Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajna

Petrač pomagao vojnoj industriji u traženju posla u Azerbajdžanu

'07.05.2012., Zagreb - Hrvoje Petrac, osudjenik za otmicu Zagorceva sina, na sud stigao s putovnicom. Prijeti mu povratak u zatvor na 10 mjeseci jer je vise puta napustao Hrvatsku bez dozvole i tako i
'Anto Magzan/PIXSELL'
09.05.2012.
u 09:30

Dobili smo direktivu iz državnog vrha da je to tema o kojoj se ne smije govoriti – rekao je izvor iz jedne od tvrtki koja je sudjelovala na pregovorima

Hrvatska vojna industrija uz potporu institucija krenula je u ofenzivu na zemlje Kaspijskog bazena. U manje od mjesec dana vodeće tvrtke industrije poput Đure Đakovića Specijalna vozila, Opteka, HS Produkta, Šestan Buscha te DOK-inga posjetile su ili kontaktirale s ministarstvima obrane Azerbajdžana i Kazahstana.

I dok je posjet Kazahstanu organiziran preko Hrvatske gospodarske komore, a riječ je o odlasku na sajam, odlazak gospodarskog izaslanstva u Azerbajdžan intrigantan je zbog nekoliko razloga. S jedne strane Zdravko Pavelić, direktor Opteka, tvrdi da je riječ o uobičajenom pokušaju otvaranja novih tržišta, dok direktori drugih tvrtki skrivaju o čemu su razgovarali i ne žele otkrivati detalje.

Imućno tržište

– Dobili smo direktivu iz državnog vrha da je to tema o kojoj se ne smije govoriti – rekao je izvor iz jedne od tvrtki koja je sudjelovala na pregovorima, a osnovna joj je djelatnost proizvodnja vojne opreme. Špekulira se da je i Hrvoje Petrač bio dio tima koji je putovao u glavni grad Azerbajdžana, ali Pavelić tvrdi da su na put išli isključivo tehnički direktori tvrtki iz sektora te da Petrača nije vidio.

– Pokušali smo se nametnuti na tome bogatom tržištu. S obzirom na to da se žele udaljiti od spona s bivšim Sovjetskim Savezom, postoji prostor za suradnju – rekao je Pavelić, koji vodi tvrtku poznatu po izradi vojnih odora i obuće.

Iako zabrana iznošenja detalja o posjetu Ministarstvu obrane jedne zemlje izaziva interes, riječ je o tajnosti pregovora uobičajenom pri nabavi osjetljivih proizvoda, u koje se svrstavaju vojna oprema i naoružanje. Izvoz obrambene industrije kreće se od 100 do 130 milijuna dolara na godinu. Osim lani, kada je zabilježena stagnacija izvoza, trend pokazuje stalni rast prodaje na inozemna tržišta, a potpora institucija u tom sektoru uvjet je za uspjeh. Prema iskustvu Ivice Nekića, direktora Agencije Alan, hrvatska obrambena industrija ima nekoliko kvalitetnih proizvoda.

Energetski sektor

– Imamo pet-šest kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda i na tržištima koja pitaju za kvalitetu prije nego za cijenu možemo imati uspjeha – kazao je Nekić. Azerbajdžan je zanimljiv prvenstveno zbog njegove uloge u energetskom sektoru. Kroz zemlju prolaze važni plinovodi, a bogatstvo joj se temelji na eksploataciji energenata, posebice prirodnog plina.

Kazahstan je jedno od takvih tržišta, pa je sudjelovanje na sajmu Kadex 2012. prošli tjedan za tvrtke Varteks i Đuro Đaković Specijalna vozila bila dobra prilika za nove poslove. Sudionici tvrde da je Varteks potaknuo velik interes, a pozornost je privukla i obuća iz Opteka. Ipak, za zaključak o uspjehu treba pričekati prve narudžbe.

Komentara 10

OB
-obrisani-
09:45 09.05.2012.

Petraču dat orden znamenji viteza domoljuba sa lentom, zbog posebnog doprinosa rvackom prasperitetu

MA
margaritas
10:13 09.05.2012.

jedna od prvih odluka vlade zorana milanovica bila je ukidanje viza za azerbejdan

PR
promill
09:42 09.05.2012.

Petrača umjesto Prvog potpredsjednika! Čovjek ima znanje i veze i nekako mi se čini manje bahat!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije