Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjetio je Putin

Otkriveno tko je zaslužan što ruska kapela nije srušena u vrijeme Titova otpora Staljinu?

Vršič
screenshot/youtube
01.02.2017.
u 21:03

Nekadašnji slovenski komunistički čelnik i jedan od najbližih Titovih suradnika Edvard Kardelj zaslužan je što je u Sloveniji ostala sačuvana pravoslavna kapelica na Vršiču.

Nekadašnji slovenski komunistički čelnik i jedan od najbližih Titovih suradnika Edvard Kardelj zaslužan je što je u Sloveniji ostala sačuvana pravoslavna kapelica na Vršiču, sagrađena u spomen na pogibiju ratnih zarobljenika carske Rusije koju je tamo prije više od 100 godina pokopala snježna lavina, piše u redovnom tjednom dodatku ljubljanskog "Dnevnika" novinar i istraživač arhiva Aleksandar Lucu.

Skromna zadušna kapelica od drveta  je nakon osamostaljenja Slovenije prozvana "ruskom kapelom", te postala svojevrsnim simbolom veza Slovenaca s Rusima, a prijašnjih su je godina posjetili premijer Andrej Medvedjev i predsjednik Vladimir Putin.

Ruska kapelica postavila je Sloveniju na "diplomatski zemljovid" svijeta

Prije nekoliko godina je obnovljena, a uređen je i okoliš oko nje, kako bi mogao odgovarati protokolarnim zadaćama. Iako je podržavao Tita i njegov otpor Staljinu, slovenski je najpoznatiji političar iz vremena komunizma shvaćao važnost Sovjetskog saveza u posljeratnim odnosima u Europi, pa je sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća osobno otišao u Kranjsku Goru i spriječio prerevne lokalne partijske funkcionare koji su kapelicu željeli srušiti, kako bi se pokazali antistaljinistima, na liniji Tita i Kardelja, tvrdi Lucu.

Ruska kapelica postavila je Sloveniju na "diplomatski zemljovid" svijeta jer i Bruxelles shvaća "da se s Rusijom nije za šaliti", tvrdi Lucu. Osim toga, primjećuje on, bez veza s Rusijom Slovenija ne bi mogla računati niti na vrhunski politički događaj od prije 16 godina, kad je bila domaćin prvog susreta Georgea W. Busha i Vladimira Putina niti se nadati da bi se sličan susret mogao ponoviti između Putina i Trumpa čija je supruga rođena u Sloveniji.

>>Djed Melanije Trump borio se kao partizan protiv fašista

>>Putin u Sloveniji obišao spomenike ruskim vojnicima, no pravi razlog posjeta mnogo je širi

Komentara 3

VI
VisAVis2
23:52 01.02.2017.

Koje gluposti! Staljina udobrovoljiti crkvom! Ne brišite komentare, brišite članke!

RA
ranko75
00:59 02.02.2017.

Pametni slovenci, svaka cast, tako se to radi, a ne kao Hrvatska koja nema mjesecima veleposlanika u Moskvi. Cijelo vrijeme zele biti veci katolik od pape rimskog, veci globalista od Sorosa, zapadniji od zapada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije