Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićno obraćanje

Papa: Reforma kurije je spora, no odustajanje bi bilo samouništenje

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.12.2017.
u 23:26

Provoditi reformu u Rimu jest poput čišćenja egipatske sfinge četkicom za zube, citirao je papa nadbiskupa De Mérodea

Iz rečenice da je provoditi reformu kao čistiti egipatske sfinge četkicom za zube, koju je izrekao papa Franjo u ovogodišnjem božićnom obraćanju Rimskoj kuriji, neki kardinali, kao i talijanski komentatori “pročitali” su da to znači odustajanje od reformi.

Nekim kurijalnim kardinalima i biskupima vjerojatno bi odgovaralo da Franjo odustane od reformi. List Corriere della Sera u jučerašnjem je broju napisao kako su, izlazeći iz dvorane u kojoj ih je okupio Franjo da bi im uputio božićni govor (21. prosinca), govorili da je “papa konačno počeo upoznavati i cijeniti Kuriju” dodajući kako je “shvatio da su reforme postavljene loše”. Možda bi se i tako mogle shvatiti papine riječi, ali ako se citira samo dio izgovorenoga o čišćenju sfinge četkicom za zube. Neki čak drže, na osnovi tog citata, ali vjerojatno i nekih svojih izvora, kako je Franjo odustao od reforme Rimske kurije.

papa Franjo
1/12

No to nije tako. Franjo je samo dao do znanja da još nije provedena reforma i kako je za takav pothvat potrebno strpljenje. Dakle, u svom se govoru usredotočio na gradnju mostova „ad extra“ razmišljajući tako o odnosu Kurije prema nacijama, mjesnim crkvama, istočnim crkvama, ekumenskom dijalogu, židovstvu, islamu i drugim religijama. Drugim riječima, o odnosu Kurije s vanjskim svijetom. Tomu je prethodio papin osvrt na reformu Kurije, koji je započeo citirajući belgijskog nadbiskupa Fréderica-Francoisa-Xaviera koji je živio u 19. stoljeću: “Provoditi reformu u Rimu jest poput čišćenja egipatske sfinge s pomoću četkice za zube.” Papa je objasnio kako taj citat pokazuje “koliko je potrebno strpljenja, predanosti i pažnje kako bi se postigao spomenuti cilj. Kurija koja je zatvorena u sebe izdala bi svrhu svoga postojanja, upala bi u autoreferencijalnost i time bi se osudila na samouništenje”, kazao je Franjo. Dakle, ne odustaje od reformi, premda bi to nekima bilo drago, već samo naglašava kako je njihova provedba spora, ali ako ne dođe do nje, Kurija bi se “osudila na samouništenje”.

Franjo, nakon gotovo pet godina pontifikata, kaže kako je u Kuriji velika većina vjernih osoba koja radi predano, stručno, vjerno i s velikom posvećenošću, ali je oštrim riječima govorio o onima koji su usredotočeni sami na sebe. Upozorio je na opasnost koju predstavljaju oni koji izdaju dano im povjerenje, ne spoznajući uzvišenu prirodu svoje odgovornosti i dopuštajući da ih pokvari ambicija. Oni se krivo smatraju “mučenicima sustava” umjesto da izgovaraju “mea culpa”, kazao je papa.

Dakle, ti “mučenici sustava” uspjeli su “uvjeriti” neke novinare da papa odustaje od reformi, a zapravo njih istaknuo kao na kočničare promjena. Dikasteriji Rimske kurije pozvani su biti poput “osjetljivih antena”, odnosno “odašiljati i primati”. Drugim riječima, pozvani su vjerno prenositi papinu volju, a također shvatiti težnje, pitanja, molbe, radosti i tuge Crkve i svijeta kako bi Papa što bolje mogao obavljati svoje poslanje. Taj proces slušanja i sinodalnosti važniji su od pravila, kazao je papa i naglasio kako je “Kurija u službi pape”. Franjo je govorio i o odnosu između Rima i istočnih crkvi i te o međureligijskom dijalogu. Istaknuo je tri temelja na kojima se taj dijalog gradi: dužnost poštovanja svog identiteta kao i identiteta drugog, hrabrost prihvaćanja razlika i iskrenost namjera.

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

papa Franjo
1/59

Komentara 9

VI
vidum
09:49 24.12.2017.

Razlog Benediktovog umirovljenja je taj što nije imao ni snage ni volje za borbu s vjetrenjačama.

VI
vidum
09:47 24.12.2017.

Dobri naš papa. Ima i on svoje vrdoljake, sauche, pupovce, šukere mamiće........ punu Crkvu.

VI
vidum
09:47 24.12.2017.

Dobri naš papa. Ima i on svoje vrdoljake, sauche, pupovce, šukere mamiće........ punu Crkvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije