Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u vukvaru i milanović

Penava: Ponovno smo u realizaciji SPC-a doživjeli istinsku nepatvorenu refleksiju srpske hegemonije

Vukovar: Obilježavanje 31. godišnjice pogibije Blage Zadre i Alfreda Hilla
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/9
16.10.2022.
u 13:44

Na grobove Zadre i Hilla vijence su položili članovi njihovih obitelji, predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju u Vukovaru danas je obilježena obljetnica stradanja general bojnika Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla. Zadro je ostao zapisan kao legendarni zapovjednik obrane na Trpinjskoj cesti dok je Hill bio zapovjednik Vojne policije.

Uz članove obitelji i broja izaslanstva vijenac je položio i predsjednik RH Zoran Milanović. U ime Vlade RH vijenac je položio državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović koji je rekao da možemo biti ponosni na Zadru i sve hrvatske heroje iz Domovinskog rata. Istakao je i kako možemo biti ponosni i na sve što smo postigli kako bi Hrvatska bila takva kakvu bi želio Zadro.

Preživjeli branitelji prisjetili su se još jednom hrabrosti Blage Zadre i načina na koji je on vodio obranu pri čemu je uvijek bio u prvim redovima. Na taj način je i stradao 16. listopada 1991. godine jer je osobno sa svojim dečkima s Trpinjske ceste otišao na mjesto proboja obrane grada. Tom prilikom je i stradao, a njegovu smrt su branitelji pokušavali kriti od ostalih branitelja jer su bili svjesni kakav on ugled ima među njima. Poznato je i kako je uvijem vodio računa da u akciju ne idu otac i sin ili dva brata.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako je Zadro utjelovljenje pozitivnih ljudskih vrijednosti kao što su hrabrost i nesebičnost.

-To je Blago Zadro pokazao u najtežim vremenima – istakao je Penava.

Na novinarski upit da komentira današnji dolazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija u Vukovar, gdje je posvetio crkvu Svetoga Nikolaja, Penava je rekao kako je to korak u krivom smjeru.

- Nakon što je ta crkva sebi dozvolila da odlikuje ratnog zločinca Vojislava Šešelja to je korak u krivom smjeru. To je definitivno crta koju ja osobno, a vjerujem niti veliki broj Hrvata ne može prijeći, ali o tome su trebali voditi računa ljudi, koji su trebali biti puno produhovljeniji i mudriji. Na žalost, umjesto vjere, ljubavi, i ekumenizma, ponovno smo u realizaciji SPC-a doživjeli istinsku nepatvorenu refleksiju srpske hegemonije – kazao je Penava. 

Komentara 6

BA
Barba56
12:28 16.10.2022.

Gdje su slike sa Memorialnog groblja . Sto nam stalno prikazujete iz crkve .

DU
Deleted user
16:58 16.10.2022.

Na ovom portalu nesmije se napisati o koaliciji na vlasti u Hrvatskoj. To je zabranjeno podrucje.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
15:11 16.10.2022.

Ovaj ne izgovori nešto pomirljivo niti kada pogriješi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije