Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznati u svijetu

Ovo su domaći proizvodi svjetskog glasa! Saznajte tko ih proizvodi

Ovo su domaći proizvodi svjetskog glasa!
Dubravka Petric/PIXSELL
18.12.2020.
u 14:10

Predstavljamo 28 hrvatskih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji

I ovoga je listopada malostonska kamenica dobila europsku zaštićenu oznaku izvornosti, postavši tako 28. hrvatski proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

U Večernjakovom posebnom prilogu Kupujem hrvatsko donosimo svih 28 hrvatskih proizvoda svjetskog glasa, ali i ljude koji stoje iza njih. Posebni prilog pronađite na dar u utorak 22. prosinca uz Večernji list!

Ta oznaka na koju se nerijetko čeka godinama potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. U ovom smo prilogu predstavili proizvođače svih 28 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske koji je nose. Neki od tih proizvođača bili su tijekom proteklih godina nominirani u izboru za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Zlata vrijedan” Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede, a drugi će to zacijelo postati.

Valja napomenuti da su se baranjski kulen, dalmatinski i drniški pršut, neretvanska mandarina i lički krumpir – koji se nalaze među ovih 28 prehrambenih proizvoda zaštićenih u EU – te dingač – koji se pak nalazi među hrvatskim vinima zaštićene oznake izvornosti na razini EU – našli na popisu sto europskih proizvoda sa zaštićenim geografskim podrijetlom priznatih u Kini.

Na tom reprezentativnom popisu nalaze se i popularni španjolski šampanjac cava, feta sir, irski viski, ouzo, porto, parmski pršut, manchego, mozzarella iz Kampanije… Naime, nešto manje od godinu dana nakon uspješnog završetka pregovora, Europska unija i Kina potpisale su sporazum prema kojem Kina priznaje sto europskih proizvoda sa zaštićenim geografskim podrijetlom i recipročno – isto toliko – Europska unija kineskih.

Uistinu je pregršt hrvatskih proizvoda svjetskoga glasa. Red je da i ljudi koji ih proizvode dobiju zasluženu pohvalu!

Posebni prilog Kupujem hrvatsko pronađite u utorak 22. prosinac na dar uz Večernji list!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije