Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrlo invanzivan

Otkriven izvor koronavirusa? Sve više se sumnja na juhu od šišmiša!

Foto: Youtube screenshot
24.01.2020.
u 10:08

Ipak, nije jasno kako se virus mogao prilagoditi i toplokrvnoj i hladnokrvnoj životinji. Da bi se teorija potvrdila, treba obaviti temeljite analize i životinja koje se prodaju na tržnici

Prema najnovijih vijestima, izvor virusa koji je uzdrmao cijelu Kinu i izazvao paniku diljem svijeta, možda su kineski krait i kineska kobra, kao i juha od šišmiša. Kineski krait izrazito je otrovna vrsta zmije koja se nalazi u većem dijelu središnje i južne Kine i jugoistočne Azije, piše CNN. 

Nakon detaljnije analize prihvaćeno je da bi novi koronavirus ipak mogao potjecati od zmija. One u divljini često love šišmiše, a dokazano je da su se zmije iz porodice otrovnih guževa prodavale na tržnici koja je izvorište zaraze u Wuhanu pa se tako razvila teorija da je 2019-nCoV prešao sa šišmiša na zmije, a onda na čovjeka. Ipak, nije jasno kako se virus mogao prilagoditi i toplokrvnoj i hladnokrvnoj životinji. Da bi se teorija potvrdila, treba obaviti temeljite analize i životinja koje se prodaju na tržnici te zmija i šišmiša iz divljine.

– Za sada se zna da je put prijenosa kapljični jer riječ je o bolesti dišnog sustava, ali ne možemo isključiti ni sve druge puteve prijenosa, ni spolni ni prijenos krvlju – govori dr. Kaić i dodaje da je iz porodice koronavirusa i SARS, a slučajevi zaraze SARS-om javljaju se sporadično na Bliskom istoku, te MERS koji je jednostavno nestao nekoliko mjeseci nakon što se proširio. Što će biti s ovim koronavirusom, nemoguće je prognozirati, zaključuje dr. Kaić.

Inače, prvi je slučaj zaraze zabilježen je u Singapuru. Nakon što je u prosincu prvi put izviješteno o novom virusu u provinciji Hubei, odnosno gradu Wuhanu, sada se proširio na gotovo sve kineske pokrajine. Slučajevi zaraženih prijavljeni su i u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, na Tajvanu, u Tajlandu, SAD-u, a Kina je danas pojačala mjere suzbijanja širenja koronavirusa, od kojega je do sada umrlo 25 ljudi, a 800 ih je zaraženo. Javni je prijevoz obustavljen u deset gradova, zatvoreni su hramovi i hitno se oprema nova bolnica za liječenje zaraženih.

 

Ključne riječi

Komentara 69

MA
Marcos
10:32 24.01.2020.

Da su Adam i Eva bili Kinezi bili bi još u raju jer bi ovo dvoje pojelo zmiju.

Avatar Mann tga
Mann tga
10:21 24.01.2020.

Pa ovi kinezi nisu normalni oni jedu sve sto hoda.

Avatar Denis Plamenac
Denis Plamenac
11:35 24.01.2020.

Aaa, nema šanse da više jedem juhu od šišmiša. Od sad samo paprikaš od glista i gusjenica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije