Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjegli Ukrajinci

Peron broj 5 opet je utočište: 'Vratit ćemo se kad nas ne budu pogađali projektili dok spavamo'

Ukrajina: Hersonska oblast u vrijeme rata
Foto: bePress Photo Agency / HERVE LEQUEUX
1/6
21.02.2023.
u 20:33

U Poljsku je u prva tri mjeseca rata iz Ukrajine ušlo oko četiri milijuna izbjeglica, danas ih je ondje 1,5 milijuna

Przemyśl, grad u jugoistočnoj Poljskoj s nešto manje od 60.000 stanovnika, kojem je Vladimir Zelenski dodijelio titulu “grad spasitelj”, ponovno bilježi povećan broj ukrajinskih državljana koji u strahu od nove ruske ofenzive traže sigurnost. Grad koji je zbog nacističkih zločina, masovnih ubojstava Židova i protjerivanja, pao na samo 36.000 stanovnika, pomogao je desecima tisuća ukrajinskih izbjeglicama nakon ruske invazije. Željeznička pruga do Przemyśla već godinu dana svakodnevno dovodi obitelji iz Ukrajine na peron broj 5.

– Vratit ćemo se kad bude sigurno, kad nas ne budu pogađali projektili dok spavamo, kao što se sada događa diljem Ukrajine – rekla je novinarima BBC-a Olga, koja je s djecom doputovala u Poljsku.

Njezina je obitelj lani, kad je počeo rat, provela mjesec i pol dana pod ruskom okupacijom i ne može se, kaže, ponovno suočiti sa stalnim granatiranjem i strahom.

Ukrainian refugees attend a job fair in Brooklyn, New York, U.S., February 1, 2023. REUTERS/Andrew Kelly Photo: Andrew Kelly/REUTERS
Foto: Andrew Kelly/REUTERS

Izbjegli Ukrajinci okupljaju se kod starog trgovačkog centra koji može prihvatiti do 300 ljudi koji mogu ostati najviše dvije noći prije nego što krenu dalje. Olga i djeca na putu su prema Njemačkoj. Ona donekle govori njemački jezik i nada se da će to biti dovoljno za zaposlenje. U Poljsku je samo u prva tri mjeseca rata iz Ukrajine ušlo oko četiri milijuna izbjeglica, a danas ih je u toj državi pod zaštitom više od 1,5 milijuna. Gradonačelnik Przemyśla Wojciech Bakun rekao je da je oko 70 posto ukrajinskih državljana pronašlo posao.

– Pokušavaju živjeti normalno. To je vrlo važno i za nas. Dobro su se integrirali i mislim da je to razlog zašto nemamo humanitarnu katastrofu u Poljskoj – istaknuo je. Mještani su se brzo organizirali i počeli skupljati hranu i potrepštine za Ukrajince, od kojih su neki doputovali bez prtljage, neki s japankama na nogama jer nisu stigli spakirati drugu obuću. Ili su ostali bez svega u bjesomučnom granatiranju.

Kad je počeo rat, grad Lavov na zapadu Ukrajine postao je ključno prihvatno mjesto za izbjeglice i u njega je svakodnevno stizalo oko 100.000 ljudi. Iz Lavova vlakovi prevoze izbjeglice do graničnih prijelaza kao što su, primjerice, Medyka i Užgorod. Iz Medyke većina izbjeglica nastavlja prema Przemyślu i dalje prema zapadu.

Među putnicima koji su stigli na peron broj 5 bila je i Oksana Staričenko iz regije Doneck koja se nakon ruske okupacije 2014. preselila u Harkiv, a sad je, devet godina poslije, ponovno u bijegu pred ratom. Iz Przemyśla je vlakom otputovala u Njemačku i počela volontirati na željezničkom kolodvoru kod Hannovera, gdje dočekuje svoje sunarodnjake. Kojih je ovih dana sve više i više, u iščekivanju eskalacije nametnutog im rata.

VIDEO U prvim redovima Putina slušao Bratislav Živković, navodni zapovjednik četničkog pokreta u Srbiji

Ključne riječi

Komentara 1

ET
etomejopet
13:44 22.02.2023.

Pazi foru, Olga je bila mjesec i pol dana pod ruskom okupacijom i vise nije mogla podnijet stalno granatiranje. Pa tko ju je mogao granatirat osim Ukrajinaca? Rusi nikad nisu granatirali sami sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije