Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
James Watson

Osramoćeni otkrivač DNK prodao Nobelovu nagradu

James Watson
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
07.12.2014.
u 10:44

Watsona su izolirali nakon izjava da crnci i bijelci nemaju jednaku inteligenciju

Amerikanac James Watson, znanstvenik koji je s kolegama Crickom i Wilkinsom otkrio strukturu DNK, prvi je živući nobelovac koji je prodao svoju nagradu i za nju dobio 4,3 milijuna dolara (26,7 milijuna kuna).

Ogorčeni 86-godišnjak odluku da se riješi medalje od 23-karatnog zlata objasnio je riječima: “Sedam se godina svi ponašaju kao da ne postojim.” Pod tim misli na posljedice skandala koji je 2007. izazvao izjavama kojim povezuje rasu s inteligencijom.

Novac će dati u humanitarne svrhe

U intervjuu koji mu je donio društvenu, znanstvenu, ali i ekonomsku smrt budući da su ga najurili iz znanstvenih odbora te mu uskratili financiranje, Watson je kazao kako je “vrlo skeptičan u vezi s budućnosti Afrike jer se polazi od pretpostavke da je njihova inteligencija poput naše – a sva testiranja kažu da to nije tako”. I prije tog intervjua uzbunjivao je duhove komentarima o homoseksualcima, pretilima... Novac će dati u humanitane svrhe te Sveučilištu u Chicagu.

I nagrada Watsonovog suradnika Francisa Cricka, preminulog 2002., otišla je u ruke kolekcionara - Crickovi nasljednici lani su je prodali za 2,2 milijuna dolara.

>>Nobelova nagrada za mir Kailashu Satyarthi i Malali Yousafzai

>>Nobelova nagrada za fiziku otišla u ruke Asakiju, Amanou i Nakamuri

Komentara 25

ZR
Zrakomlat
11:53 07.12.2014.

uvredio obamu.

JO
jozomali
11:52 07.12.2014.

netko je lijep/a zgodan/na i to je ok..a netko nije pa je i to ok....kad testiranjem nedvojbeno dokažeš nekome da nema dovoljno velik IQ e onda odma problem....

DH
dalibor.hren
13:27 07.12.2014.

Ako je znao i mogao otkriti molekulu DNA, možda je otkrio još nešto!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije