Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI GOVOR

Putin se dotaknuo i Jugoslavije: 'NATO želi da patimo, a nas krive za energetski kolaps'

Russian President Putin delivers his annual address to the Federal Assembly in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.02.2023.
u 12:01

Putin je pred zastupnicima Dume u utorak održao veliki godišnji govor u Moskvi. U obraćanju koje je trajalo oko sat i 45 minuta, Putin se dotaknuo ''specijalne vojne operacije u Ukrajini'', naglašavajući kako su Rusi došli spasiti Ukrajince. Osim toga, po običaju je optužio NATO i Zapad za obmanjivanje i dvoličnost

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je svoje godišnje obraćanje parlamentu u utorak, nekoliko dana prije prve godišnjice invazije Moskve na Ukrajinu. Zastupnici oba doma parlamenta, Državne dume i Vijeća Federacije, sastali su se tim povodom u blizini Kremlja u centru Gostinij dvor.

Putin će govoriti o ratu i trenutačnoj situaciji u Rusiji te o ekonomskoj i socijalnoj politici, priopćio je ranije Kremlj. Riječ je o njegovu 18. predsjedničkom obraćanju parlamentu, zadnji put se obratio u travnju 2021. Prošle godine nije održao govor pozivajući se na "dinamiku događaja".

Na samom početku govora, Putin se obratio svim zastupnicima, senatorima i građanima, govoreći se ovaj govor održava u ''nešto drukčijem svjetlu'' nego inače. 

Velike promjene

– Velike promjene dogodile su se za našu državu, a svatko od nas snosi odgovornost. Poslije 2014. odlučili smo provesti specijalnu vojnu operaciju. Od 2014. Donbas se borio za svoja prava – kazao je na početku. 

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS

Tvrdio je da su Ukrajinci čekali da im Rusi "dođu u pomoć" i da su njegove snage učinile "sve što je bilo moguće" da se "ovaj problem riješi na miran način". Ponavljao je tvrdnju da je Rusija bila suočena s nacističkom prijetnjom te stalnim prijetnjama i mržnjom kijevskog režima.

– Volio bih naglasiti da je NATO i prije specijalne vojne operacije pregovarao o isporuci teške artiljerije. Oni su imali vojne baze na granicama i vježbali su za iduće vojne operacije. Danas o tome javno govore i ne skrivaju se od toga. Dok je Rusija pokušavala naći mirno rješenje, NATO je igrao prljavo – kazao je.

Putin je naglasio da je NATO bio jako dvoličan proteklih godina i po pitanju Jugoslavije i Sirije, naglašavajući da vara svoje narode pričama o Donbasu.

 

– Riječ je o potpunim lažima. Mi smo inzistirali na zaštiti vlastitih interesa. Jako smo bili otvoreni za dijalog sa Zapadom i inzistirali smo na tome da Europa ima jednak sustav sigurnosti. Kao odgovore dobivali smo laži – komentirao je Putin, ponavljajući tezu o proširenju granica NATO-a.

Govoreći o SAD-u, kazao je da nijedna druga država na svijetu nema toliko stranih vojnih baza.

– Imaju stotine vojnih baza diljem svijeta, cijeli je planet prošaran njihovim bazama. U prosincu 2021. od SAD-a i NATO-a tražili smo sigurnosne garancije, ali su nas direktno odbili – dodao je.

Zapad želi neograničenu moć

Zapad je započeo rat, a mi smo učinili sve da ga spriječimo, kazao je Putin u obraćanju.

– Cilj Zapada jest pridobiti neograničenu moć. Ljudska patnja im nije bitna. Podsjetio bih vas da je Zapad 1930-ih otvorio put nacističkoj Njemačkoj, a svatko tko zna povijest, zna da to seže i iz 19. stoljeća. Mi se ne borimo protiv Ukrajinaca, oni su postali taoci Zapada u političkom i ekonomskom smislu. Desetljećima su pljačkali Ukrajinu, što je prouzročilo siromaštvo u toj zemlji.  Naša je zadaća štititi našu djecu – kazao je.

Očito je da će Zapad nastaviti s destabilizacijom, komentirao je. Putin je također naglasio kako zajedništvo ponovno vlada u okupiranim dijelovima, dodajući kako će uskoro krenuti revitalizacija područja.

– Znamo koliko je teško našim majkama, naša je odgovornost pomagati obiteljima koji su ostali bez svojih voljenih – komentirao je te predložio osnivanje posebnog fonda za pomoć obiteljima, za što je dobio poseban pljesak.

Foto: SPUTNIK/REUTERS

– Shvaćamo da pokretanje specijalne vojne operacije nosi veliki teret. Moramo doseći 91% spremnosti za cijelu vojsku i mornaricu, a planiramo uvođenje najnovije tehnologije koja će povećati kvalitetu naše vojske. U nekim dijelovima već smo bolji od Zapada – dodao je.

Putin je naglasio kako ''treba napraviti sve kako bi Rusija pobijedila''.

