ponovivši stav Hrvatske da je “iznimno važno da se što prije pristupi promjeni izbornog zakona te da se u primjeni izbornih rezultata poštuje presuda Ustavnog suda u slučaju Ljubić”. Dodala je kako se Hrvatska nada da će ta presuda, koja jedankopravnost triju konstitutivnih naroda potvrđuje kao “natkriljujuće načelo”, u BiH biti primijenjena na svim razinama vlasti.

- Nitko nije spominjao to pismo - odgovorila je na pitanje novinara o pismu koje su Christian Schwarz-Schilling, Paddy Ashdown i Carl Bildt poslali Federici Mogherini, tražeći od nje da ignorira hrvatske argumente u raspravi o BIH i tvrdeći da se “pogrešan narativ o ‘slučaju Ljubić’ koristi kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića”.

- Samo sam se ja na to pismo referirala, odbacujući ga i smatrajući ga neprimjerenim prema Hrvatskoj i prema institucijama EU, u čiji se rad pokušava miješati s obzirom na to da je pismo instruktivno. Ono iznosi istrukcije što bi Vijeće za vanjske poslove EU, kao tijelo suverenih 28 država članica, trebalo raspravljati i odlučivati. Tako da zapravo pismo nije imalo efekt koji je željelo - rekla je ministrica. Hrvatska je u raspravi imala što reći i na temu Srbije, koja je jučer otvorila dodatna dva poglavlja u pregovorima o proširenju.

– Naglasili smo nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti. Kako pitanjima vezanim uz raspad bivše države, tako i pitanjima koja proistječu iz rata i agresije na Hrvatsku – rekla je ministrica.

Pogledajte video: Europska vojska

Komentara 3

MA
Mama
12:33 11.12.2018.

Mora se ovako jer tiha diplomacija nije dala ucinak.Mislim da su se Bosnjaci tj. njihovi političari odlučili na raspad BiH i stvaranje jedne vece ili manje unitarne muslimanske drzave.Slušam g.Izetbegovića i g.Komšića gdje kažu da nikada nece pristati na promjenu tog Izbornog zakona,pa sta to u konačnici znači da mi koji smo mnogobrojniji i bit cemo sve brojniji zloupotrbljavat cemo i dalje da sebi i vama biramo predstavnike u Vlasti .Pazite to se zna da vodi do sve veceg nezadovoljstva Hrvata jer ovo se dogada vec 20 godina.Bojim se da je Dodik našao sugovornike u Sarajevu za raspad BiH,tako da ni Hrvati nemoraju braniti vise principe ravnopravnosti na kojima počiva BiH.Hrvatska niti smije niti ce ostaviti svoj narod u BiH taman da padnu na 1 %

ZN
znamistinu
15:08 11.12.2018.

Konacno je pocela da radi. da je ovako od pocetka mozda bi se i nesto napravilo ...sad su vec 2 g protekle.

HR
Hrvatska
11:00 11.12.2018.

Podrska ministrici i Vladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije