Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Paar napisao udžbenik po Jokićevu kurikulu, a bio mu je jedan od najvećih kritičara

– To je tek prirodan nastavak moga rada, ništa nisam napravio što ne bih i inače – kaže Paar za Večernji list
11. rujna 2019. u 09:12 20 komentara 4107 prikaza
Vladimir Paar
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Udžbenik za fiziku sedmih razreda osnovnih škola u “Školi za život”, s razrađenim ishodima i međupredmetnim temama, slijedeći novi kurikul, kao suautor potpisuje i akademik Vladimir Paar.

slučaj dječaka s autizmom Pomoćnik u nastavi odobren je na vrijeme, bio je prisutan i na školskoj priredbi

Ne bi ta vijest bila nikakva novost jer je Paar napisao mnogo udžbenika za fiziku, što mu je, kako i sam kaže, hobi, da upravo on nije bio jedan od najvećih kritičara Cjelovite kurikularne reforme i Borisa Jokića, na čijim je temeljima stvaran i nadograđen trenutačni kurikul koji je Paar, nakon trilogije kritika Cjelovitoj kurikularnoj reformi, za “Školu za život” pristao napisati udžbenik u izdanju Školske knjige. Još je prigodom izrade kurikula i za taj predmet nova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak tvrdila kako rad prethodnika (Jokića, op. a,) ni u kojem elementu nije odbacila. Kako je onda unatoč kritikama Paar ipak odlučio pisati udžbenik?

– Nisam odlučio napisati udžbenik prema novom kurikulu, nego sam radio kako ga godinama radim, s činjenicom da sam sada dobio slobodu uvrstiti mnogo više primjera primjene za jasniju vizualizaciju učenicima. To je tek prirodni nastavak moga rada, ništa nisam napravio što ne bih i inače – kaže Paar za Večernji list.

Kako objašnjava, početni kurikul za fiziku iz doba Jokićeva rada bio je bez sadržaja, a nakon gomile modificiranja, brojnih revizija i izmjena koje su definirale sadržaj kurikula za spomenuti predmet, po kojem će sada učiti učenici, znatno je poboljšan.

– Na kurikul fizike iz doba Cjelovite kurikularne reforme vrlo ozbiljne i argumentirane kritike dali su istaknuti fizičari svjetskog ugleda, akademik Dario Vretenar i prof. dr. Tanara Nikšić. U tom CKR kurikulu nisu bili navedeni ni sadržaji, što je bio jedan od glavnih predmeta sučeljavanja – kaže Paar.

Na pitanje bi li onda pristao napisati isti udžbenik fizike da je kurikul ostao identičan onom iz Jokićeva doba, Paar odgovara: – Pristao bih i tada i napravio isti udžbenik koji sam napravio sada. Oduvijek sam išao za konkretnim primjerima i vizualizacijama, a sada sam to mogao u udžbeniku iskoristiti mnogo više nego ranije. Uostalom, u fizici su zakoni isti, ne možete vi sadržaj mnogo mijenjati, ono što možete mijenjati jesu metode podučavanja – kaže Paar.

Dodaje da novi kurikul koji sada ulazi u škole ne bi bio tako poboljšan da velik posao nije odradio posebni savjetnik premijera Radovan Fuchs.

Ministrica Blaženka Divjak posjetila Osnovnu školu Gračani mateja šobak Škola za život u tri smjene s potplaćenim profesorima

– Fuchs je pridonio da se na neki način usporede svjetska iskustva i prakse i pojača pritisak da se sadržaji uvedu i krene se u tom smjeru. I sada kad, primjerice, razgovaram sa stručnjacima iz drugih područja, poput hrvatskog jezika, i oni svjedoče da su postojeći kurikuli znatno poboljšani od prvotne verzije – kaže Paar. Unatoč tome, i u “Školi za život” očekuje probleme iako je opisuje kao – korektnu.

– Prije tri, četiri godine to je bilo izrazito loše i protiv toga smo napisali i knjige. Odonda je napravljen niz modifikacija, usvojene su brojne primjedbe – zaključio je Paar.

Pogledajte video

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • oxymoron:

    Akademik joj objasnio no novinarka nije nista shvatila pa bubnula naslov odgovarajući njenoj inteligenciji.

  • Mimosvit:

    Kakve to veze ima? Nije fizika novinarstvo da se mijenjaju stavovi od danas do sutra. Njene zakonitosti su ipak malo univerzalnije i baš nimalo ne ovise o kritici reforme školstva.

  • rdg:

    Koji besprizoran pokušaj blaćenja akademika Paara. Kakve veze knjiga koja se uklapa u kurikul ima veze sa kritikom kurikuluma g. Jokića???