Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJEVOJČICE I DALJE NEMA

Otac nestale Vanje se ne oglašava, majka objasnila: 'Neki ne žele staviti svoj život na pladanj'

Vanja Đorčevska
MUP
01.12.2023.
u 15:30

Djevojčica Vanja Đorčevska (14) nestala je u ponedjeljak na putu u školu, a u potragu za njom uključio se i Interpol. Njezina majka moli javnost da ne šire dezinformacije, dok se otac ne oglašava na društvenim mrežama.

Dok policija aktivno traga za 14-godišnjom Vanjom Đorčevski, koja je nestala 27. studenoga na putu do škole u Skopju u Makedoniji, javnost je preplavila niz teorija zavjere i dezinformacija. Unatoč apelima makedonske policije da se suzdrže od objavljivanja neprovjerenih vijesti, pojedini mediji, zajedno s društvenim mrežama, šire neistine. Nedavno su se pojavile tvrdnje da je djevojka pronađena u drugoj državi, sjela u bijeli automobil, no sva ta nagađanja nadležne službe su demantirale.

Vanjina majka, Zorica, koja je prva podijelila apel za pronalazak djevojčice, kazala je za Fokus da su svjesni interesa javnosti, ali da ih spekulacije ne dotiču, niti da one pomažu istrazi. Apelira na zaustavljanje nagađanja i širenje neistina, ističući zadovoljstvo radom policije te vjeru u institucije koje su nadležne za pronalazak njenog djeteta.

Majka je naglasila da obitelj nije sklona objavljivanju detalja na društvenim mrežama, dok je Vanjin, Aleksandar, koji također nije aktivan na društvenim mrežama, odlučio zadržati privatnost zbog obiteljske sigurnosti. - Vanjin otac Aleksandar ne koristi društvene mreže. Možda je to nekome neshvatljivo, ali neki ne žele staviti svoj život na pladanj. Ni ja ne objavljujem puno na društvenim mrežama i ne vidim tu ništa sporno. Aleksandar nema rizično zanimanje - pojašnjava majka povodom nagađanja da je možda Vanja oteta zbog navodnih situacija vezanih za posao roditelja.

Iz MUP-a poručuju da se istraga intenzivno provodi, poduzimaju sve mjere i aktivnosti na pronalasku nestale osobe te apeliraju na prestanak širenja dezinformacija.

VEZANI ČLANCI:

- U cilju rješavanja slučaja i pronalaska osobe, odmah po zaprimljenoj prijavi poduzete su radnje, uključeni su puni kapaciteti SVR Skoplje na najvišoj razini, obavljen je niz razgovora s osobama bliskim maloljetnici, kamere su pregledane itd. Podaci o nestaloj osobi dana 28. 11. 2023. godine u 13:00 stavljeni su na Stop-listu na graničnim prijelazima, a na zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova raspisana je međunarodna tjeralica Interpola za nestalom osobom.  Apeliramo da se ne šire dezinformacije, a Ministarstvo unutarnjih poslova će kontinuirano obavještavati javnost do pronalaska maloljetnice - priopćili su iz makedonskog ministarstva.

Inače, kako je Večernji već pisao, Vanja je visoka 175 centimetara, teži 58 kilograma, ima tamnosmeđu kosu, smeđe oči, nosi zubni aparatić, ima madež na desnoj strani lica. U trenutku nestanka na sebi je imala plavi džemper, kratku crnu jaknu, crne traperice s bočnim džepovima i bijele tenisice. Posljednji signal s Vanjinog mobitela bio je na Bulevaru Partizanske odeje, preko puta Univerzalske sale. Djevojčica je u ponedjeljak krenula u školu u 7.20 i već u 7.35 nije bila dostupna. 

Po centru Skopja polijepljene su fotografije nestale Vanje u nadi da će netko od prolaznika imati korisnu informaciju, a njezina majka Zorica informacije o nestanku podijelila je na svojem Facebook profilu. Kako je rekla Zorica, djevojčica je bila dobro raspoložena prije odlaska u školu i nije se žalila na probleme. Majka tvrdi da Vanja nije prijavljivala maltretiranje, da obiteljski odnosi nisu narušeni i da nemaju neprijatelja. - Mislim da je oteta. Vanja je nasmijana izašla iz kuće, dala sam joj novac za doručak i otišla je u školu. Učiteljica mi je napisala da nije došla na sat, u stalnoj smo komunikaciji s njom i javim joj ako je Vanja bolesna i ne može doći u školu. Vanja ide u deveti razred - objasnila je Zorica. Dodala je i da Vanja ne izlazi puno, ima nekoliko prijatelja i uglavnom je kod kuće.

VEZANI ČLANCI:

- Provjerili smo sve njezine profile na društvenim mrežama, imam sve njezine lozinke i nisam pronašla ništa sumnjivo. Vanja nije takva djevojka. Zaista sumnjam da je oteta, daj Bože da griješim. Da znam da je pobjegla i da imam problema s njom, sigurno ne bih dizala toliku paniku. Provjeravaju se i kamere, sve se događalo na putu od kuće do škole – objasnila je majka ranije.

VIDEO Policija pred kućom u Aninoj ulici u kojoj su bile dvije eksplozije

Komentara 5

MA
marijanka
15:48 01.12.2023.

Daj Boze da se djevojcica vrati doma ziva i zdrava

Avatar Cohen
Cohen
17:15 01.12.2023.

Dobro da učiteljica (valjda profesorica ili razrednica ako Vanja ima 14 godina) nije gubila vrijeme, nego odmah javila majci da se djevojka nije pojavila u školi, pa je i majka mogla odmah reagirati, a policija dobiti precizne informacije o profilu djevojke. Koliko je frekventan taj put do škole oko 7:30h ujutro? Uspješnu potragu!

NE
Nemanadimak
19:03 01.12.2023.

Ma dajte u ovo vrijeme satelita i apsolutne kontrole ne mogu naci jednu curu? Gdje je trag mobitela? Pa nije samo tako nestala. Pa sigurnosne kamere? Cijelo Skoplje kao glavni gtad je pod kamerama. Ovdje nesto smrdi i zataskava se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije