Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
indijac i pakistanka

Nobelova nagrada za mir Kailashu Satyarthi i Malali Yousafzai

 Kailashu Satyarthi i Malali Yousafzai
Foto: Arthur Edwards/News Syndication/PIXSELL / YouTube
1/10
10.10.2014.
u 11:27

Malala Yousafzai najmlađa je dobitnica prestižne nagrade za mir u povijesti!

Indijac Kailash Satyarthi i Pakistanka Malala Yousafzai nagrađeni su Nobelovom nagradom za mir za 2014. godinu. Informaciju je točno u 11 sati obznanila Švedska kraljevska akademija znanosti. Nagrada im je uručena za ''borbu protiv iskorištavanja djece i mladih te za pravo sve djece na edukaciju''.

Malalu Yousafzai (17) upucali su i teško ranili talibani dok se vozila u školskom autobusu 2012. godine. Od tada se, kao i aktivist Kailash Satyarthi, zalaže za prava djece, uključujući pravo djevojčica na obrazovanje. Sada je postala najmlađa dobitnica te nagrade u povijesti!

Satyarthi je rođen 1954. godine. Od ranih 90-ih godine prošlog stoljeća zalaže se za ukidanje dječjeg rada. Njegova organizacija Bachpan Bachao Andolan do sada je oslobodila 80.000 djece od raznih oblika ropstva te im pomogla u rehabilitaciji i edukaciji. Istaknuto je da je zadržao tradiciju Mahatme Gandhija i pokrenuo različite oblike mirnih prosvjeda "s naglaskom na brutalno iskorištavanje djece za financijsku dobit''. Nobelov odbor  dodao je da je današnje postignuće ''važno i za hinduizam i muslimane, Indijce i Pakistance kako bi se priključili zajedničkoj borbi za obrazovanje i protiv ekstremizma''.

- Unatoč svojoj mladosti, Malala Yousafzai se već nekoliko godina bori za prava djevojčica na obrazovanje te je svojim primjerom pokazala da djeca i mladi ljudi također mogu pridonijeti poboljšanju svoje situacije. Učinila je to pod najopasnijim okolnostima. Svojom herojskom borbom postala je vodeći glasnogovornik za prava djevojčica na obrazovanje – poručeno je iz Osla. Nobelov odbor podsjetio je da danas u svijetu radi 168 milijuna djece. U 2000. brojka je bila 78 milijuna veća što pokazuje da se svijet bliži cilju ukidanja dječjeg rada, istaknuto je.

Ove godine za prestižnu nagradu bilo je nominirano rekordnih 278 kandidata među kojima su se isticala i imena pape Franje, Edwarda Snowdena, Chelseae Manning, Joséa Mujice, ali i Vladimira Putina.

Prve i uglavnom pozitivne reakcije na imena ovogodišnjih laureata prestižne nagrade za mir pristižu sa svih strana svijeta. Jedna od prvih državnica koja je na Twitteru uputila čestitku je norveška premijerka Erna Solberg: ''Nagrađeni su za važan rad na osiguranju školovanje djece. Čestitam!'' Izbor je pohvalila i Jemenka Tawakkol Karman, dobitnica Nobela za mir 2011. godine. Kazala je da su Yousafzai i Satyarthi zaslužili nagradu.

Prošle godine nagrada je uručena Organizaciji za zabranu korištenja kemijskog oružja (OPWC) – krovnom i diplomatskom tijelu u tom polju, a na odluku je uvelike utjecala prošlogodišnja situacija u Siriji gdje su u ratnim sukobima korišteni kemijski plinovi koji su uzrokovali smrt velikog broja stanovništva.

>>Francuz Patrick Modiano dobitnik Nobelove nagrade za književnost

>>Nobelova nagrada za fiziku otišla u ruke Asakiju, Amanou i Nakamuri

>>Nobel za kemiju Amerikancima i Nijemcu: Odveli optičku mikroskopiju u nanodimenziju

 

Komentara 11

Avatar abcd
abcd
12:32 10.10.2014.

Trebali su je dati mccain-u ili onom krvolocnom netanyahu-u

HR
HRVATSKA89
11:37 10.10.2014.

a ja mislio da ce je obama opet da dobije pa ipak on salje mirovnjake po svijetu sa olovkama u rukama knige iz aviona ispadaju po neciviliziranim djelovima svijeta jel je SAD-u strateski interes za drzavu da obrazuje ljude da jedan barel nafte = 1kg GMO zita iz SAD-a

Avatar tkozna
tkozna
11:18 10.10.2014.

Vrlo rijetka poštena dodjele Nobelove nagrade za Mir, vrlo rijetko poštena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije