Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARI 2500 GODINA

Papa vraća dijelove antičkih skulptura u Grčku, Britanija odbija učiniti isto

Pope Returns Greece's Parthenon Sculptures
Foto: VATICAN MUSEUM/REUTERS
1/4
16.12.2022.
u 16:39

Prema mrežnoj stranici Vatikanskih muzeja, jedna od vraćenih skulptura je glava konja koji vuče Atenina kola na zapadnoj strani zgrade

Papa Franjo odlučio je Grčkoj vratiti tri 2500 godina stara dijela Partenona koji se više od jednog stoljeća nalaze u papinskim zbirkama Vatikanskih muzeja. Vatikan je u petak u kratkom priopćenju naveo da ih Papa daje Jeronimu II., poglavaru Grčke pravoslavne crkve, kao gestu zbog ekumenskog dijaloga s Rimokatoličkom crkvom.

Partenon, dio atenske Akropole, dovršen je u petom stoljeću prije Krista kao hram božice Atene, a u njemu se nalaze neki od najpoznatijih primjeraka starogrčke skulpture. Za sada nije jasno što Jeronim planira učiniti s malim skulpturama.

Prema mrežnoj stranici Vatikanskih muzeja, jedna od vraćenih skulptura je glava konja koji vuče Atenina kola na zapadnoj strani zgrade. Također je vraćena glava dječaka te glava bradatog muškarca. Riječ je o skulpturama koje su u Vatikanu od 19. stoljeća.

Istovremeno, London i Atena spore se oko povratka dijela Partenona, tzv. Elginova mramora.

Grčka je više puta pozvala na trajni povratak iz Britanskog muzeja 2500 godina starih skulptura, koje je britanski diplomat Lord Elgin uklonio iz Partenona početkom 19. stoljeća dok je bio veleposlanik u Osmanskom Carstvu, čiji je Grčka tada bila dio. Britanski muzej uvijek je odbacivao mogućnost vraćanja mramora te inzistira da je umjetnina došla legalno u posjed muzeja.

Ranije ovog mjeseca grčke novine izvijestile su da je blizu dogovor o povratku Elginova mramora u Grčku, ali je grčka vlada rekla da možda i neće doći do takvog scenarija. U ožujku je UNESCO pozvao Grčku i Britaniju da se dogovore o tom pitanju.

VIDEO: Marko Grubnić pokazao svoj luksuzno uređeni stan, cijelog ga je pripremio za Božić!

Komentara 3

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
21:15 16.12.2022.

Mnogo toga družina lopova iz Rima treba da vrati svojm vlasnicima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije