Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALOLJETNIČKA DELINKVENCIJA

Pamti se jedno ubojstvo, a sada se samo tuku i kradu

DELINKVENCIJA
Foto: DAMIR ŠPEHAR/ PIXSELL
12.02.2014.
u 16:00

S obzirom na kaznena djela koja počine najviše im se izriče mjera pojačane brige i nadzora, najmanje se upućuju u disciplinske centre, a izriču se sudski ukori i humanitarni rad

Djeca i maloljetnici u Krapinsko – zagorskoj županiji, zadovoljni su mnogi stručnjaci koji se tom problematikom bave ili su se bavili, ne čine puno kaznenih djela. I to malo kaznenih djela vezano je uz kakvu tučnjavu u kojoj je netko ozlijeđen ili na krađe odnosno teške krađe – one u kojima se nešto ukralo ako se u prostor ušlo nasilnim putem.

Neslužbeni podaci

Vezano uz tu problematiku najviše konkretnijih podataka, kao i najteža djela koja su počinili maloljetnici dobili smo od ljudi koji koji su već odradili svoj radni vijek i koji su se morali vratiti i četrdesetak godina unatrag da bi se toga sjetili. Tako se sjećaju ubojstva bračnog para za koje je osuđen maloljetnik i njegov stariji kolega. Sjećaju se i danas muškarca, koji je počeo krasti još kao dijete i iza sebe ima možda i više od stotinu krađa i teških krađa. Kako se istim ‘poslom’ nastavio baviti i sada je u zatvoru. Na izdržavanju zatvorske kazne, sada za punoljetne osobe, je i maloljetnik koji je najviše volio krasti automobile kojima bi se vozio sve dok se ne bi zabio u kakav stup ili drvo. Da bi se cure do 21 godine života bavile prostitucijom u ovim se krajevima ne pamti. Razlog tome, ali i općenito činjenici da je maloljetničkog kriminala malo, svi se slažu, leži u činjenici da se ovdje ipak živi u maloj sredini gdje se svako imalo čudno ponašanje odmah zapazi. Kako je zbog zaštite maloljetnika teško iznositi bilo kakve podatke kažimo tek da maloljetnici prošle godine sudjelovali tek u dvadesetak kaznenih djela, da je u 40-tak godina u domu ili ustanovi za djecu s poremećajima u ponašanju završilo tek dvoje djece, koliko i onih koji imaju više od 14 godina u odgojnim ustanovama.

Najčešći oblici

Danas se najčešći oblici maloljetničke delinkvencije ne razlikuju, osim što, srećom, nema teških slučajeva. - Maloljetnici uglavnom provale u vikendice, tamo si popiju, pojedu i uzmu možda neki manji predmet i par konzervi jer primjerice televizor ne bi smjeli donijeti kući. Netko možda uzme nešto od susjeda. Dogodi se kakva tučnjava u kojoj netko padne pa se ozljedi pa je tu onda riječ o kaznenom djelu nanošenja tjelesne ozljede, ili pak koji kamen završi u nečijem prozoru što je uništenje i oštećenje tuđe stvari. Ima ponešto i eksperimentiranja s drogama, a riječ je o marihuani. U posljednje vrijeme je primijećeno da starija djeca od mlađih traže novac – rečeno nam je uz dodatno pojašnjenje da su djeca do 14 godina kazneno neodgovorna i uglavnom je riječ o ekscesnim situacijama koje se više ne ponavljaju. Kod maloljetnika se najčešće izriče mjera pojačane brige i nazora, neki se postupci obustavljaju, izriču se sudski ukori, vrlo rijetko se određuje humanitarni rad, a najmanje potrebe do sada je bilo za upućivanjem u disciplinski centar.

Komentara 1

NO
novkovka
07:55 13.02.2014.

a šta je sa svim onima koji stalno bježe iz popravnog doma?to se sad ne spominje,zašto??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije