Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno

Pčelari Jakovini: Zabranite pesticide koji truju pčele

'A beehive is an enclosed structure in which some honey bee species of the subgenus Apis live and raise their young. Natural beehives are naturally occurring structures occupied by honeybee colonies.
'Frank May'
19.01.2012.
u 09:00

Hrvatski pčelari strahuju od pesticida koji im ubijaju pčele, strepe hoće li na proljeće uopće izletjeti iz košnica

Ne zabranite li hitno prodaju pesticida Poncho, Gaucho i Laso na bazi aktivne tvari neonikotinoida, hrvatskim pčelinjacima prijeti pomor kakav se lani dogodio u Sloveniji, upozoravaju pčelari iz udruge Pčelinjak u otvorenom pismu ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

Tvrde da samo tako mogu zaobići utjecaj svjetskih farmaceutskih tvrtki i proizvođača pesticida te njihovih lobista koji im prijete i tužbama "zbog kaznenog djela širenja lažnih informacija". Predsjednik Pčelinjaka Damir Rogulja kaže da se hrvatska znanost uopće ne bavi pesticidima i njihovim utjecajem na pčele pa je te tvrdnje teško dokazati. No, Slovenija ih je nakon pomora dokazala i detektirala te zabranila, kao i Italija, Francuska te Njemačka.

– Sjeme kukuruza ili repice tretirano takvim pesticidima cijelu biljku pretvara u insekticid na kojoj su poslije i polen, čak i kapi rose otrovni pa pčele ugibaju za manje od 2 minute – objašnjava Rogulja. Isto kaže i pčelar Ivan Mlikota, kojega je pomor pčela izletnica u deset košnica stajao nekoliko stotina kilograma izgubljenog meda. Na upit jedemo li onda med s pesticidima, pčelari odgovaraju da o tome zasad nema indicija. Uzorkovanja na međunarodnim natjecanjima govore da je i dalje kvalitetan, no pitanje je dokad te hoćemo li završiti poput Kineza koji nakon pomora pčela ručno oprašuju voćke na području velikom poput Europe. Takvi otrovi na koje se poslije nadovezuju i herbicidi, ostaju i pet godina u zemlji i sa svakim se novim plodoredom umnogostručuju što, upozoravaju pčelari, dugoročno znači goleme štete i za pčele i za okoliš. Ministar Jakovina kaže da će razmotriti o čemu je riječ, a iz Bayera AG, koji proizvodi sporne pesticide, zasad nismo dobili odgovor.

Komentara 3

VE
Vexans
09:33 19.01.2012.

U Slavoniji i Baranji ogromne štete,prave pomore-masakre čine avio tretmani protiv komaraca ! Godinama se sakrivaju toksikološki nalazi ili kažu da se to nemože dokazati jer je leš pćele denaturiran te da rezidiji toxina bivaju nedokazivi!!! To je laž,no uno u pitanju je veliki biznis u koji su umiješani dr.nauka,epidemiolozi,nogometna mafija i gradski promatrači!

Avatar dariodario551
dariodario551
09:46 19.01.2012.

Ništa ne Brinite , EU ima svoje Pćele i MED

Avatar nekakav
nekakav
18:00 19.01.2012.

u iniji se prestalo sa enormnom dotacijama pčelara, jer se shvatilo da je njihov lobi lažno povećao navodnu važnost pčela u oprašivanju. puno više kukaca sudjeluje u oprašivanju biljaka od samih pčela. od pčela imaju ljudi od svih kukaca najviše koristi. možete se smijati, al vjerujte, svaki pčelar naveliko topi šećer i daje pčelama, kako bi imao puno \'pravog\' meda za prodaju. i to je sad normalno. kila šećera je kolko ono, a kila meda je 45-80 kuna kila. razlika više nego dovoljna. pesticidi ih sad muče? med iz gradova je daleko bolji i aromatičniji od onog meda kojeg pčelari kuhaju po šumama i poljima. u gradovima ima puno više raznolikog medonosnog bilja i drveća nego u poljima i šumama. med? fini, al ništa više od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije