Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otišle su Kolarić i Opačić, no odlaze i ‘obični’ članovi

Od početka mandata najjača opozicijska stranka ostala je bez 7 saborskih zastupnika. Dvoje ih je u klubu “zbrinuo” Milan Bandić, a šuška se da će i Marija Habeka
02. studenoga 2018. u 23:30 3 komentara 758 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U SDP-u je ‘game over’ – poručila je u srijedu na N1 televiziji Aleksandra Kolarić kada je i obznanila javnost da napušta SDP, odnosno da je tog istog dana o izlasku iz stranke već obavijestila i predsjednika SDP-a Davora Bernardića, glavnog tajnika stranke Nikšu Vukasa i šefa zagrebačke organizacije SDP-a Gordana Marasa.

Milan Bandić Mađioničari demokracije Odakle vlasti pravo da zemljom vlada s ekipom koja nema legitimitet s birališta?

Još jedan odlazak

– Procjenjujem da je SDP ovakav kakav je sada potpuno suvišna organizacija za Hrvatsku. SDP niti želi niti može činiti da bude alat za mijenjanje društva. I bivše i sadašnje vodstvo snose odgovornost za to. Nisam mogla sama sebi naći niti jedan razlog zašto bih ostala u toj organizaciji – objasnila je Kolarić zašto napušta SDP, stranku iz koje ju je bivši šef Partije Zoran Milanović 2013. godine izbacio da bi joj povratak omogućio upravo Davor Bernardić kojega danas vidi kao jednog od glavnih krivaca za stanje u stranci.

Kolarić nije prva koja je napustila “brod koji tone”. A teško je očekivati da će biti i zadnja.

Milanka Opačić i Milan Bandić Bandić: 'S Milankom Opačić sam gradio hrvatsku socijaldemokraciju'

SDP svakodnevno napuštaju mnogi tzv. obični, mali članovi nezadovoljni stanjem u stranci i u kojem smjeru sve to skupa ide. Primjera radi, samo varaždinsku organizaciju u zadnjih je mjesec-dva napustilo tridesetak članova među kojima, kažu naši izvori i Ronald Redžep, stolnoteniski olimpijac.

Oni koji pak ne odlaze iz stranke uglavnom su potpuno pasivizirani, što se najbolje moglo vidjeti na zadnjim unutarstranačkim izborima. Na izbore u tobože najjačoj SDP-ovoj organizaciji, Gradu Zagrebu, na kojima se birao novi šef i na kojima se kandidirala i sada bivša SDP-ovka Aleksandra Kolarić, nije izišlo ni dvije tisuće članova. U Saboru se još plastičnije vidi u kojem je stanju ta stranka. Od početka mandata SDP je izgubio sedam saborskih zastupnika.

Aleksandra Kolarić NOVI ODLAZAK Aleksandra Kolarić: Izašla sam iz SDP-a, tamo je 'game over'

Prvi je otišao Tomislav Žagar u klub Mosta, potom ih je, nakon što je spasio Vladu, napustio Tomislav Saucha kojeg je “udomio” HNS. Mirando Mrsić jedini je koji je iz stranke izbačen i danas ima novu stranku Demokrate, Bojan Glavašević otišao je sam, u Saboru je nezavisan i nada se suradnji s Dalijom Orešković dok su Zdravko Ronko i Milanka Opačić utočište našli kod još jednog bivšeg SDP-ovca, a danas magneta za sve saborske prebjege – Milana Bandića.

Njemu bi “u krilo” uskoro mogao i Mario Habek, još jedan bivši SDP-ov zastupnik, koji trenutačno na “ki bi da bi” pitanja ne odgovara, ali za kojeg se od početka špekulira da će se skrasiti kod Bandića kojemu je otišla i SDP-ova zastupnica iz Zagrebačke Skupštine Tamara Čubertović.

– Odlučila sam djelovati u sklopu ovog kluba. To je jedini klub koji okuplja nezavisne zastupnike. Djelovat ću i dalje kao socijaldemokratkinja. Teško je u Saboru djelovati kao pojedinac – objašnjenje je Milanke Opačić zbog čega je svoju saborsku karijeru izabrala dovršiti baš u klubu Milana Bandića.

Milanka Opačić i Milan Bandić | Autor : Goran Jakus/PIXSELL Foto: Goran Jakus/PIXSELL Milanka Opačić objelodanila je da, kao i Zdravko Ronko, svoju karijeru kao nezavisna zastupnica nastavlja u klubu Milana Bandića

Lako je obećati

I iako se u SDP-u vole tješiti da zastupnici odlaze jer su svjesni da više nikada neće biti na listi za Sabor, problem je ipak znatno kompleksniji. Da, svi oni vjerojatno više nikada ne bi bili na listi, ali da je stranka jaka i da ima perspektivu malo bi se njih doista i odlučilo na izlazak iz SDP-a.

Prava je istina da Sabora neće vidjeti ni mnogi kojima je aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić obećao mjesto na listi za parlament na budućim izborima. Jer niti toliko mjesta na listi ima niti je realno očekivati da će SDP, kao stranka, doživjeti uspjeh.

Bandić neće stati na broju 11

Milan Bandić na zadnjim je parlamentarnim izborima osvojio tek jedan saborski mandat. Danas njegov klub broji 11 saborskih zastupnika, što je nevjerojatan i do sada neviđeni skok. U srijedu je najavio i da neće stati na broju 11.

– Možda budem i više iznenađen ovih dana. Nije kraj! Ne daj Bog da je kraj, to je tek početak – kazao je i dodao kako zastupnike – ne broji. Bivšim kolegama iz SDP-a želi, kazao je, sve najbolje.

>> Pogledajte što je Milan Bandić rekao o otpisu dugova

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • doktorica:

  to su ti tzv"domoljubi"kojima je glavna stvar novac,politika im služi za udomljavanje,jer inaće su totalno neuposlivi,neznaju ništa raditi a niti neće,a nebi ih niti jedan pošteni poslodavac uposlio,pa im je jedini spas u Bandića ,koji naš novac troši na ovakove luftere.

 • Avatar sindarela
  sindarela:

  Ostaju Bero i zamjenik mu Ko Komadina

 • Avatar gospon Fulir
  gospon Fulir:

  Banditos je postao pravi Zagrepčanec: 1 i 1 nisu 2 već 11! Ožeži Miki, sve ih razbucaj!