Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Otkriven izvor koronavirusa? Sve više se sumnja na juhu od šišmiša!

Ipak, nije jasno kako se virus mogao prilagoditi i toplokrvnoj i hladnokrvnoj životinji. Da bi se teorija potvrdila, treba obaviti temeljite analize i životinja koje se prodaju na tržnici
24. siječnja 2020. u 10:08 69 komentara 105097 prikaza
Foto: Youtube screenshot

Prema najnovijih vijestima, izvor virusa koji je uzdrmao cijelu Kinu i izazvao paniku diljem svijeta, možda su kineski krait i kineska kobra, kao i juha od šišmiša. Kineski krait izrazito je otrovna vrsta zmije koja se nalazi u većem dijelu središnje i južne Kine i jugoistočne Azije, piše CNN. 

Kina - bolnica ALARMANTNO STANJE Kina jača mjere za suzbijanje epidemije, raste broj žrtava koronavirusa

Nakon detaljnije analize prihvaćeno je da bi novi koronavirus ipak mogao potjecati od zmija. One u divljini često love šišmiše, a dokazano je da su se zmije iz porodice otrovnih guževa prodavale na tržnici koja je izvorište zaraze u Wuhanu pa se tako razvila teorija da je 2019-nCoV prešao sa šišmiša na zmije, a onda na čovjeka. Ipak, nije jasno kako se virus mogao prilagoditi i toplokrvnoj i hladnokrvnoj životinji. Da bi se teorija potvrdila, treba obaviti temeljite analize i životinja koje se prodaju na tržnici te zmija i šišmiša iz divljine.

– Za sada se zna da je put prijenosa kapljični jer riječ je o bolesti dišnog sustava, ali ne možemo isključiti ni sve druge puteve prijenosa, ni spolni ni prijenos krvlju – govori dr. Kaić i dodaje da je iz porodice koronavirusa i SARS, a slučajevi zaraze SARS-om javljaju se sporadično na Bliskom istoku, te MERS koji je jednostavno nestao nekoliko mjeseci nakon što se proširio. Što će biti s ovim koronavirusom, nemoguće je prognozirati, zaključuje dr. Kaić.

Raste broj oboljelih od novog koronavirusa KORONAVIRUS WHO: Prerano za proglašenje međunarodnog izvanrednog stanja

Inače, prvi je slučaj zaraze zabilježen je u Singapuru. Nakon što je u prosincu prvi put izviješteno o novom virusu u provinciji Hubei, odnosno gradu Wuhanu, sada se proširio na gotovo sve kineske pokrajine. Slučajevi zaraženih prijavljeni su i u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, na Tajvanu, u Tajlandu, SAD-u, a Kina je danas pojačala mjere suzbijanja širenja koronavirusa, od kojega je do sada umrlo 25 ljudi, a 800 ih je zaraženo. Javni je prijevoz obustavljen u deset gradova, zatvoreni su hramovi i hitno se oprema nova bolnica za liječenje zaraženih.

 

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Top Chair
#OSTANIMOODGOVORNI
Super ideje za opremanje ureda kod kuće: Kako odabrati najfunkcionalniju stolicu?
 • Marcos:

  Da su Adam i Eva bili Kinezi bili bi još u raju jer bi ovo dvoje pojelo zmiju.

 • Avatar Mehanicar321
  Mehanicar321:

  Pa ovi kinezi nisu normalni oni jedu sve sto hoda.

 • Avatar Denis Plamenac
  Denis Plamenac:

  Aaa, nema šanse da više jedem juhu od šišmiša. Od sad samo paprikaš od glista i gusjenica.