Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo susreo se s osam žrtava spolnog zlostavljanja i zatražio oprost

Posjet pape Franje pada i u vrijeme otkrića niza slučajeva seksualnih zlostavljanja što su ih počinili crkveni velikodostojnici, ponajviše u Australiji, Čileu i Sjedinjenim Državama
26. kolovoza 2018. u 00:05 4 komentara 391 prikaza
Papa Franjo u Irskoj
Foto: Reuters/PIXSELL

Papa Franjo susreo se s osam irskih žrtava svećeničkog spolnog zlostavljanja i s njima razgovarao 90 minuta u subotu za posjeta Irskoj, objavio  je glasnogovornik Vatikana. 

Papa Franjo u Irskoj Papa Franjo u Irskoj 'Pedofilija predstavlja sramotu za katoličku zajednicu'

Među žrtvama s kojima je Papa razgovarao bili su dvoje vodećih boraca protiv zlostavljanja djece, Paul Redmond te Marie Collins, nekada i sama žrtva svećeničke pedofilije, koja je poslije postala civilna članica Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, ali je podnijela ostavku razočarana otporom nekih članova Kurije da provedu u život preporuke Komisije unatoč tomu što ih je odobrio Papa.

Neke žrtve su željele da se papa Franjo sastane upravo s tim aktivistima koji žele da Vatikan preuzme odgovornost za svoju ulogu u skandalima zlostavljanja djece u Crkvi.

Papa Franjo u Irskoj
1 / 18
Papa Franjo u Irskoj

Redmond, koji je bio rođen u jednom od domova Majka i dijete kojima je upravljala Crkva, bio je dan na posvojenje kada mu je bilo 17 dana, objavio je priopćenje u kojem kaže da je sastanak bio srdačan i uljudan i da je Papa zatražio oprost za ono što se zbivalo u takvim domovima.

Papa Franjo obilježio je prvi papinski posjet Irskoj u 39 godina priznanjem o propustu crkvenih vlasti da se na primjeren način obračunaju s "gnjusnim" zločinom pedofilije u svojim redovima koji je i dalje sramota za katoličku zajednicu.

Papa Franjo u Irskoj NOVA EPOHA 'Propusti Katoličke crkve s pravom su uzrokovali ljutnju'

Irska je zemlja snažne katoličke tradicije, u kojoj su proteklih desetljeća razotkrivena mnoga zlostavljanja koja su se provodila u okviru Crkve, od svećeničkog seksualnog zlostavljanja i prikrivanja tih zločina, do zlostavljanja u zloglasnim Magdaleninim praonicama, crkvenim ustanovama za preodgoj djevojaka koje su 'zastranile', gdje su im oduzimali djecu i tjerali na prisilan rad.

Posjet pape Franje pada i u vrijeme otkrića niza slučajeva seksualnih zlostavljanja što su ih počinili crkveni velikodostojnici, ponajviše u Australiji, Čileu i Sjedinjenim Državama. Vatikan je izrazio ''sramotu i očaj'' nakon što je u izvješću porote na sudu u Pennsylvaniji poimenice naveden 301 svećenik iz te savezne države kao vjerodostojno optužen zlostavljač djece.

papa franjo Susret obitelji Papa Franjo prvi Sveti Otac koji stiže u Irsku u 40 godina

Papa je uoči posjeta Irskoj objavio pismo narodu Božjem u kojem traži oprost za zlostavljanja djece pod skutima Katoličke Crkve, priznavši da se bol žrtava "predugo ignorirala i ušutkavala". 

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • kelab:

  Bravo Papa!

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  "Crkveni odbor Crkvene opštine Klinovac, koji se pobunio protiv vladike Pahomija i dešavanja u vranjskoj eparhiji, smenjen je pre nekoliko dana po kratkom postupku rešenjem koje je potpisao upravo vranjski vladika. Pahomije se se već godinama nalazi u središtu raznih ... prikaži još! afera, ali je ovo prvi put da optužbe na njegov račun stižu iz nekog crkvenog odbora.Vladika Pahomije našao se u središtu jedne od najvećih afera u SPC nakon što su ga četvorica dečaka optužili za seksualno zlostavljanje od 1999. do 2002. godine u službenim prostorijama Eparhije vranjske."

 • franjo:

  Bog je jedan a pape,biskupi, kardinali i svećenici su vragovi ili u najmanju ruku organizirana mafija.