Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treći koncistorij

Papa poziva na služenje, a ne dominiranje

papa
Reuters
20.11.2010.
u 21:05

Na trećem koncistoriju Benedikta XVI. danas je promaknuo 24 nova kardinala. Kriterij za veličinu i primat, nije dominacija, već služenje. Ta poruka na vrijedi samo za apostole, već za cijelu Crkvu - poručio je Papa.

RIM – Ne smijete se osjećati moćnicima, kazao je papa Benedikt XVI. novim kardinalima kojima je danas na svečanosti u bazilici svetog Petra stavio crvenu kapu.
Tko želi postati veliki među vama bit će vaš sluga, tko želi biti prvi bit će sluga sviju, citirao je Papa evanđelje.

To je treći koncistorij Benedikta XVI. na kojem je danas promaknuo 24 nova kardinala. Kriterij za veličinu i primat, nije dominacija, već služenje. Ta poruka na vrijedi samo za apostole, već za cijelu Crkvu. Logika služenja, a ne logika dominiranja mora biti temeljom. Dakle, skromnost je zatražio Benedikt XVI. od kardinala.

Od 24-orice novih kardinala, 20 ih je mlađih od 80 godina što znači da će moći sudjelovati na eventualnoj konklavi. Među novim kardinalima 10-orica su Talijani, dvojica su Nijemci, te po jedan Švicarac, Španjolac i Poljak, dok su četvorica Južnoamerikanaca i četvorica Afrikanaca, a jedan je Azijat. Sada u kardinalskom zboru ima 203 kardinala od kojih 121 mogu birati i biti izabrani za Papu.

U kardinalskom zboru ima 111 kardinala iz Europe, 21 iz Sjeverne Amerike, 31 iz Južne Amerike, 17 iz Afrike, 19 iz Azije i 4 iz Oceanije. Kardinali su jučer raspravljali o važnim temama društva i crkve, među kojima i o skandalima pedofilije. „Proteklih mjeseci se pažnja na skandale pedofilije u Crkvi usredodočila uglavnom na zapadne zemlje, ali problem bi se mogao odnositi i na ostali dio svijeta, iznijeli su u neki od 150 kardinala okupljenih u Vatikanu, a Papa je opet upozorio i na „diktaturu relativizma“, o čemu je govorio nedavno tijekom posjeta Velikoj Britaniji, a o čemu govori i u knjizi-razgovoru „Svjetlo svijeta“.

Komentara 4

OB
-obrisani-
22:11 20.11.2010.

Vecernjak,, vi ste gori od Clasa Koncila! Pola novina je posveceno papi i njegovom trabunjanju! (druga polovica je naravno posvecena klerofasistima i NDH.) Jednog dana ce te dobrovoljno i iz cistog mira skakati sa Vecernjakove zgrade.... PLJUC!

OB
-obrisani-
23:02 20.11.2010.

Pa sveti otac će nam olakšati .... kasu za svoj dolazak!

OB
-obrisani-
20:13 21.11.2010.

Crkva ulazi u novu fazu, pročišćenja i onda s kratkom žrtvom u trijumf dočeka Isusa Kralja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije