Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Šimunović

'Odluka Vlade o gospodarskom pojasu u Jadranu štetna je za Hrvatsku'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
31.01.2014.
u 12:28

I nakon proglašenja gospodarskog pojasa, Vlada ne bi imala potpunu kontrolu nad njim jer bi to postalo more EU i na njega bi se primjenjivala pravila i kvote EU, dok se trenutačno ne primjenjuju baš nikakva pravila

Odluka Vlade da odbije prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu ide izravno na štetu Hrvatske, a premijer bi trebao odgovarati jer su tom odlukom izravno oštetili državni proračun, poručio je danas saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Šimunović na konferenciji za novinare u Saboru. Njegova stranka, dodao je, prijedlog je napravila u suradnji sa stručnjacima, a prije svega s Europskom komisijom provjerila je može li uopće Hrvatska proglasiti isključivi gospodarski pojas i dobila odgovor da može.

– Premijer Zoran Milanović još jednom je pokazao svoje nepoznavanje prava, što iznenađuje s obzirom na to da je on pravnik. Vlada je odbacila i argumente iz priložene studije. Trebate biti bahati da smatrate kako skupina stručnjaka koja je izradila studiju koju je prihvatila i Europska komisija nema argumenata – kritizirao je Šimunović dodavši kako je spomenuta studija jasno govorila o koristima koje bi države u Sredozemlju mogle imati od proglašenja gospodarskog pojasa.

Bez potpune kontrole

I nakon proglašenja gospodarskog pojasa, Vlada ne bi imala potpunu kontrolu nad njim jer bi to postalo more EU i na njega bi se primjenjivala pravila i kvote EU, dok se trenutačno ne primjenjuju baš nikakva pravila.

– Naši ribari uglavnom nemaju kapacitet za lov u gospodarskom pojasu, no Talijani definitivno imaju i nedostatak bilo kakve regulacije debelo iskorištavaju, a to utječe na kompletan riblji fond, pa je sve manje ribe i u teritorijalnim vodama RH – tvrdi Šimunović te optužuje Vladu i da pati od nedostatka gospodarske, ribarske i bilo koje druge strategije razvoja države.

– Sada nam je prihod od ribarenja oko 100 milijuna eura, a uvođenjem gospodarskog pojasa povećao bi se za trećinu – uvjeren je Šimović.

'Bit će tu puno posla'

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić dodaje da u Hrvatskoj živi oko 8000 obitelji koje žive od ribarstva te da bi njih trebalo pitati od čega će živjeti.

– Ako proglasimo gospodarski pojas, onda će tu biti puno posla, pa brodovi za nadzor gospodarskog pojasa, no vlada ne može odraditi ni ovo što sada radi, a nedaj Bože da ima dodatnog posla – komentira Tomašić.

Zaključeno je da će HSP AS ovu i sve druge vlade rušiti na pitanjima koje pogađaju financijske interese Hrvatske, a ne na ustaštvu, partizanima i manjinama.

>> Milanović prozvao zastupnika HSP AS-a: Kako je lako biti HDZ-ovac

Komentara 2

VE
verakruz
12:43 31.01.2014.

Podnesite kaznenu prijavu protiv Vlade zbog nečinjenja i pravljenja izravne štete interesima RH. Nemojte stati, tako su izgleda odali i najveću državnu tajnu o INA-inim istraživanja privatnoj tvrtci Spectrum.

KA
kafka
14:36 31.01.2014.

Politika i ove i prethodnih vlada se svodi na rečenicu: Prodaja mora za kmetski položaj građana! Prodaja mora za vazalski položaj države ... .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije