Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grijanje bez CO2

Peć na biomasu grije cijeli hotel: Kao gorivo služi sve osim plastike

hotel (1)
Foto: Miroslav Ambruš-Kiš
1/4
22.04.2010.
u 09:48

Kao gorivo služi doslovno sve osim plastike: drvni otpad i kore, piljevina...

Na usponu jednoga zavoja stare riječke ceste, dvadesetak kilometara od Karlovca, nalazi se Petrakovo Brdo, a u njemu privatni hotel Frankopan. Cijela obitelj Butina živi i radi za taj hotel. I od njega. Radišni su, mjere svaku kunu izdatka.

– Računica kao da im je na prvom mjestu – kaže nam Besim Grozdanić iz Eko grijanja, dok sumnjičavi putujemo da nam pokaže uspješnu ekološku priču.

Radišnost i vizija obitelji daju rezultate. Zatekli smo nogometaše Cibalije koji su hotel odabrali za karantenu uoči utakmice koju su izgubili od Karlovčana. Vikendom je njihov prostrani disko omiljeno okupljalište mladih Karlovčana, a subotom restoran nerijetko zaposjednu svatovi.

– Činilo nam se da su na mjestu sve brojke u pothvatu zamjene stare kotlovnice na loživo ulje. Jedva smo dočekali prve račune da to i provjerimo – kaže nam mladi Marko Butina, čiji je otac glavni knjigovođa u obitelji.

Trošili do 15 t loživog ulja

Jesenas ih je možda bilo pomalo strah kada su iz hotelskih soba poskidali električne protočne bojlere, ali malo je tko žalio kada je otišla stara peć. Trošili su 10-15 tona loživoga ulja po sezoni grijanja.

Sada nemaju izdataka za naftu, a prvi mjesečni izdatak za struju sa 9000 kuna pao je na 4000! Peć na biomasu koja grije hotel od pet tisuća četvornih metara ima snagu od 250 kilovata. Biomasa je “dobro” gorivo jer potječe iz šume. U stvarnom životu ta peć guta drvni otpad. Piljevinu, otpadne kore, iverje, otpadno ambalažno drvo od voća i povrća... Voli sve i gotovo svaku vrstu otpada osim plastike.

Cijela zima – tačke pepela

Obitelj Butina peć “hrani gospodski”, cjepanicama od 70 do 80 centimetara.

– Dogovorili smo se sa šumarijom. Možemo odvesti cijele trupce. Šumari posječena stabla skupe na jedno mjesto koje zovu “šumski lager” i odatle izvlače trupce. Podosta ih ostave jer su ispod standardne dužine. Nakon dvije godine mi ih možemo kupiti. Ondje bi ostala i istrunula, a sad smo svi zadovoljni – kaže Marko Butina. Za malo manje od 1000 kuna dobili su više od 80 kubika drva, ali su ga morali izvući sami. Ništa prema guštu što su konobari ove zime prvi put u restoranu i disku posluživali u kratkim rukavima. A koliko vam ostaje pepela? – pitamo. Malo, na dva tjedna to su jedne pune tačke, a uz suše gorivo jedva koja lopata. Završi kao gnojivo u vrtu.

Komentara 6

HA
hariskomesa
10:43 16.11.2013.

poz.zna li iko gdje se nalazi ovaj besim grozdanic vlasnik firme ili ima li ko broj telefona..............hvala

BB
Bugs Bunny
10:09 22.04.2010.

Ništa revolucionarno, u Skandinaviji se grijanje na biomasu koristi već 40 godina,a nama je ovo vijest dana, kao na dan planete zemlje! CO2 uopće nije bitan u ovoj priči, bitno je iskoristiti postojeće resurse i smanjiti troškove.

Avatar Ledeni
Ledeni
10:34 22.04.2010.

Moj pradjed se grijao isključivo na biomasu. Uglavnom grab i bukva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije