Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mali maestro

Peka i Monte Carlo nisu mito, ali jest milijunska pozajmica

ivan gotovac
Boris Šćitar/PIXSELL
28.09.2011.
u 13:30

Na prošlom suđenju Gotovac je oslobođen zajedno sa Stanićem koji je ovoga puta dobio godinu dana zatvora

– U javnosti je sinonim za ovaj slučaj postala peka, a u obrani su je, negirajući krivnju, naglašavali i optuženici. No ovdje nije riječ o peki, čija se vrijednost kreće između 300 i 500 kuna, ljetovanju ili odlasku u Monte Carlo. Te stvari u slučaju Ivana Gotovca i Svjetlana Stanića mogu potpasti pod prijateljske odnose, iako se prijateljstvo ne mjeri materijalnim. No riječ je o ljudima koji imaju iznadprosječna primanja pa se, primjerice, ni takvi darovi ne mogu isključiti, a reciprocitet Monte Carlu bio bi to što su Gotovac i njegova supruga Stanića i njegovu suprugu odveli u Pariz na reviju Louisa Vuittona te platili sve troškove. Tu nije riječ o mitu i zbog toga je peka ispala iz činjeničnog opisa optužnice. No u ovom postupku bilo je pet modaliteta mita, a, za razliku od peke, pozajmica od pet milijuna kuna i nuđenje zapošljavanja nakon odlaska iz državne službe ne mogu se podvesti pod prijateljske usluge. U tom slučaju ovo je vijeće smatralo da su ostvarena obilježja davanja i primanja mita – kazala je, među ostalim, Gordana Mihaela Grahovac, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući nepravomoćnu presudu optuženima u Malom Maestru.

A tom presudom Ivan Gotovac, bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, za primanje mita i pokušaj zloporabe ovlasti i položaja nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i 10 mjeseci zatvora. Istom presudom poduzetnik Svjetlan Stanić za davanja mita i poticanje na zloporabu položaja i ovlasti nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora. Gotovac se teretio da je Staniću, za obećanje dara, davao povlaštene informacije o Dalmacijavinu i hotelu Bellevue, za čiju je kupnju poduzetnik bio zainteresiran. Na prvom suđenju obojica su bili oslobođeni optužbi, no tu je presudu Vrhovni sud ukinuo.

– Vi ste mladi došli na položaj koji biste teško postigli bez moćnih političkih zaštitnika. I sve ste to pod Stanićevim utjecajem iskoristili u koruptivne svrhe – kazala je sutkinja u obrazloženju Gotovcu, koji je sve to mirno slušao.

Stanić se na objavi presude nije pojavio.

Komentara 11

AB
al bundy
14:57 28.09.2011.

po ovoj presudi, svi sluzbenici americke administracije bi zavrsili u zatvoru..idiotizam!..pustite covjeka na miru...ebala vas peka!

FE
Felicijen
15:47 28.09.2011.

Još ako mu je i pivu platio, dobro je još i prošao...

Avatar Vucibatina
Vucibatina
14:39 28.09.2011.

Dobro Ivan Gotovac a gdje je Ante Gotovac ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije