Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petrova gora

Partizansku bolnicu obnavljat će Izraelci, Rusi i Šveđani

01.10.2012. Vojnic - Partizanska bolnica na Petrovoj gori gdje se navodno skrivao vehabija Elvedin Hegic kojeg se sumnjici za ubojstvo starca Momcila Spanovica.
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
21.03.2016.
u 14:00

Želja je Udruge antifašista Vojnića urediti dio Partizanske bolnice - zemunice u koje su liječnici sklanjali ranjenike

Osim izraelskog, u obnovu zemunica u Partizanskoj bolnici na Petrovoj gori u Karlovačkoj županiji mogla bi se uključiti i veleposlanstva Rusije i Švedske.

– Prijedlog je to upravo izraelske veleposlanice u Hrvatskoj s kojom smo nedavno imali sastanak. Ona je u ime svoje države pristala pomoći u obnovi tri zemunice na Petrovoj gori, s obzirom na velik značaj liječnice Marije Schlesinger koja je spasila mnoge živote u bolnici – objasnio je Branko Eremić iz Udruge antifašista Vojnića te Odbora koji se bavi revitalizacijom Petrove gore. Njihovu ideju o uređenju dijela bolnice prihvatio je i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji ih je i spojio s izraelskim veleposlanstvom te se obvezao pomoći oko organizacije dolaska veleposlanika Izraela, Rusije i Švedske na Petrovu goru.

- Blizina Zagreba, Karlovca, ali i autoceste čine tu lokaciju primamljivom i brojnim izletnicima koji će cijeniti prirodne ljepote toga kraja, ali i spomeničku baštinu koju kraj ima, od kralja Petra Svačića pa do Partizanske bolnice i antifašizma – kazao je Mesić.

Želja je Udruge urediti tri zemunice u koje su liječnici, nakon što je 1941. pronađena i uništena prva Velika bolnica, sklonili ranjenike. Pod zemljom su neotkriveni liječeni gotovo mjesec dana, sve dok neprijatelj nije napustio Petrovu goru. U jednoj od zemunica i Marija Schlesinger liječila je ranjenike, a kada je ubijena 1943., njen je grob postavljen na ulaz u zemunicu kako bi “čuvala” ulaz.

- Napravili smo troškovnik za obnovu tri zemunice i izradu biste Marije Schlesinger i to bi stajalo do 150.000 kuna. Vjerujem da bismo taj projekt mogli realizirati ove godine – dodao je Eremić.

>> Izraelci ulažu u Partizansku bolnicu

Komentara 45

HE
hr.eu
14:37 21.03.2016.

Banditi i odmetnici koji su sa Srbima ustali rušiti svoju države (ne vlast nego državu) kako bi je nakon rušenja pripojili Srbiji = Jugoslaviji zaslužuju da se ova straćara sravni sa zemljom kao što se u svim post-komunističim zemljama (osim Hrvatske) radi s kominističkim izopačenim nasljeđem.

MI
Mimizo
14:28 21.03.2016.

partizani=zločinci hrvatskog naroda

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
17:32 21.03.2016.

Šta rade 3 partizana u žarulji te iste barake ? Pružaju otpor !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije