Naslovnica Vijesti Svijet

Picula pozvao na prilagodbu zakonodavstva za male ribare

Ovakve odredbe ukidaju stoljetne prakse i tradicije, te mogu dodatno potaknuti već uznapredovao problem depopulacije otoka ugrožavajući identitet i egzistenciju otočana - naglasio je Picula.
24. veljače 2014. u 23:30 0 komentara 935 prikaza
Tonino Picula
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zastupnik Tonino Picula večeras je u govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu upozorio na problem s kojim se suočavaju svi mali hrvatski ribari, a koji mogu razumjeti svi koji dolaze iz pomorskih zemalja u kojem je ribarstvo prije svega stil života, pa tek onda djelatnost. Naime, sukladno obvezama preuzetim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom kategorija “mali ribolov” se ukida te se uvodi kategorija “mali obalni ribolov” koji će biti novi oblik ribolova, ali ujedno i gospodarska djelatnost. Budući da europsko zakonodavstvo poznaje samo kategorije sportskog i profesionalnog ribolova, mali ribari moći će zadržati svoje dozvole samo do kraja ove godine.

- Ovakve odredbe ukidaju stoljetne prakse i tradicije, te mogu dodatno potaknuti već uznapredovao problem depopulacije otoka ugrožavajući identitet i egzistenciju otočana - naglasio je Picula i dodao da to što u zemljama Unije nema drugih oblika ribolova, ne znači da se radi o ribarstvu kojim bi Hrvatska narušila njene temeljne pravne odredbe ili ugrozila raznolikost ekosustava.

- Kao zastupnik koji je rođen na otoku i odrastao uz more, svjestan važnosti i težine života na otocima, pozivam na prilagodbu europskog zakonodavstva kako bi sačuvali jedinstvenu kulturnu baštinu malih ribara. Time bi Europu zaista potvrdili ujedinjenju u njenim različitostima - zaključio je Picula kojem je pisanom izjavom, podršku pružio predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Ribolov | Autor : Hrvoje Jelavić/Pixsell Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Autor: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

- Slažem se da treba pokrenuti problematiku malog ribolova i potrebi revizije odnosa EU prema Hrvatskoj, zbog naše specifičnosti naspram drugih pomorskih zemalja članica EU. Pogotovo što u nekim članicama EU postoje ribolovni alati kao kod nas, pod nazivom mali ribolov. Otočnom stanovništu definitivno treba ostaviti mogućnost korištenja malog ribolova, kako bi njegov sadržaj zadovoljio otočanina bez obzira na njegovu dob, imovinski cenzus i ma kako se on zvao. Nadam se da će svi naši europarlamentarci podržati ovu inicijativu - izjavljuje Barić.

>>Zabrane li nam ribarenje, to je kao da katoliku ne daju poći u crkvu!

>>'Odluka Vlade o gospodarskom pojasu u Jadranu štetna je za Hrvatsku'

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.