– Zapad je započeo i s ekonomskom agresijom, no ni u jednom polju nisu bili uspješni. Kažnjavaju sami sebe i time su prouzročili kolaps energetskog sektora i rast cijena, a krive Rusiju. Nametnuli su nam sankcije, pokušavaju nam ograničiti izvoz. Cilj je sankcija da patimo – komentirao je Putin, dodajući kako se zapadnim državama GDP smanjio.

'Naše gospodarstvo je raslo'

– Rekli su da će naš sustav kolabirati, a zahvaljujući drugim partnerima naše je gospodarstvo raslo – dodao je.

Putin je naglasio kako Rusija mora uspostaviti nove logističke rute sa svojim partnerima, pritom naglašavajući infrastrukturne projekte koji će ''pomoći razvitku i Sibira i istoka''. Potom je nastavio govoriti o projektima koji su planirani u Rusiji, dodajući kako se ne radi o procjenama, već o stvarnim pothvatima koji će se provoditi ili se već provode.

Potom se Putin ponovno vratio u prošlost, komentirajući razdoblje nakon pada SSSR-a 1991. godine.

– Znamo da su Europljani i Amerikanci raspravljali kako bi Rusija trebala izgledati. Na kraju smo postali zapadnjački orijentirani, a postali smo izvor dobara i brze zarade. Tehnologija je bila zapadnjačka, sve je bilo zapadnjački, pa je prirodno i kapital počeo odlaziti prema Zapadu. I ranije sam se šalio da ćete vi svi morati trčati po zapadnjačkim sudovima kako biste obranili svoju imovinu i točno to se dogodilo – komentirao je.

Pozvao je i gospodarstvenike da krenu u novom smjeru kako bi ruska budućnost bila izgradnja snažnog neovisnog gospodarstva koje nije izolirano.

Zatražio podršku oligarha

– Trčanje okolo i zapomaganje nema smisla. Nemojte ostati u prošlosti, vi ste jaki ljudi. Država će vas podupirati – poručio je okupljenima, na što je ponovno dobio veliki aplauz.

Foto: SPUTNIK/REUTERS

– Mi uvijek pomažemo ljudima u teškim situacijama i održimo svoju riječ. Pomagali smo i drugim državama u pandemiji, poput Italije. Pomažemo i građanima u Turskoj i Siriji, to je naša srž i to se održava na Rusiju kao državu – dodao je.

Vladimir Putin kratko se dotaknuo i predsjedničkih izbora koji će se održati 2024. godine. Očekuje se da će se Putin ponovno kandidirati za dužnost 2024. nakon više od 20 godina na vlasti. Ustavne promjene znače da bi 70-godišnjak mogao ostati na čelu Kremlja do 2036. godine.

– Predsjednički izbori održat će se prema zakonu. Moramo se fokusirati na sigurnost i nacionalni interes. Moramo se ujediniti kako bismo postigli povijesno pravo, a to je da Rusija bude snažna – komentirao je pa kasnije u govoru najavio i povećanje minimalne plaće.

Osvrnuo se i na nuklearno oružje, govoreći kako Zapad provodi inspekcije u nuklearnim elektranama. Kazao je i kako Velika Britanija i SAD imaju nuklearno oružje koje je usmjereno protiv Rusije. 

– Moramo to uzeti u obzir. NATO sada nama daje ultimatume, govoreći nam da se moramo pokoriti njihovim zahtjevima u sklopu dogovora o nuklearnom oružju koje smo potpisali 90-ih. Žele nas strateški poraziti. Ili su jako cinični ili glupi. No, nemojte nam lagati – znamo da nekim njihovim nuklearnim oružjima ističe rok trajanja i da razmišljaju o testiranju tog oružja. Mi, naravno, nećemo nikada napasti prvi – komentirao je.

Gotovo pred sam kraj, Putin je objavio kako Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja START-u II, koji je potpisan između Rusije i SAD-a 1993. godine.

– Mi smo ujedinjeni, sigurni smo u našu moć. Istina je s nama – ovim je riječima Putin završio govor koji je trajao sat i 46 minuta. 

>> VIDEO Zračne sirene odjekuju Kijevom: Stigao je američki predsjednik Biden

Komentara 166

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:45 21.02.2023.

"Rasssija ocin starrk. Rus ist Herrrenmensch. Rrruski tank beste. Rrruski saljdat beste kao Klingon. Rrruski kalsnjikov beste starrk kao amjerikanskaja rakjeta. Ukrainci nacisti. Amjerikanski nacisti. Poljska nacisti. Engljez nacisti. Kjinjezi nac... eh jos ne. Belosvetska zavera...." Znaci sve po starom.🥱 zjev

Avatar Sidewinder
Sidewinder
09:22 21.02.2023.

Nitko nesme da vas bije..

DU
Deleted user
09:57 21.02.2023.

I kaj Vladolf zbori? Ništa novoga pretpostavljam....ko pokvarena gramofonska ploča...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije