Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pavelić antifašist za 20%, Mussolini za 10% istarskih srednjoškolaca

I to ne znaju - Da se antifašizam pojavio u Drugom svjetskom ratu, misli 57% đaka drugih razreda
07. listopada 2014. u 08:40 55 komentara 3231 prikaza
Ante Pavelić
Foto: Miroslav Šantek/Pixsell

Poražavajuće rezultate dobili su povjesničari dr. sc. Milan Radošević, Dragan Sokolović i Igor Jovanović u anketi koju su proveli među istarskim srednjoškolcima na temu “Što istarski srednjoškolci znaju o antifašizmu”.

Primjerice, dvadeset posto učenika Antu Pavelića svrstalo je u vođe antifašizma, a deset ih je posto u toj ulozi prepoznalo Benita Mussolinija. Četrdeset posto drži da antifašizam nije bio totalitarni sustav. Još je niže znanje o počecima antifašizma – 57 posto anketiranih učenika drži da se antifašizam “rodio” tijekom Drugog svjetskog rata, a 17 posto misli da je pokret nastao nakon Drugog svjetskog rata.

Uče u školi i iz okoline

Anketa je predstavljena na znanstvenom skupu “(Anti)fašizam u prošlosti i sadašnjosti” koji se prošli tjedan održao u Puli. – Rezultati su zabrinjavajući, ali nisu katastrofični. Riječ je o učenicima drugog razreda i oni će još učiti o tome u četvrtom razredu kada na red dođe moderna povijest. Rezultate treba uzeti i s dozom opreza jer nisu samo škole krive za njih nego okolina, plasiranje informacija kroz medije i instrumentaliziranje antifašizmom za skupljanje političkih poena – kazao je M. Radošević s pulskog Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a.

Istraživanje je provedeno od travnja do lipnja među 648 učenika drugih razreda srednjih škola u Bujama, Buzetu, Labinu, Poreču, Puli i Rovinju. U anketi je sudjelovalo 14 škola – 13 hrvatskih i jedna talijanska – svih usmjerenja, od gimnazije preko medicinske do strukovnih.

Sloboda na prvom mjestu

– Mene rezultati nisu iznenadili, pa i na fakultetima studenti miješaju neke elementarne pojmove. A oni o tome trenutačno ne uče, sada obrađuju srednji vijek, a s informacijama su bombardirani kroz medije i kućni odgoj. Bilo bi dobro kad bi se rezultati usporedili s drugim županijama. Naše područje nije bilo obuhvaćeno ratom – drži Jovanović, profesor povijesti u Osnovnoj školi Veli Vrh u Puli. Napominje i da više od trideset posto učenika drži da se o antifašizmu najviše govori u školi. U anketi su bile dvije kategorije pitanja: opća kultura i moralne vrednote.

Učenici su u moralnoj kategoriji među šest ponuđenih vrijednosti antifašizam stavili na posljednje mjesto, a na prvo slobodu pojedinca. Anketa je imala ukupno šesnaest pitanja.

>>Više od pola ravnatelja nije obučeno za posao

>>Prezentirani rezultati projekta 'Svako učenje se računa'

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Avatar banovina
  banovina:

  Za neke je i Milošević i Karadžić spasitelji i tvorci mira i slobode

 • DINAMO-ZG:

  Drugarice Velinka, partija ti je u problemima radi pozitivnih rezultata u svezi referenduma pa guraš ovo o Poglavniku i Musoliniju? Još napiši jedan tekst o zločincu titu i drugarici jovanki... Neka narod malo zaboravi na referendum i one podvale koje ... prikaži još! mu spremaju tvoji udbaško-komunistički paraziti... Prozirno, jako prozirno drugarice velinka... :-) I odavno pročitano! Lijep pozdrav svima koji vole Hrvatsku!

 • Avatar tituš
  tituš:

  Malo, malo ih je dobro reklo! Vidi se da je škola indoktrinirana i zadojena komunizmom, treba to mijenjati! Djeco, djeco, premalo vas zna, što je antifašizam i koliki su njegovi zločini!